21-05-2018: NK OB2 KC Waalwijk

Wat een dag! Of eigenlijk wat een periode! Pella loopt dit seizoen heel goed in de OB2. Natuurlijk zijn er behoorlijk wat verbeterpunten, maar die heeft iedereen. Pella heeft een heel constant seizoen achter de rug, wat resulteerde in een fraaie eerste plek in de competitiestand. Maar die laatste wedstrijd, op hemelvaart, had ik daarvoor toch écht nodig! Want je moet minimaal 9 wedstrijden lopen en dat was de laatste en voor mij nummer 9. Het werd spannend, want Pella zat tegen loopsheid aan en aan de selectiewedstrijden mag je niet met een loopse hond deelnemen. Hoe blij kun je dan zijn als ze het nog even ophoudt en je de wedstrijd kunt lopen! Mooi, wedstrijdkampioenschap op zak!

Detail: de laatste wedstrijden is de 'af' structureel stuk. Al vóór het FMBB ging het al moeizaam, maar toen dacht ik nog dat het door de kou kwam. In de bloedhitte van het FMBB ging de af ook niet. En die komt dus in veel oefeningen terug, in de blijf, in het volgen, in het vak en als basispositie bij het afstoppen en het afstandsappèl. Als je hond dan steeds twee commando's nodig heeft of gewoon blijft staan, dan kost dat bakken met punten. Dat was bij de wedstrijd op hemelvaart het geval, écht geen enkele af ging goed. Oeps, dat zo vlak voor het NK is niet goed! Nog even flink trainen viel ook niet mee als je voor je werk toevallig wat meer uren moet maken. En tot overmaat van ramp werd de muts ook nog loops. Mijn gedachten gingen van "kon je dat nou niet nog even een halve week uitstellen?!" tot "gelukkig niet een week eerder". Aan het NK mag je wel met een loopse hond deelnemen, alleen moet je dan als allerlaatste. Nou ja, dan kun je nog uitslapen.

Vanmorgen was ik toch wel vroeg wakker, dus hondjes uitgelaten en toen in huis nog wat gerommeld (plantjes verpotten en zo, want veel rust heb je dan niet in je lijf. Om 11.00 uur gingen we op pad. Eerst nog een lekkere ronde in het bos en toe door naar Kaatsheuvel, waar ik 13.15 uur arriveerde. Het ochtendprogramma was klaar, het middagprogramma was net begonnen. Vorige jaren liep je twee keer het programma, een keer in de ochtend en een keer 's middags. Dit jaar mocht je kiezen of je alleen het ochtendprogramma wilde lopen of ook de middag. De beste van de twee zou dan tellen. In de OB2 liepen ze allemaal ook het middagprogramma.

Nadat iedereen geweest was, mocht ik Pella halen. Het is best zenuwslopend: je bent favoriet (want je hebt tijdens het seizoen de meeste wedstrijden gewonnen), maar je hond is loops, is dus niet in topvorm, en je hebt een 'af'-probleem. Sowieso is favoriet zijn al waardeloos, want als je dan niet wint, heb je eigenlijk al verloren, ook al zou je een prachtige tweede plek halen. Ik had vooraf mijn plan overdacht: ik ga me niet druk maken over de scores van de anderen, dan wordt ik alleen maar zenuwachtig. Ik had dus bewust niet naar de uitslagen gekeken (die hingen er zonder de punten voor het los volgen, zodat je nooit precies weet wie op 1 staat). Uiteindelijk kun je daar toch niks mee. Het gaat erom dat jij samen met je hond het beste eruit haalt wat er voor die dag in zit. Ik had op dat punt wel een aanpassing in mijn routine. Pella gaat altijd direct af in het vak, dus zonder sta. Alleen bleef ze de laatste 3-4 wedstrijden standaard staan in het vak op mijn eerste af-commando. Ik besloot dus de gok te wagen en aan te geven dat ik eerst een sta zou geven. Dat mag, kost geen punten, maar dat heb ik dus nog nooit getraind. Het pakte supergoed uit, Pella bleef perfect staan en reageerde daarna prima op mijn af. Yes, goed gegokt!

Het eerste parcours ging redelijk, niet super. Pella was minder scherp als anders. Loopsheid, warmte, het waren geen makkelijke omstandigheden. Maar ze haalde geen enkele nul en deed haar best.

Omdat ik niet wist of het voldoende zou zijn, gaf ik aan dat ik ook het tweede programma wilde lopen. Daar liep Pella duidelijk wat minder, ze had het warm, was moe. Ze had een nul voor het vak, want ze lag er met een teentje uit, had een 5 voor de af-blijf, want ze kwam pas bij het derde commando in zit. Extra commando voor de posities, want ik gaf de eerste onduidelijk aan (was zoals meer deelnemers verrast door de gewijzigde volgorde). Verder nog wat slordigheidjes, maar ach, wat werkte dat meisje toch dapper door!

Ik wist dat het tweede programma duidelijk minder was. De vraag was: was het eerste programma goed genoeg? Ik heb niet gekeken naar de punten, ik heb het gewoon afgewacht. Bij de prijsuitreiking werd iedereen naar voren geroepen, van de laatste tot de eerste. En het duurde, en er werden deelnemers naar voren geroepen, die ik als mijn directe concurrenten zag. En toen werd nummer 2 geroepen en Pella en ik waren nog over. YESS, we did it!! Een eerste plek!! Wat een toppertje is het toch! Zo blij met dit pareltje! We gingen uiteindelijk met een hele batterij aan bekers naar huis. Wat een finale van een geweldig seizoen, wat een top-prestatie!

Totaal: 246,5 pnt (1e programma)

OB2-puntenlijsten Pella

  1e Programma 2e Programma
Oefening Coef. KM1 KM2 Punten KM1 KM2 Punten
Blijf - af 2 8,5 9,0 17,5 5,0 5,5 10,5
Vak met aansluiten 4 8,5 8,5 34,0 X X X
Komen met sta 4 8,0 7,5 31,0 8,0 8,0 32,0
Volgen met posities 3 8,0 8,0 24,0 8,0 7,5 23,25
Algemene indruk 1 7,5 7,0 7,25 8,0 8,0 8,0
Oefening Coef. KM3 KM4 Punten KM3 KM4 Punten
Afstandsappèl 4 7,5 5,5 26,0 7,0 7,5 30,0
Richtingapport 3 8,0 7,5 23,25 7,5 7,5 22,5
Sorteren 4 8,0 6,5 29,0 5,0 5,5 21,0
Hoogapport metaal 3 8,0 7,5 23,25 8,0 8,5 24,75
Volgen 3 7,0 8,0 22,5 7,0 7,5 21,75
Algemene indruk 1 10,0 7,0 8,5 7,0 7,5 7,25
Totaal 246,25 201

Kwalificatie: 1e plaats (van 7 deelnemers)
Keurmeesters ochtendprogramma: Cor van Dort/Jan Mulder (ring 1) & John van Hemert/Monique Barten (ring 2)
Keurmeesters middagprogamma: John van Hemert/Dirk Belder (ring 1) & Cor van Dort/Jan Mulder (ring 2)


Laatst gewijzigd op:

frames