10-05-2018: Selectiewedstrijd OBB - KC Rotterdam

De allereerste OB-wedstrijd voor Ellis en meteen haar allereerste officiële optreden en dus allereerste poging om een OB-B diploma te halen. Vooraf zei ik "ze kan me verrassen en ze kan me volkomen voor schut zetten". Ik had echt geen idee hoe het uit zou pakken, het kon alle kanten uit.

Vooraf zag ik dat het vak gemarkeerd was met rode pionnen, niet echt goed zichtbaar. Ellis is nog niet zo goed in het vak, dus was ik vooraf langs de ring gelopen naar de kant waar het vak stond en had haar het laten zien. Ook was ik in de buurt van de andere twee deelnemers (een Engelse Stafford en een stabij) gaan staan, om haar reactie te peilen en te vertellen dat ze daar niet heen mocht.

Het begon met de chipcontrole. Geen punt voor Ellis, maar we onden hem niet vinden en toen vond ze het wel genoeg. Uiteindelijk bleek dat de chip al lang geregistreerd was, maar we hadden de piep niet gehoord. Hierna kwam het volgen om de groep. Dat heb ik precies één keer met Ellis getraind, dus dat kende ze niet goed. Ze vond de Stafford leuk en stond dus op. Dat kostte puntjes, maar die waren eigenlijk ingecalculeerd, omdat ik wist dat ze dit niet goed kende. Bij de Stabij bleef ze zitten. De af-blijf ging verrassend goed, hoewel ik mijn hart wel een paar keer vast hield toen Ellis wat peinzend richting de Stabij keek. Die vond ze duidelijk niet leuk en als Ellis een hond niet leuk vindt, dan kent ze maar één oplossing: knokken. Gelukkig was ze braaf en kregen we een tien voor de oefening.

Hierna kwam het individuele deel. Ik had het idee dat ik de oefeningen er ongeveer uit moest trekken, maar op de video valt het nog best mee. Ze volgde zoals ze altijd doet: een beetje te lauw, maar wel attent. Bij de meeste oefeningen had ze nog wat echt jonge-honden-gedrag, zoals opspringen en wat rommelig aan de voet. Dat is niet erg, dat komt vanzelf in orde als de training wat verder is. Verder ontdekte ik dat ze sterk reageerde op de krijtspray markeringen. Ze wilde er niet op zitten! Pella reageert daar absoluut niet op, maar Ellis is veel meer op de neus en vond het blijkbaar stinken. Dat is dus wel een trainingspuntje.

Toen we in ring 1 klaar waren konden we nog niet door naar ring 2, blijkbaar was de planning niet helemaal goed. De keurmeester van ring 1 gaf aan dat ik wel even wat mocht spelen of zo. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen, dus ik ging snel naar het plekje waar ik kaas voor Ellis had en stopte haar wat toe. Dan kon ze tenminste niet het gevoel krijgen dat ze continu voor niks aan het werken was! In ring 2 begonnen we met het vak sturen. Ellis ging zowaar zonder handgebaar netjes naar het vak. Een beetje snuffelen uit onzekerheid waar ze noest zijn en iets traag af, maar dat was het, de puntjes waren binnen! Het apporteren is ook nog een oefening die Ellis niet goed kent en die ik in formele vorm ook nog heel weinig geoefend heb. Het verbaasde me dus niet echt dat Ellis hem niet goed deed. Ze kwam veel te vroeg, maar pikte keurig het blok mee en kwam ermee naar me toe. Zitten doet ze thuis wel, maar buiten nog niet zo goed, dus pakte ik het meteen aan. Die nul hadden we toch al. Afstandsappel was weer even een gedoe, omdat ze niet op die streep wilde zitten. Daarna had ik wat extra commando's nodig, waarbij er één mijn stommiteit was: ik gaf haar (uit routine met Pella) een sta, die ze ook bijna uitvoerde (wist niet eens dat ze die kon). Ik corrigeerde mijzelf snel en Ellis ging braaf af. Maar door de extra commando's werd deze oefening natuurlijk laag gewaardeerd.

Over het algemeen deed Ellis de oefeningen goed en was totaal niet onder de indruk van de vreemde omstandigheden. Dat stemt dus tot tevredenheid!

Ik was superblij en ook wel verrast dat Ellis voldoende punten had voor haar OB-B diploma! De andere twee kandidaten waren geen concurrentie voor haar en ze won dus ook nog de eerste prijs! Op naar de OB-1!

OBB-puntenlijst Ellis 10-05-2018

Oefening Coef. Punten
Dirk
Totaal Opmerkingen
Negeren van andere honden, chipcontrole 2 8 16 staan
1 Minuten af (in zicht) 3 10 30  
Los volgen 4 8 32 hond volgt attent, linkerhand iets stil
Af tijdens volgen 2 10 20  
Komen op bevel 3 9 27 snel, slordig voet
Aansluiten vanuit zitpositie 3 9 27 jump
Algemene indruk 1 8 8 veel commando's tussen oefeningen
    Punten
Monique
   
Vak zenden 3 9 27 snuf, traag af
Vlak apport 4 X X komt voor commando en voor je bent omgedraaid
Posities op afstand 3 5 15 ec af, ec zit, ec af
Rond de pion sturen 3 7,5 22,5 let op commando, scheef voet
Algemene indruk 1 7 7  
  32   231,5 Zeer goed

Keurmeesters: Dirk Belder & Monique Barten
Kwalificatie: 1e plaats (van 3 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames