19-3-2017: IPO2A en IPO2B examen Pella

Vandaag twee IPO-deelexamens gedaan bij NVBH Kringgroep LimBra: IPO2A (speuren) en IPO2B (appèl). Voorbereiding was prut, want deze week was één grote chaos met een loopse Pella en Ace die volkomen uit zijn dak ging en nog veel meer gedoe. Kortom: weinig slaap, weinig getraind. En de weken ervoor was het door omstandigheden ook al niet beter: stress, gedoe, slaapgebrek. Deze week nog één keer de intentie gehad om te trainen, maar vanwege mijn enorme bagger-humeur toch maar niet gedaan. Dan maar niet, beter vertrouwen op mijn hondje. We gingen er dus maar voor, eens zien waar het schip zou stranden. De weersvoorspelling was ook al in dezelfde trend: prut. Uiteindelijk bleek het mee te vallen: bijna helemaal droog, maar wel met heel veel wind.

Bij het speuren begon Pella goed, nam rustig lucht op bij de aanzet, ging goed van start, maar de tweede helft van de eerste strek was niet goed (harde zijwind). Ze ging aan het dwalen, kwam wel weer terug, weer dwalen, weer terug, weer dwalen. Uiteindelijk kwam ze weer op het spoor, ging goed verder en nam de eerste hoek goed (iets overlopen, maar daar zei de KM niks van). Tweede strek ging goed (tegenwind), voorwerp ging prima, netjes recht en het lag tussen haar voorpoten. Tweede hoek ging ook goed. De derde strek liep ze ook perfect op het spoor, ondanks de harde zijwind. Helaas werd ik vandaag weer geconfronteerd met het feit dat een lage neus belangrijker is dan een spoor goed volgen. Pella speurt met hoge neus en dus vond de KM het niet goed en werd ze daar keihard voor afgestraft. Hij zou nog 73 punten gegeven hebben, wat net voldoende is. Helaas overliep Pella het laatste voorwerp, iets wat ze eigenlijk nooit doet. Maar ja, bij examens gebeuren nou eenmaal onverwachte zaken. En een voorwerp kost je 10 punten, dus het werden er uiteindelijk slechts 63, wat onvoldoende is. Ik ben vaker gezakt voor speurexamens vanwege hoog speuren. Maar het is voor mij een principe-kwestie: ik weiger druk op mijn hond te zetten voor iets (in mijn ogen) onbenulligs en onnatuurlijks als laag speuren. Uiteindelijk halen ze het bij mij allemaal wel, met hoge neus (en een KM die daar wat anders tegenaan kijkt).

Het examen bestond uit bijna alleen speurders (IPO1, IPO2 en SpH2). De laagste speurhond scoorde helaas 0 punten, de hoogste een zeer verdiende 97 punten. Hierna was er slechts één combinatie voor appèl en dat waren Pella en ik.

Zoals gezegd, de voorbereiding was prut. Ik was vergeten het reglement na te kijken en moest op de dag zelf nog even bij mijn clubgenoten navragen hoeveel passen er na de sta moeten en of ik de hond dan moest roepen of terug moest lopen. De laatste tijd ben ik niet zo met IPO bezig geweest, meer met Obedience. Een 1 kg blok had Pella ook ooit eens 1 keer opgehaald. Maar ik wist dat ze in principe alle elementen beheerst, dus het moest kunnen.

Het begon met volgwerk, wat ze zoals gewoonlijk erg vrolijk deed, maar ze was wat opdringerig. Daar wordt bij IPO gelukkig niet veel van gezegd. Tempowisselingen waren goed, groep was prima, schot geeft ze niet om. Volgen met zit ging goed, maar ze maakte een heel klein hupje. Volgen met af (iets dat ik al een half jaar niet train) ging prima. Voorkomen ging wat lomp, ze botste tegen me aan en zat daardoor scheef. Volgen met sta deed ze een paar pasjes (dat doet ze altijd, moet ik er nog uit trainen), verder prima. Toen het apporteren. Vlak apport van 1 kg schoot ze wat over het blok en ze knaagde flink op het blok (doet ze anders nooit!). Apport over de 1 meter sprong deed ze prima, alleen weer scheef voor en knagen. Apport over de schutting doe ik eigenlijk nooit en dat was duidelijk. Ze ging prima over de schutting, maar ik had het blok scheef gegooid. Toen Pella het oppakte en terug moest komen kon ze kiezen uit de hoogtesprong of de schutting. Ze koos helaas de hoogtesprong. Bij alle drie de apporten ging ze te vroeg aan de voet. Vooruitsturen train ik wel, maar bij mijn andere club, bij LimBra gaat het meestal niet echt goed, omdat het veld zo klein is. Vandaag ging het super en kreeg Pella een uitmuntend (niet helemaal terecht, want ze had de ellenbogen niet helemaal aan de grond). De af-blijf ging perfect, ondanks dat ik dat al zeker een half jaar niet getraind heb, deed ze het foutloos: uitmuntend.

Uiteindelijk zijn we geslaagd met 82 punten. Ze kan veel beter, maar gezien de omstandigheden was ik wel tevreden. Met het FMBB in het vooruitzicht (wat deels dezelfde oefeningen zijn) zijn er echter nog wel een aantal serieuze trainingspuntjes. Maar toch ben ik trots op mijn meisje: ondanks mijn zeer slechte humeur en totaal gebrek aan energie, heeft ze toch wat moois neer weten te zetten. Mijn toppertje!

IPO2A en IPO2B-examen Pella
(19-03-2017)


Laatst gewijzigd op:

frames