s.r.ut
Black Pearl Pella von der Nidderspitz
IPO1, OB3, VZH, IGP2-A, IGP3-B, RH-G V, KNPV Basis Speurhonden, KNPV Vlakte-A, Ag-3

Pella

Pella, 2 jaar oud
De plannen waren er al lang: zodra er plaats zou zijn, zou er een teefje komen om mijn fokkerijplannen te verwezelijken. Toen Sicco kwam te overlijden, was ik daar echter nog niet mee bezig, ik miste mijn grote man nog teveel. Maar toen ik op een avond op Facebook keek, zag ik Pella. En zij was eigenlijk wat ik zocht: een werklustige Groenendaeler uit minder bekende, gezonde lijnen met voldoende rastypisch uiterlijk. Verdriet en blijdschap streden een strijd. Ik besloot om deze kans te pakken, want hoe vaak krijg je kansen in het leven...

Pella komt uit een intervarieteits-kruising, die in Duitsland toegestaan is. Haar vader is de voor mij bekende Tervuerense reu Armagnac von Scathach, die voor een hond uit werklijnen er nog verrassend goed uit ziet. Hij komt uit een mix van Groenendaeler-, Tervuerense en Mechelaar-lijnen. Pella's moeder, Zismee van Yamyna, komt uit bekende Groenendaeler-werklijnen, maar ook zij is nog zeer rastypisch. Beide ouders zijn zeer sociaal en heb ik zien werken en daar was ik zeer door gecharmeerd. Zismee heeft op het FMBB (wereldkampioenschap voor Belgische herders) in de Obedience 2 (G&G2) meegedaan. Armagnac heeft IPO3 en draaide in het wedstrijd circuit goed mee tussen de Mechelaars.

Pella, 3 jaar oud
Pella is geen schoonheidskoningin. Met enige moeite is ze door de fok-inventarisatie van de NVBH gekomen. Ook de uitslagen van HD, ED, rug en schouders waren prima, helaas was de uitslag van de ogentest niet goed. Hoewel het slechts een klein probleem betreft waar Pella geen last van heeft, heeft het me doen besluiten om niet met haar te fokken.

Nadat ik vanaf een half jaar leeftijd de training wat serieuzer opgevat heb, slaagde Pella in korte tijd voor VZH, G&GB en G&G1. Het appèl-werk is ook echt helemaal haaar ding, ze vindt het geweldig leuk. Toen Pella een jaar of drie was, ben ik weer met Obedience wedstrijden begonnen (eerder had ik dat met mijn andere honden gedaan). Inmiddels was het oude G&G-programma veranderd in Obedience en ik moest dus eerst wat nieuwe oefeningen errin trainen. Het bleek een gouden greep! In haar eerste wedstrijd behaalde ze al een mooie tweede plaats en daarna bleef ze op hoog niveau presteren. We plaatsten ons voor het FMBB 2017, werden 2e op het NK en behaalde in het najaar 2017 de OB2-brevet. In 2018 mochten we weer meedoen aan het FMBB en werd Pella Nederlands Kampioen en Nederlands wedstrijdkampioen in de OB2. Kort daarop behaalde ze haar OB3-brevet.

Ook in de agility doet ze het erg goed. Ze is snel en gedreven, maar is ook koel in de kop én erg braaf. Daarbij toont ze de zelfstandigheid waar het nodig is (en soms ook waar het niet nodig is). Inmiddels loopt ze in de B1 en heb ik er mijn handen vol aan om haar bij te houden. Of ze nu in een manege loopt of buiten op een veld, het maakt haar echt helemaal niks uit.

Daarnaast train ik IPO met haar. Het appèl is uiteraard geen enkel probleem. Wat speuren betreft heeft ze een goede neus, maar speurt nogal slordig. Het jutwerk vindt wel leuk, maar het is niet echt haar ding. Ze is te cool in de kop om zich gek of boos te laten maken. We trainen haar dus vanuit lage drift, maar Pella is geen harde hond, dus dan wordt het lastiger. IPO1 is uiteindelijk toch gelukt, maar of er meer in zit? Het KNPV speur/zoekwerk en het reddingshondenwerk liggen Pella goed, ze heeft er al divverse diploma's in behaald en daar wil ik met haar ook in verder. Pella vindt het prachtig, als er maar wat te doen is!

Qua karakter ben ik heel erg enthousiast over Pella. Ze is enerzijds heel gevoelig en wil graag voor je weken, maar anderzijds is ze absoluut niet bang. Dat kwam ook naar voren in de NVBH-gedragstest, die ze met lof gehaald heeft. Ze is zeer sociaal naar mensen. Daarbij weet ze zich naar vreemde honden prima te gedragen, mits deze niet dominant zijn, want dan gaat ze direct even vertellen wie er werkelijk de baas is. Pella zwemt zeer graag en is zo een waardig opvolger van Jelle als 'zeehond'. Ze is enerzijds koel in het hoofd, maar heeft anderzijds héél véél drive. Als ze ergens voor gaat, dan gaat ze ook écht. Daarbij heeft ze een geweldige will-to-please, waardoor het heerlijk werken is met haar.

Pella is een geboren roedelleidster, maar ze had er niet echt haast mee om de roedel aan te voeren. Na drie keer loops te zijn geweest, vond ze het tijd om de roedel over te nemen en dat deed ze dan ook zonder enige aarzeling. Kalish en Dasha hadden niets meer in te brengen! Ace is echt haar maatje in het kwaad, maar sinds Ellis haar intrede gedaan heeft, eist die Pella helemaal op. Die twee ravotten heel wat af!

Pella, 1 jaar oud Pella, 2 jaar oud (foto Bart Meeusen)


Laatst gewijzigd op:

frames