20-05-11: Examen Praktijkspeuren Opstap Dasha

Dasha is een van de eerste waarmee ik met Praktijkspeuren begonnen ben bij Cor Oldenburg. Ze deed het supergoed tot die ene keer. Toen liep Cor's zoon het spoor uit. Dasha bleef maar stomverbaasd naar Cor senior kijken (die met mij meeliep om aanwijzingen te geven). Cor zei daarover: "onze geuren lijken veel op elkaar, dus ze snapt het waarschijnlijk niet goed". Op zich vreemd, omdat de spoorloper bij IPO-sporen ook meeloopt en daar heet Dasha geen probleem mee. Maar sinds die tijd ging het erg slecht met het praktijkspeuren van Dasha: ze wilde niet opstarten. Als ze al startte, zag je haar na korte tijd schrikken, stoppen en zichzelf onder appèl zetten. We hebben van alles bedacht, maar konden niet echt een oorzaak vinden: IPO-sporen loopt ze prima, elders een praktijkspoor loopt ze ook enthousiast uit, mannen, vrouwen, het maakt haar niet uit. Maar in Heemskerk blokkeerde ze volledig. Dat heeft meer dan een jaar geduurd,. Ik heb op het punt gestaan om met haar te stoppen. Maar langzaamaan trad verbetering op en speuren is echt haar ding, dus ik ben doorgegaan. Het ging steeds beter en de laatste twee keren gingen eigenlijk weer ongeveer als van ouds.

Ondertussen heeft Dasha's zoon Ace, die duidelijk haar speurtalent meegekregen heeft, met speels gemak afgelopen december het Opstap-diploma Praktijkspeuren gehaald. Toen was al duidelijk dat Dasha inmiddels weer dermate terug is, dat ze ook toe is aan examen. Voor dit examen moet een spoor uitgewerkt worden dat 20 minuten oud is en 1100 meter lang is. Dit gaat door een bosrijk duingebied, waar veel wandelaars en fietsers rondsjezen. Er moeten twee voorwerpen (houten stukjes bezemsteel) gevonden worden en het spoor moet binnen de tijd uitgewerkt worden (ik meen 30 minuten).

Toen ik vandaag in Heemskerk aankwam, bleek dat Dasha examen had. Dat was niet helemaal verwacht, maar ook niet onverwacht. Ik wist dat het eventueel deze, maar waarschijnlijk volgende keer zou zijn, omdat er dan zeker een spoorloper zou zijn. Maar die was er vandaag ook, dus Dasha had examen. Om het spoor voldoende oud te laten worden, mocht eerst Sicco een stukje speuren. Helaas is zijn neus niet meer wat het geweest is (waarschijnlijk door de narcoses voor zijn knie-operaties), maar hij voelde zich weer even heel belangrijk en dat is goed voor hem.

Daarna mocht Dasha. Ik bracht haar naar de startlap, die op een hekje lag. Deze lap heeft de geur van de spoorloper, dit keer een persoon die ze nog nooit gezien of geroken had. Ik liet haar aan de lap ruiken en ze begon meteen de grond te verkennen. Vrijwel direct ging ze van start en liep het spoor vlot en behoorlijk zeker uit. Op een lange strek stopte ze ineens, kop omhoog, nadenkende blik, en vervolgens liep ze terug, duidelijk achter haar neus aan. Op dat moment zag ik het voorwerp (een stukje bezemsteel) vlaak voor me liggen. Ik stapte iets achteruit, haar de ruimte gevend om "het probleem" op te lossen. Ze vond het voorwerp vlot en bracht het naar me toe. Na een uitbundige beloning (met wat lekkers, dat mag bij Praktijkspeuren), zette ik haar weer op het spoor en gingen we verder. Dasha kwam over diverse kruisingen, maar loste die zelf zonder enige hulp op. Bij het tweede deel van het spoor was duidelijk dat Dasha's concentratie begon af te zwakken. Ze snuffelde wat meer aan struikjes, moest zich een keer krabben, maar ging daarna wel vlot weer verder. Er was één lastig punt. Dasha was net over een kruising en begon aan een struikje te snuffelen. Ik wist niet zeker of ze op de juiste route zet. Als ik haar zou vertellen om verder te gaan, dan zou ze dat doen. Maar zou dat dan de juiste route zijn? Gelukkig hervatte ze zelf de route.

Na voor mijn gevoel kortere tijd als destijds bij Ace bereikten we het eindpunt van het spoor. Daar staat de spoorlegger met wat lekkers klaar (een stukje worst). Dasha vond haar vlot en daarmee was haar examen afgelopen. Ze had echter maar één voorwerp gevonden en ik had er ook niet meer gezien. Cor had het tweede voorwerp wel opgepikt. Volgens hem had Dasha er even op getekend (wat ik dus gemist heb), maar was ze daarna direct doorgelopen. Nou ja, een voorwerp missen is geen ramp. Uiteindelijk had Dasha 54 punten, een zeer nette score en meer dan Ace in december haalde. Volgens Cor had ik zelf drie keer geaarzeld (waaronder de eerder beschreven situatie) en kreeg ik daar puntenaftrek voor. Verder kreeg Dasha puntenaftrek voor het zichzelf krabben (dus niet met het spoor bezig) en had ze een voorwerp gemist. Maar de rest was foutloos!

Ach ja, Dasha is mijn "speurkonijn" en dat heeft ze vandaag weer bewezen. Het was me al opgevallen dat ze ook bij het sport-speuren de laatste tijd in vorm was. Dat heeft ze vandaag weer bewezen. Knappe meis!

(Keurmeester Cor Oldenburg)


Laatst gewijzigd op:

frames