30-10-16: Ob-selectiewedstrijd AKC Waterland

Kan het nog steeds bijna niet geloven, allereerste wedstrijdje Obedience met Pella en dan 256,5 punt, uitmuntend en 2e plaats in de Ob1.

Bijna 4 jaar geleden heb ik mijn laatste wedstrijd gelopen (met Kalish), maar de resultaten waren nooit goed, de keuringen in mijn ogen vaak extreem streng en ik verloor het plezier erin. Dus ben ik gestopt, maar toch kriebelde het af en toe. Twee jaar geleden heb ik met Pella binnen 1,5 maand tijdens examens G&GB en G&G1 gehaald (zoals het toen nog heette). Daarna heb ik wel voor andere sporten appèl getraind, maar niet meer voor Obedience.

Recent kreeg ik een bevlieging: laat ik het weer eens proberen. Pella loopt heel leuk appèl en is niet snel onder de indruk van andere velden en zo. Ze bleek de specifieke oefeningen, zoals vak-sturen nog best te beheersen. Maar sinds ze destijds de G&G1 (met een uitmuntend) gehaald heeft, is het programma gewijzigd. Dus er moesten nog even wat nieuwe dingen aangeleerd worden.

Vandaag dan de wedstrijd. Meteen de strengste keurmeester, maar goed, we zien wel.

Bij de zit-blijf verprutste ik het, doordat ik over het hoofd gezien had, dat je niet terug naast je hond moet staan, maar erachter. Toen ik nog snel naar achteren wilde lopen, ging Pella staan. Stomme baas.. Het individuele programma begon met het volgen met staan. Dat deed ze keurig, maar ik liep te wijd erlangs. Toen ik weer naast haar een zit-commando gaf, keek ze me stomverbaasd aan, dat hadden we nl. zo nog nooit geoefend. Dus tweede commando nodig. Volgen met zit of af was de volgende. Ik koos zit, die is zekerder bij haar. Vandaag dus niet, want ze liep door. Nul. Vak zenden ging super. Bij alle oefeningen waarbij ze moest komen of naast gaan, zat ze scheef. Niet zo erg als een half jaar terug, dus we maken vorderingen, maar toch genoeg om punten te kosten. Werk aan de winkel! Bij het volgen moesten we pasjes achteruit doen. Oeps, dat had ik niet echt getraind, ik doe dat wel eens om haar aandacht te vragen en bewuster haar positie te laten behouden, maar verder niet. Maar het ging goed! Sprong over de horde. O, dat heb ik laatst één keer geoefend. Welk commando gebruik ik er eigenlijk voor? Nou, laat ik maar 'hoog' zeggen. Dat had ik me voorgenomen, maar ik zei dus 'hier'. Gelukkig maakte het voor Pella niet uit, ze deed het gewoon. Rond de pion sturen is een nieuwe oefening. Die heb ik thuis geoefend met een oranje pion. Nu stond er een blauwe. Oei, zou het uitmaken? Niet dus, Pella ging er zonder enige aarzeling omheen.

Tja, en dan kom je met een score van het veld af, die vele malen hoger ligt dan je vooraf voor mogelijk had gehouden. En dan is Obedience ineens toch best wel weer leuk!

Ob1-puntenlijst Pella

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 3 5 15 Staat bij terug
Sta tijdens volgen 3 7 21 Ver van hond, terug EC zit
Zit tijdens volgen 2 X X EC zit, loopt mee
Vak zenden 3 10 30  
Komen op bevel 3 8,5 25,5 2x scheef
Sprong over horde 3 9 27 scheef voet
Los volgen 3 9 27 Hond volgt allert, soms iets scheef
Posities op afstand 3 10 30  
Vlak apport 4 9 36 scheef voet
Rond pion sturen 3 9 27 jump + scheef
Algemene indruk 2 9 18  
  32   256,5 Uitmuntend, 2e prijs

(Keurmeester Dirk Belder)
(2e plaats, 13 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames