25-05-17: Ob-selectiewedstrijd KC Rotterdam

Obedience wedstrijd bij de KC Rotterdam, dus weer heel vroeg op. Om 9.15 uur de blijf-oefening. Pella bleef keurig zitten, dus een 10 (bij het FMBB zou het veel lager uitgevallen zijn, want ze keek nogal fors om zich heen en bewoog ook wel een pootje). Lekker begin van de dag.

De organisatie had ervoor gekozen om het hele programma in één keer te laten lopen, deel 1 in ring 1 en dan direct door naar ring 2 voor de rest. Een prima systeem wat mij betreft, maar de keerzijde is dan dat je verder niks meer te doen hebt. Sommige verenigingen delen de wedstrijd op en twee delen (b.v. OBB en OB1 in de ochtend en OB2 en OB3 in de middag) en dan is het niet erg om te wachten, want het is dan maar een halve dag. Pas om kwart over 2 het vervolg, dat was dus 'het lange wachten'. Ondertussen steeds naar de auto, want daar zat het vijftal in en het was een warme, zonnige dag. Werd het niet te warm? moest er meer open? Ventilator aan? Bij KC Rotterdam staat de auto bij een manege, dus een eindje van het veld af. Dan zet je ook niet zomaar alles open. Uiteindelijk is het goed gegaan, het is niet warmer dan 25 graden geworden in de auto (gemeten bij de kennels).

Het individueel programma van Pella liep niet slecht, maar ook niet heel goed. Ze was wat loom, was niet zo alert als anders. Dat resulteerde in slechts een 7 voor het volgen (terecht, ze was geen enkele bocht alert). De andere oefeningen gingen vrij goed, maar minder alert als anders en ze zat daardoor hier en daar wat scheef (uit lomigheid, ach, waarom zou je met dit weer veel moeite doen). Het vak sturen en rond de pion had ik sinds het FMBB niet meer geoefend. De pion ging perfect (ja, met hupje, dat een puntje kost, maar die laat ik erin, vind ik te leuk). Het vak was een ander verhaal. Ze ging er heen, maar draaide op het lint al om. Ik zei niks, ze keek me aan en liep wat door. Toen gaf ik het af-commando, ze draaide zich direct om en ging liggen. Helaas lag ze wel met de poten over het lint, dus een nul. Als ik wat later geroepen had, was het wel goed gegaan (denk ik). Maar deze moet ik echt weer even oefenen met target.

Verder ging er eigenlijk heel weinig mis. Ik maakte weer een stomme fout door Pella aan te kijken bij het zit-commando na het afstands-appèl. Dat noemt men inwerken, dus dat kost punten. Dat weet ik en ze gaat ook zitten zonder dat ik kijk. Maar de macht der gewoonte… Verder was er ook weer het gebruikelijke probleempje bij het apporteren: ze pakt licht over, soms wordt het ook wel kauwen genoemd. Maar dit doet ze niet in de training, dus is het heel lastig op te lossen.

Met een vette nul verwacht je niet in de prijzen te lopen. Veel andere combinaties hadden echter moeite met de pion en scoorden daar hun nul. Tot mijn verrassing bleek Pella toch nog in de prijzen gelopen te zijn. Ze heeft er dus weer een fraaie beker bij, weer een tweede plek, daar heeft ze geloof ik patent op.

Ob1-puntenlijst Pella

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 3 10 30  
Los volgen 3 7 21 3x L hinderen, R wijd, ec voet
Posities op afstand 3 9 27 inwerken met hoofd
Vak zenden 3 X X uit vak
Sprong over horde 3 9 27  
Rond de pion 3 10 30  
Zit tijdens volgen 2 10 20  
Komen op bevel 3 9 27 scheef zitten
Sta tijdens volgen 3 9 27 klein stapje
Vlak apport 4 7 28 overpakken
Algemene indruk 2 9/8 17  
  32   254 Zeer goed

(Keurmeesters Cor van Dort & Ton Hoffmann)
(2e plaats, 16 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames