15-11-2015: KNPV-examen Basiscertificaat Speurhonden van Pella en Kalish

Droge kleren aan, hapje gegeten, ik begin weer een beetje mens te worden. Wat een hobby, dat examens lopen!
Maar goed, vandaag dus examen gedaan met Pella en Kalish voor KNPV Basiscertificaat speurhonden. Vroeger heette dat zoekhonden en dat dekt de lading eigenlijk beter, want speuren is maar een klein deel van het examen.

Het begon wel met speuren. Mijn beide dames zijn niet zo goed als het waait, ze missen dan nog wel eens een hoek en raken de draad kwijt. Ik had dus gehoopt dat het niet zo hard zou waaien, maar helaas, het waaide hard! Maar tot mijn genoegen deden ze het beide goed. Pella ging te vroeg de bocht om, maar rook verwaaiing en kwam dus wel weer goed uit. Dat ze een klein hoekje overgeslagen had is bij KNPV geen ramp. Bij het voorwerp bleef ze eerst staan en ging toen aarzelend zitten (normaal gaat ze af). Tja, wat wil je ook in een weiland met een toplaagje groen en verder giga-natte blubber... De tweede hoek had ze netjes en het eindvoorwerp ook. Hoewel het (nog) niet regende, zat ik op dat moment tot boven mijn knieën onder de blubber. Kalish deed het nog beter en scoorde volle bak.

Hierna was het bos-onderdeel aan de beurt. Dat hebben we dus in de stromende regen gedaan. Of het daar aan lag weet ik niet, maar Pella was de hele dag al niet tot een net volgwerk te bewegen en ik moest steeds moeite doen om haar bij me te houden (alle oefeningen beginnen en eindigen met 25m los volgen). De drie kleine voorwerpen had ze wel heel vlot gevonden en teruggebracht. Alleen de eerste liet ze 3x vallen. De laatste keer op 1,5 meter van me af en ze stond erbij van 'hier istie, hoor.' Maar hij lag nog in het bos en dan mag je hem niet oprapen. Ik deed dus niets. Ze stond me even aan te kijken en pakte het voorwerp toen weer op en bracht het netjes bij me. Kalish bracht de eerste twee snel en foutloos, maar kon de derde niet vinden. Nadat ik haar wel 10 keer opnieuw gestuurd had, sloeg de stress blijkbaar op haar darmen, want ze ging (buiten het zoekgebied) even een hoop doen. Dat luchtte blijkbaar op, want daarna had ze het derde voorwerp snel gevonden. Alles nog binnen de tijd (3 min).

Het vlakterevieren ging bij Pella vlot, ze had het slachtoffer heel snel gevonden. Toen ik erbij kwam liep ze wel rondom het slachtoffer, maar dat is haar niet zwaar aangerekend. Kalish ging wat minder hard door het bos, maar vond uiteindelijk ook het slachtoffer. Ze blafte echter niet en ik kon dus geen verwijzing geven. Toen eindelijk het blafje kwam, kon ik er heen en toen blafte ze netjes door.

De grote voorwerpen vinden in het bos: Pella had de eerste, het breekijzer, snel gevonden, verwees hem netjes en ook de tweede ging snel en netjes. Alleen wat puntenaftrek voor wat met de poten graven bij het voorwerp. Kalish ging ook snel, eerste voorwerp perfect, tweede ook, maar voordat ik haar terug mocht roepen liep ze weg, blijkbaar op zoek naar nog een. Ik riep haar snel terug, maar de punten voor het tweede voorwerp was ze kwijt.

Koud, nat en daardoor niet meer helemaal in tophumeur konden we naar de club. Daar kwam na de lunch als eerste het sorteren. Bij aanvang moest je met de hond los volgend door een toevallige groep toeschouwers naar de keurmeester toe, maar dat was voor beide geen probleem. Pella mochdt weer als eerste. Ze moest van drie metalen buisjes degene met geur van de spoorloper terugbrengen (de andere twee waren geurloos). Ze pakte eerst de verkeerde, snufte met dat buisje in haar bek aan de goede, liet de foute los en kwam met de goede terug. Dat leverde een minpuntje op voor het oppakken van het foute buisje (KNPV is wat dat betreft veel milder dan G&G en eigenlijk liet Pella zien dat ze perfect wist wat de bedoeling was!). Kalish deed deze oefening foutloos, schoot langs de drie buisje en kwam zonder aarzelen met de juiste terug.

Hierna kwam het veldwerk. Eigenlijk 3 delen: een volgdeel, een af-blijf, terwijl de andere combinatie volgt en wat hindernissen. Pella moest met de blijf beginnen en die ging, zoals ik verwacht had, de mist in. Een nul. Kalish deed dat veel beter en scoorde daar volle bak. Het volgparcours. Tja, volgen, wat is dat? Pella had een off-dag op dat punt. Gelukkig is het bij de KNPV al goed als de hond ongeveer naast loopt. Maar zelfs daarvoor moest ik de trukendoos open halen! Kalish volgde véél beter en dat is tijdens een examen wel fijn! Rechts volgen ging bij Pella redelijk (moest haar wel een zetje geven, maar ze had tegen de verwachting in punten), bij Kalish ging het goed. Volgen met af ging goed bij Pella, maar Kalish bleef zitten. Volgen door de mensen voor beide geen probleem en ook de harde geluiden tijdens volgen was geen probleem. Vooruitsturen naar de pion (30m) ging bij beide vlot, maar beiden hadden een extra commando nodig om af te gaan. het terugroepen ging goed, het puntje aftrek zal wel een fout van mij zijn geweest. Ik ben veel punten kwijt geraakt, doordat ik niet precies weet wanneer je wel of niet een commando moet geven. Vorige week bij het IRO-werk moest ik handgebaren maken, dat deed ik vandaag ook maar nu mocht het juist niet. Had me dus toch nog iets beter moeten voorbereiden.

De toestellen: Eerst het volgen over onaangenaam materiaal met voedselweigeren (bak met frikandel ernaast). Bij Kalish ging dat perfect. Pella was zo aan het rommelen, dat ik haar even stevig toe moest spreken, toen ging het wel. Hoogtesprong (1m) bij beide volle bak, hoewel Kalish flink en Pella licht de sprong aanraakte. Breedtesprong (kuil, 1,5m) ging bij beide foutloos. Door de tunnel (met afdichtflap op het eind) ging bij beide prima, hoewel ik bij Pella een extra commando af nodig had. De 2m hoge loopbrug (open trap omhoog en dan een loopplank en schuine afloop) was bij beide geen enkel probleem. Als laatste: optillen vanaf de tafel, 5 m lopen, overgeven aan een persoon, terugnemen, teruglopen naar de tafel en de hond daar weer opzetten. Dat ging bij beide goed.

En toen was het wachten op de uitslag. Er was overal wel wat fout gegaan, dus ik hoopte dat ze geslaagd waren. Tot mijn verbazing waren ze beide ruim geslaagd en was Kalish zelfs met lof geslaagd! Dat is dus een boven verwachting resultaat. Alle ontberingen zijn niet voor niks geweest. Supertrots op mijn meiden!

Keurverslagen Pella en Kalish

    AFDELING 1
Onderdeel Max Pella Kalish
A. Aangelijnd volgen met tempowisselingen 5 4 5
B. Onaangelijnd volgen met omcommanderen en afleiding d.m.v. lawaai 5 2 5
    Verwerken van invloeden 5 5 5
C. Onaangelijnd volgend door groep bewegende, pratende mensen 5 5 5
    Verwerken van invloeden 5 5 5
D. Blijven liggen tijdens de volgoefeningen van een andere hond 5 0 5
E. Laten liggen van de hond met ophalen (=volgen met af) 5 5 3
F. Voorutisturen gevolgd door 5 4 4
    bij zich roepen van de hond 5 4 4
Optillen, overgeven en weer in ontvangst nemen van de hond 5 5 5
Totaal Afdeling 1 50 39 45
    AFDELING 2
Onderdeel Max Pella Kalish
A. Vrije sprong over de hindernis 5 5 5
B. Breedtesprong 5 5 5
C. Lopen op een trap 5 5 5
D. Lopen over een plank 5 5 5
E. Kruipoefening (=tunnel met afdichtflap op eind) 5 5 5
F. Lopen over onaangenaam materiaal 5 4 5
G. Weigeren gevonden voedsel 5 5 5
H. Opzoeken en apporteren van voorwerpen 15    
1. de wijze van zoeken   6 4
2. de wijze van apporteren van de voorwerpen   7 8
Totaal Afdeling 2 50 47 47
    AFDELING 3
Onderdeel Max Pella Kalish
A. Opzoeken en verwijzen van een wapen en breekijzer 20    
1. de wijze van zoeken   10 8
2. de wijze van verwijzen van de twee voorwerpen   8 4
B. Opzoeken en lokaliseren van een persoon 30    
1. gedrag van de geleider   10 10
2. revieren van de hond   10 10
3. verwijzen van een persoon   9 10
C. Uitwerken van een spoor 25    
1. wijze van uitwerken   13 15
2. aanwijzen van twee voorwerpen   10 10
D. Sorteren van voorwerpen 20    
1. wijze van sorteren   14 15
2. wijze van apporteren   5 5
Totaal Afdeling 3 95 89 87

    RECAPITULATIE
Onderdeel Max Pella Kalish
Totaal Afdeling 1 50 39 45
Totaal Afdeling 2 50 47 47
Totaal Afdeling 3 95 89 87
Algemeen appèl 10 10 10
Wijze van voorbrengen 10 3 4
TOTAAL 215 188 193
Met Lof

(Certificaat: 172 punten; Certificaat met lof: 193 punten)Laatst gewijzigd op:

frames