14-09-2012: Examen Praktijkspeuren Level 1 Dasha

Vanmorgen ging ik weer naar Heemskerk om te speuren. Dat is praktijkspeuren en dat doe ik met Dasha en Ace, elke en uurtje. Beide hebben ze het Opstap-diploma, maar beide zijn al een paar keer gezakt voor level 1. Dat is niet omdat ze het niet kunnen, maar meer omdat ik hun signalen vaak niet goed interpreteer. En praktijkspeuren is samenspel. Beide honden zijn heel gevoelig en hebben snel de neiging om het aan mij over te laten waar we heen moeten. Het is daardoor een subtiel spel van goed lezen van de hond, dit interpreteren naar gelang de omstandigheden, de honden zoveel mogelijk zelf aan het werk te laten, bijsturen war nodig, maar vooral niet teveel, want dan blokkeren ze. Daarbij is Dasha nogal eens heel wisselend in haar signalen, dus probeer daar dan maar koek van te bakken.

Toen ik vanmorgen in Heemskerk aankwam, besloten we met Dasha te starten. Toen pas kreeg ik te horen dat het examen was. Zo gaat dat wel vaker, dus ik maakte me er niet druk om. Tja, we zien wel waar het schip strandt, dacht ik.

Dasha startte boven verwachting goed en liep het eerste stuk erg goed uit. Het tweede stuk waren wat lastige stukken (kruisingen van verharde wegen, flinke wind erbij), waar ik niet altijd even goed uitkwam. Maar met wat gerommel hier en daar kwamen we toch rond. Ze vond zelf keurig de beide voorwerpen. Het leuke van het examen is, dat je de hond gewoon met wat lekkers mag belonen als ze het voorwerp aangeeft. Verder bleek dat Dasha moeite heeft met kuilen in onverharde paden. Daar blijft veel geur hangen en dan krijgt ze een zogenaamde 'overload' (teveel geur, waardoor ze het niet meer goed ruikt). Verder kwamen we een aantal mountainbikers en wandelaars met honden tegen. Dat brengt Dasha altijd flink uit haar ritme, maar ze pakte het wel snel weer op. Uiteindelijk vond ze na 2 kilometer door het bos speuren over verharde en onverharde wegen de spoorloper. Doel bereikt!

Toen we terugliepen dacht ik eigenlijk dat het niet goed genoeg was geweest. Bij de auto kreeg ik echter 10 theorievragen te beantwoorden. Dat had ik nog niet eerder gehad, dus maakte ik eruit op dat ik wl door het praktijkdeel heen was. De 10 vragen vormde geen enkel probleem, alle 10 goed. en toen hadden Dasha en ik samen 61 punten gescoord. Je moet er 55 van de 90 hebben voor een diploma, dus mijn meisje heeft er weer een certificaatje bij!

Level 1 Dasha :

Spoorlengte : 2000 m
Leeftijd spoor : 45 minuten
Ondergrond : onverhard en verhard
Voorwerpen : 2 (beide gevonden)
Theorie : 10 vragen (10 goed)
Eindscore : 61 (max 90)

(Keurmeester Cor Oldenburg)


Laatst gewijzigd op:

frames