This logo is my property! Don't steel it!

Kennel
"Of Dazzling Black"


lid sinds 1988
lid sinds 2017
(logo Thea van Niekerk)

Inhoud:


Ik fok alleen met honden die getest en goedbevonden zijn op: HD, ED, rug, schouders, ogen. Helaas bleken een aantal van mijn volwassen teefjes niet op alle punten goed genoeg voor de fokkerij. Mijn honden zijn meer zijn dan fokdieren, ze zijn mijn maatjes. Ze gaan daarom ook niet weg en we hebben veel plezier samen. Ik heb ondertussen een teef, die wel op alle testen goed scoort, Ellis. Toen zij oud genoeg was, heeft zij een nest gekregen. Dat was in de winter van 2020/2021. Als deze puppen een jaar of 3 zijn en ik wat meer zicht heb hoe ze zich ontwikkeld hebben, zal ik eventueel een tweede nest met Ellis fokken.

De start van de kennel

Hoewel ik al sinds 1988 Groenendaelers heb, is het idee om een kennel te beginnen pas ontstaan na de komst van Sicco. Met hem verliepen de trainingen, examens en wedstrijden heel voorspoedig en hij won vele prijzen in diverse hondensporten. Als je een voor je gevoel top-sporthond in handen hebt, bedenk je wel eens dat zo'n hond eigenlijk zijn goede genen aan het nageslacht zou moeten doorgeven. Daarnaast kwam er een probleem boven, toen mijn ex en ik beide op hoog niveau in de hondensport liepen met dezelfde honden. Je moet je activiteiten dan goed op elkaar afstemmen. Als de n een wedstrijd had, kon de ander niet trainen. Het is dan ook logisch dat je wel eens over uitbreiding van het aantal honden denkt. Dan komt ook het idee van een nestje fokken wel eens boven, maar als je allebei werkt, zet je dat soort plannen snel in de ijskast. In de zomer van 2003 bedachten we echter dat het best moest kunnen, als je je vakantie ervoor gebruikt en dat goed met elkaar afstemt. De ideen werden wat serieuzer. Toen een vriend van ons een nestje Border Collies ging fokken, leefden we helemaal mee. Dat gaf me het laatste duwtje in de goede richting. Ik vroeg een kennelnaam aan.
Op 9 februari 2004 heb ik van de Raad van Beheer officieel bericht gehad dat ik mijn kennelnaam mag voeren (ingeschreven in het Register van kennelnamen onder nr. 263326). Daarmee was de start van de kennel een feit!

Na een aantal nare ervaringen met de gezondheid van de Belgische herder en wat beperkingen in de sport door te zwakke karakters, ben ik voor een nieuwe fokteef op zoek gegaan naar een lijn die n een stevig karakter heeft n gezonde lijnen. Na veel zoekwerk was mijn conclusie dat dit in de showlijnen niet meer te vinden is. Daarom heb ik uiteindelijk een teef uit werklijnen aangeschaft. Qua uiterlijk een stap achteruit, maar qua karakter duidelijk een stap vooruit. Helaas bleek zij een klein, maar erfelijk oogprobleem te hebben, waardoor ik besloten heb niet met haar te fokken. Zij heeft me er echter wel van overtuigd dat de werklijnen qua karakter en werkeigenschappen de betere Groenendaelers zijn, zodat ik me op de werklijnen zal blijven richten. En eerlijk gezegd, maar dat is persoonlijke smaak: ik vind ze qua uiterlijk mooier dan de showlijnen!

Top


Uitgangspunten

Hoe zie ik de Groenendaelers:

Ik heb een aantal ideen over de uitgangspunten voor mijn kennel:

Top


Een pup van "Of Dazzling Black"

Wat mag u verwachten van een pup van "Of Dazzling Black"?

Gang van zaken:

Verzorging en gezondheid:

Wat krijgen de pups minimaal mee:

Nazorg:

Top


Betekenis kennelnaam "Of Dazzling Black"

Er wordt mij vaak gevraagd wat de betekenis is van mijn kennelnaam. Het gaat dan met name om het woord "dazzling", want het woord "black" in de kennelnaam behoeft natuurlijk geen uitleg.

Als je er een woordenboek bij neemt, wordt het al een stuk duidelijker.

     dazzling = beeldig; betoverend; heerlijk; verrukkelijk; oogverblindend; schitterend; verbijsterend; verblindend.

De reden dat dit in de kennelnaam staat heeft wat te maken met de wijze waarop ik ooit kennismaakte met de Groenendaeler.
Toen ik als tiener een keer uit de flat van mijn ouders naar buiten kwam, stond daar op de parkeerplaats een hond. En niet zomaar een hond. Met zijn prachtige fiere houding, zijn schitterende vacht en zijn uitstraling vol zelfvertrouwen maakte hij diepe indruk op me. Het was duidelijk dat het om een rashond ging, maar de hondenencyclopedie moest eraan te pas komen om te ontdekken dat ik zojuist mijn eerste kennismaking met een Groenendaeler had gehad. De indruk die dit op me maakte kan goed omschreven worden met het woord "dazzling". Zo'n 15 jaar later (!) resulteerde dit in de aanschaf van mijn eerste hond ... natuurlijk een Groenendaeler.

Top


Hoe leven mijn honden?

Er wordt mij vaak gevraagd of ik al mijn honden gewoon in huis heb. Ja, ze leven gewoon in huis. Ik heb in eerste instantie honden omdat ik ze leuk vind en ze graag om me heen heb. En dus zijn ze eigenlijk altijd in huis. Als ik thuis werk, liggen ze met z'n allen in mijn werkkamer en als ik in de huiskamer ben, dan zijn ze allemaal daar. Dat is typisch voor een Belg: ze volgen je door het hele huis. Via deze link zijn wat huiselijke taferelen te zien.
Als ik niet thuis ben en ze kunnen niet mee, dan sluit ik de jonge garde in een bench, zodat ze geen sloopgedrag ontwikkelen. De oudere honden kunnen gewoon los in huis.
Op een gewone dag ga ik 4x met de meute op pad: 's morgens vroeg, tussen de middag, tegen de avond en 's avonds voor het slapen gaan. In totaal zo'n 1,5 tot 2 uur per dag. Omdat Groenendaelers energieke honden zijn en veel beweging nodig hebben, ga ik altijd naar plaatsen waar ze los kunnen lopen. Ik laat ze dan allemaal tegelijk lekker hun gekte eruit rennen. In huis zijn ze daardoor altijd heel rustig. Ik geef mijn honden tweemaal daags te eten: na de eerst en na de laatste wandeling. Deze tijden passen mij het beste en zijn ook handig gezien de trainingen die ik 's avonds met ze heb.

Sinds Ellis en Pella elkaar niet meer mogen en felle strijd leveren zodra ze bij elkaar kunnen komen, moet ik die gescheiden houden. Voor Ellis heb ik mijn bijkeuken omgetoverd tot kennel. Zie hier de 'making of'. Ze vindt dat niet erg, ze kan alles in huis gewoon volgen en het is echt haar plekje waar ze tot rust kan komen. De uitlaatrondes doe ik nu dus allemaal dubbel, eenmaal met Ellis en eenmaal met de rest.

Top


Laatst gewijzigd op:

frames