27-11-16: Ob-selectiewedstrijd KC Rotterdam

Het was voor mij de derde van de reeks kwalificatiewedstrijden voor het FMBB (Wereldkampioenschap voor Belgische herdershonden). De eis is om minimaal 224 gemiddeld te halen over minimaal 3 van 5 aangewezen wedstrijden, waarbij ooit ook eens een kwalificatie uitmuntend behaald moet zijn in de betreffende klasse. Pella heeft twee jaar geleden haar Ob1 (toen nog G&G1 geheten) behaald met uitmuntend, dus aan die eis voldeed ik al. Haar eerste wedstrijd in oktober was ook een U waard, dus op dat punt zaten we ruim boven de eis. Haar tweede wedstrijd haalde ze 254,5 punten. Om dus op een gemiddelde van 224 of meer uit te komen moest Pella in Rotterdam minimaal 161 punten scoren. Nou, dat leek te doen. Maar mooier zou zijn om 257 punten te scoren, want dan zit ze gemiddeld op een U en dat is nog mooier.

Het begon zoals gebruikelijk met de zit-blijf. Ik kreeg een deja-vu, want net zoals in de vorige wedstrijd ging Pella 15 seconde voor tijd liggen… Dat deed Sicco ook altijd! Ik heb er heel wat trainingsuurtjes ingegooid en het er bij hem nooit uit gekregen. Normaal krijg je een nul als de hond gaat liggen, maar de keurmeester vond dat het toch nog 5 punten waard was. Mazzel.

Het individuele programma was dit keer in een ochtend- en middagprogramma opgedeeld. Het ochtendprogramma begon met volgen en dan meteen met de pasjes voor- en achteruit. Die kan Pella niet zo goed, maar het is wel een begin, waardoor je de aandacht erbij trekt, dus niet verkeerd. Pella volgde iets dringend, soms iets afgeleid, maar eigenlijk zoals in de vorige wedstrijden. Dit keer was het een andere keurmeester (Jan Mulder) en die kon het minder waarderen. Ook vond hij dat ik handhulp gaf, maar ik zou niet weten wat hij daar precies mee bedoelt. Het werd dus maar een 7,5. Het vlak apport ging goed, ze kam niet helemaal recht voor, maar de keurmester vond het blijjkbaar wel OK. Het rond de pion ging ook goed, hoewel ze haar sprongetje om aan de voet te gaan had en ook wat scheef zat. Dat sprongetje doet ze altijd, het kost punten, maar ik vind het eigenlijk best leuk.. Bij het sta tijdens volgen was ze iets doorgelopen en ze stond scheef.

Het middagprogramma begon met het komen op bevel. Bij het gaan liggen heeft Pella de laatste tijd bedacht dat ze er een hupje voorwaarts bij moet doen. Dat krijg ik er maar slecht uit en ook nu flikte ze het. Verder lag ze niet helemaal af, botste tegen me aan bij het komen en ging scheef aan de voet. Slechts een 7. Bij de sprong over de horde botste ze ook tegen me op met een sprongetje, daar moet ik echt meer op gaan trainen, want dat kost onnodig punten.

De volgende oefening was het vak en die stond vrij ver weg (23 meter) en de kleine rode pionnetjes wwaren voor sommige honden niet zichtbaar. Pella had er geen problemen mee en rende in een rechte lijn naar het vak. Doorgaans doet ze dan haar neus omlaag om het target te zoeken en dan roep ok 'af'. Nu liep ze tot mijn verbazing door en zo het vak uit. Dat heeft ze echt nog nooit gedaan! Ze vond het zelf blijkbaar ook raar, draaide om en bleef bij een pion staan kijken naar me. Ik zei niks en hoopte dat ze het vak in zou lopen. Dan kon ik haar een 'af' geven. Helaas, ze draaide om en liep verder. Ik riep haar terug, maar e was al een stukje de ring uit, dus dat kostte me 2 punten op algemeen appèl. Ze kwam wel netjes terug en liep door het vak in mijn richting. Op dat moment riep ik 'af' en ze ging als een speer liggen, keurig in het vak. Pfff, toch nog punten. Ik had echter weer een deja-vu, want ook Sicco liep in wedstrijden door het vak heen, iets wat hij in trainingen nooit deed..

Zit tijdens volgen ging prima. En toen kwam als laatste de posities op afstand. Zoals gezegd had ik problemen met dat hupje bij het gaan liggen. Vooraf wilde ik dat nog even trainen, maar toen kwam ik er tot mijn schrik achter, dat Pella weer wat nieuws bedacht had: ze gaat doorgaans naar achter zitten en nu ging ze ineens naar voren! Oeioei, snel nog even een aantal keren op korte afstand de juiste beweging oefenen. Gelukkig ging het daarna weer goed. Waarschijnlijk is dat echter de reden geweest voor haar fratsen tijdens de wedstrijd. Ten eerste deed ze toch dat verdraaide hupje bij het gaan liggen. Vervolgens deed ze een perfecte nette zit. Ik was al bijna blij, toen ze tot mijn schrik zelfstandig, zonder op mijn commando te wachten, weer ging liggen. De tweede keer zit ging precies zo: heel netjes, maar voortijdig af. Dus miste ik twee af-posities en had een nul.

Het eindtotaal was niet wat ik gehoopt of verwacht had en kwam niet verder dan 220. Toch is dit wel genoeg voor mijn gemiddelde voor het FMBB, dus ondanks dat ik totaal niet tevreden was over deze wedstrijd, was er toch wat te vieren: We gaan naar het FMBB!!

Ob1-puntenlijst Pella

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 3 5 15 Af na 50 sec
Los volgen 3 7,5 22,5 Goed tempo, handhulp tijdens volgen (links) Versnelde pas OK, pasjes OK
Vlak apport 4 10 40  
Rond pion sturen 3 8,5 25,5 springt, schuin
Sta tijdens volgen 3 7 21 loopt wat, schuin
Komen op bevel 3 7 21 ligt niet, hangt, botst, scheef voet
Vak zenden 3 6 18 door, 2xec
Zit tijdens volgen 2 10 20  
Sprong over horde 3 8 24 springen/botsen
Posities op afstand 3 X X 2x gaat af
Algemene indruk 2 7/6 13  
  32   220 Goed

(Keurmeesters Jan Mulder & Cor van Dort)
(7e plaats, 22 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames