29-06-13: Examen Kalish, Reddingshonden Geschiktheid speuren

Enkele maanden terug kreeg ik het idee om met Kalish mee te doen met het examen Reddingshond Geschiktheid Speuren. Bij de NVBH Kringgroep Limbra, waar ik train, oefenen ze voor de diverse reddingshondenprogramma's. Bij bestudering van de eisen bleek dat Kalish bijna alles al kon. Dus zijn we begonnen de laatste restjes erin te trainen. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

Programma Reddingshonden Geschiktheid Speuren

Oefening Punten Opmerkingen
Afdeling A 100  
- verwijsoefening 20 (onbekende oefening voor Kalish)
- Speuren 80 50 punten voor spoor, 3x10 punten voor voorwerpen
(bekende oefening voor Kalish)
Afdeling B 100  
Oefening 1: Volgen aan de lijn 10 (bekende oefening voor Kalish)
Oefening 2: Volgen door de groep 10 (bekende oefening voor Kalish)
Oefening 3: Vrij volgen 10 (bekende oefening voor Kalish)
Oefening 4: Tunnel 10 Hond moet aan het eind blijven staan
(enige training met Kalish vereist)
Oefening 5: Lopen over onaangenaam materiaal 10 (onbekende oefening voor Kalish)
Oefening 6: Dragen en overgeven 10 (onbekende oefening voor Kalish)
Oefening 7: Afliggen met afleiding 10 Terwijl de andre combinatie loopt
(bekende oefening voor Kalish)
Oefening 8: Lopen over niet bewegende houten brug 15 Moet volgend, niet op snelheid
(enige training met Kalish vereist)
Oefening 9: Lopen over 3 verschillende hindernissen 15 40, 60 en 80 cm hoog, mag niet op snelheid
(enige training met Kalish vereist)
Totaal 200  

De nieuwe onderdelen in het hindernissen-deel bleken niet zo'n probleem bij het aanleren. Het verwijzen van een slachtoffer was wat lastiger. Doorgaans wordt de hond aangeleerd om het slachtoffer aan te blaffen. Dit kan Kalish prima in een verstek bij de pakwerker, maar in het reddingshondenwerk bleek ze het te spannend te vinden. Ze maakte wel blaf-bewegingen, maar ze kreeg er geen geluid uit. Daarom besloot ik z'n 2 maanden voor het examen om over te schakelen op bringselen. Een bringsel is een leren rolletje, dat aan de halsband van de hond hangt. Zodra de hond een slachtoffer vindt, neemt hij dit bringsel in de bek en gaat terug naar de geleider. Vervolgens moet de hond de geleider meenemen naar het slachtoffer. Met kunst en vliegwerk heb ik dit er bij Kalish ingetraind, maar tot een week voor het examen haperde ze nog wel eens om met het bringsel terug te komen. Gelukkig viel het kwartje op tijd en voerde ze een perfecte oefening uit tijdens het examen. Dit ontlokte de keurmeester de opmerking dat deze oefening een schoolvoorbeeld was van hoe de oefening hoort te worden uitgevoerd.

Hierna volgde het speuren. Hoewel Kalish dit zeer goed kan, was dit wel het onderdeel waar ik het meest bang voor was. Kalish heeft namelijk de onhebbelijke oefening om zich door wildsporen te laten afleiden. En dat leidt er regelmatig toe dat ze helemaal het spoor bijster is, zelfs bij een relatief makkelijk spoor zoals het reddingshondenspoor (dit is korter en verser dan ze doorgaans op traint).

Bij de eerste hoek dreigde het al even mis te gaan. Hoewel de hoek met de wind mee lag en dus makkelijk was, ging Kalish eerst wat cirkelen. Gelukkig kwam ze terug op het spoor en vervolgde die.De tweede hoek gign iets beter, maar vlak erna waren weer wat lastige konijnensporen. Gelukkig kwam ze daar goed langs. De voorwerpen vond ze alle drie. Ik laat Kalish apporteren, omdat ze dit leuk vindt en zo wat actie tijdens het speuren heeft. Voor het reddingshondenexamen had ik begrepen dat het grote gebruiksvoorwerpen moesten zijn (achteraf mochten ze best wat kleiner). Ik had dus twee borstels en een rubberen knielap. Tijdens het oefenen hiermee had ik ze vaak een keer weggegooid en door Kalish laten terughalen. Dit is te zien op de video, waar ze reageert op het omhoog houden van de voorwerpen (ze denkt dat ik ga gooien). De kleine dwalingen zorgde voor wat puntenaftrek, maar met 97 voor afdeling A was ik zéér tevreden. Dit was veel meer dan ik vooraf gedacht had!

Het ochtendprogramma was hiermee afgewerkt. 's Middags werd het appèl en de hindernissen gedaan. Ook dit liep zeer voorspoedig. het bekende probleem tijdens het volgen (springen, happen) en wat wijde bochten leverde iets puntenaftrek op. Tijdens de oefening over de loopbrug moest ik een extra commando Volg geven om te voorkomen dat Kalish er op volle snelheid over zou gaan. Dat was een ingecalculeerd puntenverlies. Ik had ergens nog een dubbel commando nodig, maar dat was dan alles wat op de onderdelen aan te merken was. Uiteindelijk kreeg Kalish 96 punten, hetgeen ook veel hoger was dan vooraf bedacht.

Keurmeester was Joop Meijer, die op een zeer aangename, ontspannen wijze keurde. Met 193 punten totaal en de kwalificatie uitmuntend ging ik zeer laat, maar zeer tevreden weer naar huis. Dit smaakt naar meer, dus op naar Speuren A!


Laatst gewijzigd op:

frames