21-09-2013: IPO-VO examen Kalish

Sinds bij het manwerk er twee keer op Kalish haar pootjes gestaan is, is ze bang geworden en blijft ze slecht op de mouw. Begin dit jaar is een nieuwe variant van IPO geïntroduceerd, IPO-VO. Daarin is het manwerk een stuk minder moeilijk. Ik kreeg dus het idee om dat dan eens te proberen. Helaas was er weinig gelegenheid tot trainen en bleek Kalish verder teruggezakt te zijn dan ik dacht. Omdat men dacht dat het toch wel zou gaan, heb ik haar voor het examen ingeschreven. Maar ik had er toch een hard hoofd in, zeker omdat de week voor het examen het eigenlijk niet echt ging.

Het begon met een stukje speuren, 2x 100 passen, een hoek en een voorwerp. Dat ging goed, hoewel Kalish zich nog wel wat liet verleiden door een konijnenspoor en het voorwerp liet vallen (ze apporteert het). Maar het was goed voor 90 punten, een mooie score (max. bij elk onderdeel is 100 punten).

Hierna was het appèl aan de beurt. Een van de onderdelen was aangelijnd volgen. Dat doe ik eigenlijk nooit meer, dus Kalish associeert de lijn meer met uitlaten. Dat resulteerde dus in nogal slordig volgwerk. Officieel moet je tussen alle onderdelen de hond aanlijnen, maar omdat ze zo slordig aan de lijn lep, heb ik dat halverwege het examen maar niet meer gedaan. De keurmeester wist toch het programma niet precies uit zin hoofd (het wordt bijna niet geëxamineerd en voor hem was het de eerste keer). Het apporteren ging perfect en de hoogtesprong ook. De af-blijf deed ze ook zonder problemen. De keurmeester vond het geheel 96 punten waard.

En toen kwam het manwerk. Kalish ging vlot naar het verstek, bleef er ook, maar kreeg geen enkel blafje uit haar keel. Dat lukt niet als ze spanning voelt. Het vluchtje ging redelijk, maar net voordat de pakwerker stil stond, liet ze de mouw los en echt goed terugkomen durfde ze niet. Hierna volgde het afstandsstellen, maar Kalish was de kluts kwijt en durfde niet meer in te bijten. De keurmeester was er snel mee klaar: afgewezen.

Jammer, maar wel verwacht. Je hoopt dan dat je hondje een goede dag heeft en nog iets van bijtwerk laat zien, maar Kalish had op dat onderdeel een volledige off-day. Niks aan te doen, ze heeft toch goed haar best gedaan.

(Keurmeester Henk Gerards)


Laatst gewijzigd op:

frames