12-11-2017: Najaarskeuring KNPV-speurhonden, Speurhond A - Kalish

Het Speurhond A van KNPV betreft een vreemd spoor van 1000 passen (700 meter) met 8 rechte hoeken, 3 voorwerpen en op het eind een geweer. Het spoor is 2 uur oud zonder verleiding. De eisen voor KNPV Speuren-A zijn minder veeleisend als die voor Speurhond 2. Omdat Kalish op het niveau van Speurhond 2 kan speuren, was mijn verwachting dat ze de KNPV keuring makkelijk moest kunnen halen. Maar speuren is geen zekere discipline, er kan altijd iets zijn, waardoor de hond het spoor bijster raakt. Ik ging dus het examen in met een houding van "ze kan het, maar ze zien wel of het ook gaat lukken".

Kalish was als tweede van de speurders aan de beurt. Bij de eerste cmbinatie was het flink aan het regenen. Dat leek niet snel op te houden, dus er zat niks anders op dan het regenpak aantrekken. Kalish vond het ook maar een natte bende en schudde zich voor het examen ook al een paar keer uit. Maar ze ging goed van start. De eerste strek was een heel lang recht stuk. Het spoor was goed zichtbaar voor me, maar het veld was wel erg nat en zompig. Er liepen wat hazensporen doorheen en daar reageerde Kalish wel op, ze ging een paar keer een metertje van het spoor af, maar kwam dan weer terug. Bij KNPV wordt dat niet aangerekend en de keurmeester blijft (waarschijnlijk daarom) doorgaans op vrij grote afstand toekijken. De eerste hoek pakte Kalish superstrak en dat hield ze bij de volgende hoeken ook in ere. De 3 voorwerpen apporteerde ze keruig netjes. De eerste was een etuitje, de tweede een schroevendaraaier en de derde een sleutelhanger. Tussen het tweede en derde voorwerp kwam een moment, waarom Kalish iets van het spoor leek op te pakken. Ik dacht dus dat ze een voorwerp had en liet de riem vallen, zoals ik altijd doe als ze met een voorwerp terug komt. Maar Kalish vervolgde haar weg op het spoor, dus ik moest er in een drafje achteraan om de lijn weer te kunnen oppakken. Dat lukte. Kalish speurde ondertussen onverstoorbaar door alsof er niks aan de hand was. Op het eind van het spoor lag het geweer. Kalish had even tijd nodig om te realiseren dat ze daarbij moest blaffen, maar draaide zich vervolgens om, keek me aan en deed een soort van blafpoging. Ik weet dat ze vaak niet goed blaft, maar dit hoeft eigenlijk ook niet echt zolang ze een duidelijke verwijzing geeft. En eht naar mij gekeerd staan en de blafpoging samen was een duidelijk verwijzing, dus ik gaf dit aan de keurmeester aan. De keurmeester gaf een teken en ik kwam met geweer, voorwerpen en mijn geweldige speurhondje terug. Het was klaar en ik wist dat het goed was en ze dus geslaagd was.

Op het veld gaf de keurmeester een mooi compliment: "Het was een genot om naar te kijken". En bij de uitreiking van de cijferlijst werd nog opgemerkt dat ze een 'super-speurder' was. Nou, dan ben je trots!

Speurhond A - Kalish


De wijze van uitwerken van het spoor:
Het aanwijzen van de vier voorwerpen:

Totaal Speurhond A:

Het algemene appèl:
De wijze van voorbrengen:
Strafpunten:

Totaal behaalde punten:

Geslaagd voor Certificaat met LOF


45
20

65

10
10
-

85


Laatst gewijzigd op:

frames