20-05-12: G&G-wedstrijd NVBH clubmatch

De NVBH clubmatch is altijd een leuk moment om weer eens een G&G-wedstrijd te lopen. Ik ben met Ace druk bezig om het G&G2 programma aan te leren. Hij is er nog niet, maar ik wilde wel eens kijken hoe ver hij is en wat hij in een wedstrijd laat zien. Bovendien heb ik het nieuwe programma nog nooit gelopen, dus dat vond ik dan ook wel een leuke kans. Kalish is aardig op weg voor het G&G3 programma, mar ze heeft altijd veel moeite met wedstrijden. Ik had haar ook ingeschreven om te zien hoe ze het doet.

Ace begon. Hij hoefde slechts een simpele minuut te blijven zitten, iets wat hij prima kan. Maar het was nogal warm, dus waarschijnlijk daardoor plofte hij in een af. Kalish mocht daarna de blijf oefeningen doen. Ze deed een keurige zit-uit-zicht. Een paar kleine hupjes, maar veder niet. Bij de af-blijf stond ze al na 5 seconde, maar de keurmeester legde haar weer af (met mijn afstands-commando erbij…). Daarna bleef ze wat wiebelig liggen. Ik ben een paar keer in zicht gekomen, om haar te steunen. Die nul had ik per saldo toch al. uiteindelijk is ze blijven liggen, waar ik best tevreden mee was.

Ace begon zijn ochtendprogramma met een flink stuk volgen. Dat deed hij eigenlijk heel erg netjes! hi had totaal geen last van de agility, die er pal naast liep, maar ik had ook wat geluk, dat het net stil lag. Bij het sta en zit tijdens volgen, draaide hij mee bij de sta, maar dat beheerst hij ook nog niet goed. De zit gaat vaak mis, omdat ik zo met de sta aan het trainen ben en ook dit keer bleef hij staan. Bij het komen met staan gebruikte ik bewust een handgebaar als extra steun. Dat kost twee punten. Verder deed hij het eigenlijk heel erg goed!. Het vak sturen ging wat minder. Hij moest even de pionnen verkennen, want die zagen er anders uit dan hij gewend is. Verder mistte hij het target in het midden en ging daar dus niet lekker heen. En af gaan op afstand is ook niet zijn sterkste kant. Toen ik vervolgens een gebaar maakte om hem af te laten gaan, vatte hij dat verkeer dop en kwam naar me toe. Toen heb ik er maar een training van gemaakt en hem nog een keertje naar het vak gestuurd.

Kalish liet ook een vrij goed volgstukje zien, hoewel ik het springen er nog niet uit heb. Het is minder, dus we zijn op de goede weg. Hierna moest ze pion-vak en dat deed ze super. Helaas ging ze pas na 4 commando's liggen, dus had ik toch nog een nul. sorteren was OK, maar ze sprong met het houtje tegen me op.

Ace mocht het middagprogramma beginnen met een richting-apport. hij bleef netjes bij de pion staan, maar hij heeft de laatste tijd een terugval, dat hij niet goed snapt dat hij van me af moet om de blokken te vinden. Dat ging nu dus ook mis. Verder is hij duidelijk niet gewend om een vreemd apport op te pakken, dus daar moeten we op trainen. Bij het sorteren mocht ik het houtje maar heel kort vasthouden, dus ik had al mijn twijfels of het wat zou worden, want Ace kent dit nog niet zo goed. Hij ging braaf nar de houtjes, maar kwam er niet uit. Ach, nog even trainen en dan kan hij het wel. Appèl op afstand kan hij ook nog niet zo goed. Vooral vanuit staan naar af gaat doorgaans totaal niet. Vandaag liet hij zien dat hij het wel degelijk kan. Hoewel ik teveel commando's moest gebruiken, voerde hij alle posities uit en bleef hij prachtig op zijn plek. Weliswaar een nul, maar toch top! Apport over de horde kan hij heel goed, maar daar maakte hij een potje van. Tja, uiteindelijk had hij dus heel weinig punten, maar ik was zeker niet ontevreden. nog even iets trainen en dan komt hij er wel!

Kalish begon haar middagprogramma met het richting-apport. Dat kan ze doorgaans heel goed. Maar voordat ik de ring in liep, ging ze al heel nadrukkelijk haar neus achterna. Ik snapte dat niet zo goed, want doorgaans reageert ze niet zo op de lucht van gebakken hamburgers. In de ring was ze nog steeds met die lucth bezig. Ze ging weliswaar keurig naar de pion, maar toen ik haar doorstuurde naar het apport, liep ze zo haar neus achterna de ring uit. Ik vond het eerst heel vreemd, maar ineens had ik door wat het probleem was. André was onverwachts komen kijken. Om Kalish niet af te leiden, had hij zich wat verscholen achter een tent, maar hij was vergeten dat de wind vanaf hem naar de ring stond. Kalish had hem dus geroken en was totaal afgeleid! Bij de posities tijdens het volgen, viel het mee, ook zij deed de zit niet, maar dat is een bekend euvel. Komen met staan en af deed ze wel, maar ze liep veel te ver door, dus een nul. Door de grotere afstand vergeleken de G&G2 vindt ze de sta moeilijk. Even doortrainen nog. Ik had echter moeite om haar bij de les te ouden, dus ik besloot dat André dan maar beter bij de ring kon komen staan. Dan hoefde Kalish niet te zoeken waar hij was. Metaal apport deed ze vervolgens netjes, hoewel ze toch wel even nar de zijlijn keek. Afstandsappèl deed ze op zich netjes, maar ik moest bijna alle commando's herhalen, dus dat was een vette nul. Tja, G&G is wat anders dan agility en het is voor een hond veel moeilijker de aandacht erbij te houden. Zeker voor Kalish, die het allemaal toch wel wat spannend vindt. Daardoor mistte ze wat dure punten, waardoor haar totaalscore heel laag ut kwam.

Uiteindelijk was ik niet ontevreden. Kalish gaat met haar blijfoefeningen vooruit en Ace deed het op een aantal punten beter dan verwacht. Een examentje na de zomervakantie moet er wel in zitten!

G&G2-puntenlijst Ace

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zitten in zicht 2 X X na 20 sec af
Los volgen 3 8 24 arm iets mee bewegen, oppsringen, aan het eind iets afgeleid
Sta en Zit (tijdens het volgen) 3 6 18 bij sta 2 pasjes door, niet zit, volgen OK
Komen met staan 4 8 32 + handgebaar
Vak zenden, af en aansluiten (25m) 4 X X snelheid OK, vak OK, gaat niet af, blijft hangen, wordt teruggeroepen
Richting apport 3 X X geleider loopt in
Sorteren 4 X X verkeerde
Appèl op afstand (10m) 4 X X extra commando zit, af, zit en af. verplaatsing: keurig!!
Apport over horde 3 X X geleider loopt in
Algemene indruk (ochtend/middag) 2 8/5 13 alles nog training
  32   87  

(Keurmeester Olaf van Adrichem)
(3e plaats, 3 deelnemers)

G&G3-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten (uit zicht) 3 8 24 kontje omhoog -2
3 Minuten liggen (uit zicht) 2 X X na 5 sec staan
Los volgen 3 8 24 springen + naar hand happen, blijft staan aan het eind
Pion-vak zenden met aansluiten 4 X X pion: OK, vak: OK, af: teveel commando's; jammer, was keurig!!
Sorteren 3 7 21 botsen+slordig
Sta, Zit en Af (tijdens het volgen) 3 6 18 sta: iets draaien van de hond, zit: niet, af OK
Komen met staan en liggen 4 X X komen: OK, sta: te ver door, af; dubbel commando+ naam hond
Apport met richting 3 X X pion: OK, daarna uit ring
Hoog apport (metaal) 3 10 30  
Appèl op afstand 4 X X teveel commando's
  32   117  

(Keurmeester Olaf van Adrichem)
(2e plaats, 2 deelnemer)

Ace Kalish


Laatst gewijzigd op:

frames