22-07-12: G&G-selectiewedstrijd NVBH / KC Rotterdam

Dit jaar organiseerde de NVBH voor het tweede jaar een officiële G&G-selectiewedstrijd. Daaraan mogen alle rassen deelnemen, maar er zit dan natuurlijk wel een extra Belgentintje aan. Daarom besloot in met Ace en Kalish mee te doen. Bovendien is het goed om af en toe een wedstrijd te lopen als je in die materie les geeft. Beide honden waren in mijn ogen nog niet rijp voor diploma, maar ik kon wel even testen hoe ver ze zijn.

Ace mocht in de G&G2 beginnen met de blijf-oefening. Hij bleef netjes zitten, maar tegen het eind begon hij zich te krabben en zakte op een bil. Iedereen verwachtte dat hij zou gaan liggen, maar hij bleef zitten en kreeg dus punten. Even snel hond wisselen en Kalish mocht de zit-blijf doen. Toen ik weer in zicht kwam, was ze opzij van haar plek beland, blijkbaar doordat er een kind langs de ring rende. Dus een nul. De af-blijf werd ook een nul, omdat ze ging zitten.

Het ochtendprogramma van Ace begon met volgen. Hij was er niet echt bij en volgde niet zoals hij kan. De posities tijdens het volgen deed hij echter boven verwachting: hij draaide zowaar bij de sta niet mee! Bij het komen met staan liep hij te ver door, ondanks mijn extra handhulp. Vak sturen begon hij, na een extra commando, prima, hij liep in één rechte lijn naar het midden van het vak. Helaas liep hij erdoor en er weer uit. Ik riep de af en had dat wellicht beter wat later kunnen doen (wellicht was hij terug het vak in gegaan). nu kreeg hij een nul en heb ik er verder een oefening van gemaakt.

Kalish leverde een prima stukje volgwerk. Met aftrek voor scheef zitten en scheef lopen, maar met minimale aftrek voor springen. Dat deed ze voorheen heel veel, maar nu was het er bijna uit. Verder had ze superveel aandacht, dus ik was dit tevreden. ook de posities deed ze prima. helaas liep ze bij het komen met staan te ver door en had een tweede commando nodig voor de af. Daarna heb ik er maar een training van gemaakt. Tot mijn verrassing kreeg ik toch een 5!

Het middagprogramma van Ace begon met het richting-apport. Ik had mazzel dat ik zijn goede kant geloot had, rechts. Voor de start rook hij wat lekkers en ging staan, hetgeen punten kostte. Ik liet hem met een handhulp staan bij de pion, wat ook punten kostte. Toen ik hem stuurde, moest hij heel lang nadenken voordat hij iets ging doen. Gelukkig was dat iets het goede! Bij het blok werd hij (weer) afgeleid door de markeringen in het gras voor de blokken. Daarna rommelde hij wat om het blok goed op te pakken. maar toen kwam hij er netjes mee terug. Wel ging hij scheef zitten, maar ik was dik tevreden. Deze oefening kent hij eigenlijk nog onvoldoende. Hierna mocht hij sorteren, hetgeen ook een oefening is, die hij nog onvoldoende kent. hij vond het stokje niet direct en kwam terug. Toen ik hem nog een keer stuurde, vond hij zowaar het juiste houtje en kwam er zelfs mee terug. Hij kreeg een nul, mar ik vond het supergoed van hem! Het volgende onderdeel was het afstandsappèl. Hij had er minder commando's voor nodig als de vorige keer, maar kwam wel veel naar voren bij de af. Het hoog-apport deed hij eigenlijk netjes, maar hij ging scheef naast end at corrigeerde ik.

Kalish begon het middagprogramma 9dat ik helaas vergat te laten filmen) met pion-vak. Ze ging iets te wijd naar de pion, mar kwam met een boogje er wel strak bij uit. Toen ik haar naar eht vak stuurde, ging ze eerst goed, maar na 2 meter boog ze helemaal af. Ik liet haar opnieuw staten vanaf de bol en toen ging ze redelijk goed in de richting. Ze draaide nog wat bij toen ze het vak zag en kwam er prima in uit. Helaas stak het bekende probleem de kop weer op: ze ging niet liggen. Dus een nul. Apport met richting was lastig: de ene kant was ook een beetje richting vak, aan de andere kant, die ze lootte, lag een extra bol. Ik hoefde me echter geen zorgen te maken, Kalish pakte zonder aarzeling het juiste blok en kwam ermee terug. Metaal-apport over de horde deed ze goed, maar ze was even afgeleid en had eerst geen zin om he blok te pakken. Ze stond me aan te kijken en besloot toen toch maar het blok terug te brengen. sorteren deed ze snel en zeker, maar wel kauwde ze flink op het houtje. Appel op afstand ging niet slecht, maar ze kwam te ver naar voren bij de af. De laatste af gaf ik een flinke down, hetgeen betekent dat ze achteruit moet gaan liggen. Dat deed ze verrassend goed, waardoor ze wel corrigeerde voor de verplaatsing, maar de keurmeester vond het niet goed (formeel worden voor- en achterwaartse bewegingen opgeteld).

Al met al geen hoge scores voor mijn zwartjes, maar er zit wel duidelijk vooruitgang in. En dat geeft de burger moed!

G&G2-puntenlijst Ace

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zitten in zicht 2 8 16 krabben
Los volgen 3 6,5 19,5 Hond volgt licht achter, links hinderen, hondis zeer druk met andere zaken, zit scheef bij pasjes
Sta en Zit (tijdens het volgen) 3 8 24 sta: + handje, draait ietsje; zit OK, volgen OK
Komen met staan 4 5 20 1e positie snuffelen + kruip, komen OK, sta met hand + stem+ ver door, komen OK
Vak zenden, af en aansluiten (25m) 4 X X ec, snelheid OK, vak OK, gaat eruit
Richting apport 3 X X gaat staan bij start, ec zit, aanraken bij staan, late reactie na apport, rommelen bij blok zit scheef
Sorteren 4 X X ec, wordt oefening
Appèl op afstand (10m) 4 5 20 snuf bij af, hangt bij zit, ec sta, zit OK, sta OK, af EC, verplaatsing 1/4
Apport over horde 3 8 24 helpen bij naast
Algemene indruk (ochtend/middag) 2 7/6 13  
  32   136,5  

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Els de Jonge)
(9e plaats, 11 deelnemers)

G&G3-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten (uit zicht) 3 X X positiewisseling
3 Minuten liggen (uit zicht) 2 X X positiewisseling
Los volgen 3 7 21 hond volgt ver voor, langzame pas cheef mee+springen, scheef zit
Sta, Zit en Af (tijdens het volgen) 3 9 29 Af OK, Zit OK, sta OK, volgen OK, wat springen
Komen met staan en liggen 4 5 20 sta: te ver door, af: ec
Pion-vak zenden met aansluiten 4 X X pion: OK, vak: OK, af: teveel commando's, snelheid OK
Apport met richting 3 8 24 snelheid OK, sprong voet, zit scheef
Hoog apport (metaal) 3 7 21 heen: aantikken, apport: twijfel
Sorteren 3 7 21 vlot, kauwen
Appèl op afstand 4 X X Af OK, zit OK, sta OK, af naar voren, Sta terug, zit naar voren, af; meer dan 1 hond verplaatst
  32   134  

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Els de Jonge)
(8e plaats, 10 deelnemer)

Ace Kalish


Laatst gewijzigd op:

frames