16-07-2017: Interland Nederland-Duitsland Obedience 2 - KC de Kempen

Wat een leuke wedstrijd was het vandaag, OB-wedstrijd Nederland Duitsland. Super georganiseerd, prima weer, goede sfeer. Ik heb genoten! (De foto's komen zo snel mogelijk).

Ik had me voor het eerst met Pella in de OB2 ingeschreven. Eerder dan de planning volgens de training. Wat zijn je verwachtingen en doelen als je meedoet in een klasse, waarvan je weet dat je hond er nog niet helemaal klaar voor is? Het doel was duidelijk: kijken hoe ver we staan in de training, kijken wat ze laat zien en dus weten waar je staat. Training is toch anders dan wedstrijd, je weet pas wat ze doen in een wedstrijd als je het geprobeerd hebt. Wat waren mijn verwachtingen? Voor een aantal oefeningen hoog, die kan ze gewoon (eigenlijk de meeste wel). Voor een paar oefeningen had ik mijn twijfels, want die zitten er gewoon nog niet voldoende in. Maar goed, eens kijken wat ze zou doen.

Het begon met de blijf-oefeningen (af-blijf). Pella heeft de neiging om van de ene bil op de andere te rollen en dat kost punten. Vandaag lag ze als een blok, ze kreeg een 9 en een 10. Trainingspuntje: ze ging bijna liggen op het commando van degene naast me.

Het individuele programma begon me het afstandsappèl, een van de ernstige twijfel-oefeningen. De volgorde van posities bleek ook nog eens ongunstig, dus ik had er weinig verwachtingen bij. Dat elektronisch per 3 seconden een andere positie aanwees. En dat bleek vlotter achter elkaar dan we gewend zijn in wedstrijden. Aangezien Pella voor de sta nog steeds 2 commando's nodig heeft voor ze hem uitvoert, was dat even een pijnpuntje. Pella verraste me echter door direct op het eerste commando te gaan staan. Maar ze aarzelde wel en liep dus iets door. Zit ging naar voren (moet naar achteren, maar dit is een bekend trainingspuntje), af ging goed, sta weer op eerste commando (top!), maar weer doorlopen. Zit weer naar voren, af ging weer goed. Uiteindelijk zo'n 2 hondlengtes verplaatst dus een nul. Maar wél alle posities op het eerste commando. Dus positief, de verplaatsing was deels onzekerheid met de oefening en deels doordat ze hem nog niet goed beheerst. Ingecalculeerde nul.

Vak sturen gingen veel honden de mist in, omdat hij heel ver lag. Pella ging super, aansluiten ging ook super, vette 9 ervoor. Hoog apport metaal: perfect, ook een vette 9. Volgen: tjonge, wat liep dat hondje geweldig te volgen! OK, achteruit was stuk vandaag (die kan ze in training ook nog niet goed) en een keertje scheef zitten, maar verder fantastisch! Dik en dik tevreden! Op naar ring 2. Daar begonnen we met het komen met staan. Ook dat is nog een twijfelgeval, Pella loopt bij de sta nog teveel door. Vandaag viel dat mee en de keurmeesters vonden het zowaar een 8 en een 7,5 waard! Wow! Hierna kwam het sorteren, waarvan ik dacht dat Pella dat wel kon. De opstelling was vreemd, schuin over het veld met de houtjes ergens tussen 4 personen in (2 keurmeesters en 2 ringmeesters). Pella had geen moeite met de schuine opstelling, ging naar de houtjes, snufte aan de eerste, pakte de 2e, liet die vallen, snufte aan de derde en kwam vervolgens met de 2e (de juiste) terug. 2 meter voor me begon ze te aarzelen, liet het houtje vallen en stond peinzend naar het clubje van 4 ring/keurmeesters te kijken. Op mijn commando pakte ze het houtje weer en kwam ermee terug, maar de nul stond al genoteerd. Trainingspuntje: meer afleiding bij het sorteren inbouwen. Volgen met posities verknalde ik zelf het nodige, had de OB1 nog teveel in mijn hoofd. Richting-apport: super, alleen ging die muts weer eens scheef zitten, een bekend wedstrijd-euvel.

Het programma overdenkend ben ik overwegend blij en positief verrast. We hebben hard getraind de laatste maanden en dat kwam er ook echt wel uit in de wedstrijd. Pella liet prachtige dingen zien. Waar ze steekjes liet vallen waren het bekende euvels, onvoldoende beheersing van de oefening of dingen die verklaarbaar zijn, omdat ik doorgaans alleen train. En verder is de OB2 een leuk, gevarieerd programma, waarin Pella maar weer eens heeft laten zien dat het een heerlijk appèl-hondje is, waar je met plezier de ring mee in gaat. Dit was perfecte opkikker om de puntjes op de i te gaan zetten!

Ob2-puntenlijst Pella

Oefening Coef. Punten
Sabine
Punten
Monique
Totaal Opmerkingen
2 Minuten af (uit zicht) 2 9 10 18,5  
Posities op afstand 4 X X - 2,5 hondlengte verschoven
Vak zenden 4 9,5 9,5 38  
Hoog-apport metaal 3 9,5 9 27,75  
Los volgen 3 8 7,5 23,25  
Algemene indruk 2 9,5 8,5 28  
    Punten
Gerlinde
Punten
Dirk
   
Komen met staan 4 8 7,5 31  
Sorteren 4 X X - juiste houtje, maar 2x laten vallen
Posities tijdens volgen 3 6 5 16,5 draaide bij sta, baas stond stil bij zit
Richting-apport 3 7,5 7 21,75  
Algemene indruk 2 8 7 15  
  32     193,75 Goed

Keurmeesters: Sabine Richarz, Monique Barten, Gerlinde Dobler, Dirk Belder
Kwalificatie: 7e plaats (van 18 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames