21-06-14: Examen Kalish (Speurhond-1) en Dasha (Speurhond-2)

Op 21 juni was het voor de derde keer dat ik met Kalish meedeed aan een Speurhond-1 examen. De vorige keren kon ze zich steeds niet bedwingen om konijnensporen te volgen en raakte daardoor de kluts kwijt. Daarna heb ik in de training haar zoveel mogelijk verboden om dwaalspoortjes te volgen.
Vandaag was het D-day. Zou het wat opgeleverd hebben? Enkele weken terug liep ze nog vol de verleiding opů.
Kalish begon goed, hoewel de keurmeester aangaf dat het leek "alsof de hond gelanceerd werd". Tja, Kalish doet aan speed-speurenů Op de eerste strek lag ook het eerste voorwerp. Kalish bleef erbij staan, maar kwam er niet direct mee terug. Dat doet ze sinds ze bij de zoekhondentraining bepaalde voorwerpen moet laten liggen. Gelukkig kon ik door een zacht "ga maar pakken" haar ertoe bewegen dat ze het voorwerp terug bracht. De eerste hoek nam ze heel strak, maar na 5 meter stond ze stil en ging aarzelen. Dit komt waarschijnlijk door het verbieden van dwaalspoortjes. Gelukkig pakte ze na enig zoekwerk de draad weer goed op. Op de tweede strek lag een onbedoeld verleidingsspoortje, waarschijnlijk van wild. Kalish checkte het even kort uit en ging verder. Het tweede voorwerp bleef ze weer bij staan. Omdat ik niet wist of het een hoek of voorwerp was, zei ik zachtjes "toe maar". Toen pakte ze het voorwerp op en kwam er mee terug. De tweede en derde hoek deed ze perfect en ergens ertussen lag ook een verleidingsspoor. Ik heb haar een paar keer iets opzij zien ruiken, maar verder liep ze de strek keurig uit. door het hoge gras en wellicht ook de vrij warme temperatuur liep ze zelfs voor haar doen met een hoge neus. En verder was ze in sjees-modus, want na elke hoek ging ze in galop verder. Dat kostte haar punten, evenals het hoog lopen. De laatste twee voorwerpen pakte ze zonder aarzeling op en ze bracht het keurig terug, zonder dat het viel. Dat leverde met 80 punten eindelijk het felbegeerde papiertje op!

Dasha mocht een Speurhond-2 spoor uitwerken. Ik had flink getraind op de spitsen en omega's, want daar snapte ze eerst helemaal niks van. Maar de generale repetitie ging zo goed, dat ik de gok waagde en examen deed. Het begon met een lange strek naar achteren. Op een gegeven moment zag ik dat ze ongemerkt net iets naast het spoor op een (onbedoeld) verleidingsspoortje liep. Dat merkte ze op en ze raakte er wat de kluts door kwijt, omdat ze niet goed wist hoe ze nu het goede spoor weer terug moest vinden. Na enig gedoe en een keer een strakke lijn om haar tegen te houden, lukte het gelukkig. Verderop op de strek lagennog meer wildspoortjes en ik zag dat Dasha er niet goed uit kwam. Ze dwaalde diverse keren van het spoor af en met wat inwerken kon ik haar weer terugkrijgen. De hoek nam ze goed en de omega deed ze super, hoewel ze daar het voorwerp oversloeg. Terug op de lange strek, pakte ze de hoek na enige gezoek goed. Een stuk verder bleef ze staan bij een landbouwwerktuig dat vrij dichtbij in de wei stond. Daarna ging ze weer door, maar kwam weer allerlei wildspoortjes tegen, waar ze geen wijs uit werd. Ze dwaalde weer helemaal af en toen werd ze afgefloten. Ik zette haar weer op het spoor en ze liep de strek daarna netjes uit. Bij de hoek pakte ze de spits supergoed en ook de volgende spits deed ze heel goed. Bij een aantal wildspoortjes raakte ze weer even de kluts kwijt en daardoor wilde ze ook de verleiding op gaan. Al met al liep ze eigenlijk helemaal niet zo heel slecht, maar waren die wildspoortjes haar net teveel. Tja, dat weet ik van Dasha. Maar daar gaan we dan wat meer op trainen, wellicht dat ze het een keer gaat snappen.

Kalish


Laatst gewijzigd op:

frames