30-06-2018: Clubwedstrijd WHG Stroe - Ellis

Hoewel ik het aanvankelijk niet van plan was, heb ik toch met Elis meegedaaan aan de onderlinge wedstrijd van de WHG Stroe. Ze deed mee in de klasse VZH. Er was nog een jonge hond, een Hollandse herder van 15 maanden, die in deze klasse meedeed. Om het voor deze honden leuk te maken, mochten ze ook een stukje speuren.

Het speuren bestond uit een spoortje van 200 passen, met 1 hoek en 2 voorwerpen. Je mocht voer op het spoor gebruiken. Omdat Ellis daar nogal eens door afgeleid wordt en dan de richting van het spoor kwijt is, besloot ik om alleen bij de aanzet en in de hoek wat te leggen. Ellis had e laatste tijd heel weinig gespeurd, maar startte perfect, mooi diep en rustig. Het eerste voorwerp lag op de eerste strek en ze verwees het keurig. Bij de hoek kwam ze inderdaad in verwarring door het voer en had moeite om het spoor terug te vinden. Ik had dus beter geen voer kkunnen gebruiken! De tweede strek verliep vervolgens weer supergoed, maar het laatste voorwerp overliep ze. en dat terwijl dat het voorwerp is dat ik veel gebruik en dat ze goed kent! Later kwam ik erachter dat op nog geen meter afstand vossenpoep lag, waar ze door afgeleid werd. Dat zal de oorzaak van het overlopen geweest zijn. De keurmeester was zr te spreken over haar speurkunsten en beloonde het met 44 van de max 50 punten.

Het VZH-deel op het trainingsveld was wat aangepast, het los volgen werd overgeslagen. Ellis begon met de af-blijf en die voerde ze heel goed uit. Alleen toen de andere hond geroepen werd, kwam ze overeind. Dit heb ik ook nog nooit geoefend. Ik kon haar op afstand weer laten liggen. Het was erg warm en dat was bijhet volgprogramma goed te merken aan Elis. Ze kan er niet goed tegen en is dan erg sloom. Ze liep voor haar doen dan ook slecht. Bij de stop-en-zit in de haak was ze er niet bij met haar hersens en bleef staan. Daar moest ik een zit-commando geven. Bij het volgen met zit stond ik stil, liet haar zitten en liep vervolgens door. Dat heb ik zo nog nooit geoefend, dus ze kwam mee. Een tweede zit-commando liet haar blijven en verde voerde ze de oefening goed uit. De af uit volgen ging goed en het voorkomen ook, zei het dat ze daar wat scheef ging zitten. De voet ging goed, met wat jonge-honden-hupsels. Ach, dat mag. De keurmeester beloonde haar met 47 van de 50 punten.

Omdat de Hollandse herderr bij het speuren veel punten had laten liggen, werd Ellis uiteindelijk redelijk makkelijk eerste.


Laatst gewijzigd op:

frames