21-10-12: G&G-selectiewedstrijd KC de Kempen

Het werd weer eens tijd voor een G&G-wedstrijd. Tevoren wist ik dat zowel Kalish als Ace niet ver en stabiel genoeg zijn om een diploma te halen, maar af en toe een wedstrijd is wel goed om te weten waar je staat en om je eigen kennis op peil te houden. Dus gingen we helemaal naar het verre zuiden.

Ace begon prima met een 10 voor de zit-blijf. Kalish begon ook niet slecht, want ze haalde zowaar puntjes voor de zit-blijf. De af-blijf bleef ze wel op haar plaats, maar kreeg geen punten, omdat ze was gaan zitten en weer gaan liggen. Helaas, maar ze was tenminste niet aan de wandel gegaan.

Hierna mocht Ace het ochtendprogramma lopen. Hij liep niet zo mooi te volgen als in de training, maar zeker ook niet slecht. De keurmeester vond mijn linkerhand te stil en gaf daar flink aftrek voor. Bij het sta tijdens volgen draaide Ace mee. Tja, het ging de laatste tijd beter, mar dus nog niet in de wedstrijd. De zit tijdens volgen deed hij wel goed. het komen met staan deed hij goed, hoewel hij nog wat strakker had kunnen stoppen. En verder kwam hij scheef voor. Ook daar train ik de laatste tijd op, maar het werpt nog geen vruchten af. Vak zenden ging niet lekker, maar uiteindelijk lag Ace erin en bleef hij keurig liggen tot hij geroepen werd. al met al ging het ochtendprogramma niet echt slecht.

Kalish mocht het ochtendprogramma beginnen met een redelijk kort volgparcours. Helaas kreeg ze daar een nul voor, omdat de keurmeester haar te onrustig en te springerig vond. Ook bij de posities tijdens het volgen was ze erg druk. Het is al veel minder dan het was, maar het gaat erg langzaam vooruit en is nog lang niet wat het wezen moet. Verder mistte ze de zit tijdens volgen, iets waar ze wel vaker de mist mee ingaat. Komen met sta en af deed ze eigenlijk beter dan verwacht. Doorgaans heeft ze al moeiten met blijven liggen op 30 meter. Nu liep er in de ring ernaast ook nog een Stafford (een ras waar ze bang voor is), maar ze bleef keurig liggen. Ze kwam vlot, had iets strakker kunnen blijven staan en had twee commando's voor de af nodig. Dat laatste is bijna standaard, ook in trainingen, maar de sta had ze in een wedstrijd nog nooit zo goed gedaan. Tja, weinig punten in het ochtendprogramma, maar toch niet ontevreden, want er zijn duidelijk verbeteringen.

Het middagprogramma van Ace liep slecht. Eerst was hij weer helemaal kwijt waar de richting-apporten liggen (altijd al een zwak punt, maar recent is hij het weer helemaal kwijt). Toen kon hij zijn sorteerhoutje niet vinden, terwijl hij dat juist de laatste tijd zo goed doet. Apport over de horde ging goed. Vervolgens gaf de ringmeester aan dat ik klaar was. Ik ging de ring al uit toen de keurmeester de ringmeester erop wees dat ik het afstand-appèl nog moest doen. Dus weer even terug. En toen bleek het nadeel van zelf trainen: Het bord met de posities maakte een scherp tikkend geluid als de ringmeester een positie aanwees en daar schrok Ac ervan. Hij is sowieso niet gewend dat er iemand achter hem staat bij deze oefening, maar dat deerde hem niet echt. Het was echt dat bord, waardoor hij van zijn plek schoot en daardoor een nul scoorde. Jammer, want hij deed de posities op zich best goed. Tja, en dan heb je 4 nullen in het middagprogramma…

Kalish begon het middagprogramma met het pion-vak sturen. Dat kan ze supergoed, maar op wedstrijden gaat ze nooit liggen. Nu kreeg ik haar met enige moeite wel tot liggen en dus hadden we eindelijk eens puntjes voor deze oefening. Apport met richting deed ze prima, alleen sprong ze tegen me op. Bij het metaal-apport stond de keurmeester van de ring ernaast heel dichtbij het apport, dus ging Kalish eerst even aan hem ruiken. Desondanks kreeg ze toch een tien. Het sorteren deed ze keurig, maar ze sprong weer tegen me op. De keurmeester vroeg me wat ik tegen dat springen doe. Tja, niks, want dat doet ze niet op trainingen! Appèl op afstand verplaatste Kalish teveel. De ringmeester telde ook heel traag tot 3, waardoor Kalish ongeduldig werd en ging opstaan en huppen. Ook dat is een puntje waarop getraind moet worden!

En dan eindig je met beide honden als laatste. Het lijkt alsof ze er een potje van gemaakt hebben, maar dat valt eigenlijk best mee. Kalish heeft zeker op een aantal punten verbetering laten zien. Ace niet echt, maar er waren een paar bekende problemen, die ook in de wedstrijd boven kwamen. Verder zijn er wel wat trainingspuntjes bovengekomen. En dar gaan we dan maar mee aan de slag.

G&G2-puntenlijst Ace

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zitten in zicht 2 10 20  
Los volgen 3 6 18 Goed tempo, zit met hulp goed, wat achter na wendig, soms achter, L-hand voor licham=inwerken
Sta en Zit (tijdens het volgen) 3 6,5 19,5 Sta: stapt, draaien, onrustig, volgen: L-hand
Komen met staan 4 8 32 komen OK, sta: wat door, goede stop, komen: scheef + ver voor
Vak zenden, af en aansluiten (25m) 4 5,5 22 mag vlotter, via zijkant, snuf, 2x Af, scheef bij aansluiten
Richting apport 3 X X niet in rechte lijn, teveel ec
Sorteren 4 X X 4 ec, verkeerde
Appèl op afstand (10m) 4 X X 2 ec, verplaatst
Apport over horde 3 8 24 blok vallen + oppakken
Algemene indruk (ochtend/middag) 2 6,5/0 13  
  32   135,5  

(Keurmeesters John v. Hemert & Piet v.d. Meulengraaf)
(7e plaats, 7 deelnemers)

G&G3-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten (uit zicht) 3 7,5 22,5 positiewisseling
3 Minuten liggen (uit zicht) 2 X X ec af, zit
Los volgen 3 X X goed tempo, losjes, springerig, wat voor, scheef in positie, veen inwwerken, piepen, heel onrustig in positie, los, 1 ec
Sta, Zit en Af (tijdens het volgen) 3 5 15 Sta goed, Af: OK, Zit: blijft staan, springen, piepen
Komen met staan en liggen 4 5 20 sta: loopt wat door, af: ec, scheef, piepen
Pion-vak zenden met aansluiten 4 6 24 pion: OK, vak: ec, af: 2 ec, snelheid OK, aansluiten OK
Apport met richting 3 9 27 pion OK, snelheid OK, springt tegen bazin op
Hoog apport (metaal) 3 10 30  
Sorteren 3 9 27 springt tegen bazin op
Appèl op afstand 4 X X tever naar voren
  32   165,5  

(Keurmeesters John v. Hemert & Piet v.d. Meulengraaf)
(5e plaats, 5 deelnemer)


Laatst gewijzigd op:

frames