16-01-11: G&G-selectiewedstrijd HDG Zoete Lieve

Voor het eerst sinds lange tijd had ik weer eens een G&G-wedstrijd. Natuurlijk weer niet naast de deur, dus de wekker ging om 05.00 uur. Gelukkig was de wedstrijd uitgebreid naar 4 ringen, zodat het lekker vlot liep en alles om 17.00 uur was afgelopen. Bijzonderheid was verder nog dat dit een indoor-wedstrijd was in een manege. Dat baarde me enige zorg, omdat Ace de laatste tijd manegebakken associeert met het agility-race-werk. Gelukkig viel dat wel mee, het was natuurlijk ook een stuk rustiger dan bij agility-wedstrijden, dus hij ging niet uit zijn dak bij binnenkomst.

Kalish mocht de spits afbijten met de blijf-oefeningen. Ze bleef aardig goed zitten, ook toen twee honden naast haar aan de wandel gingen. Helaas ging ze halverwege liggen. Ik hoopte nog dat het na de helft was, maar dat was niet zo, ze kreeg een nul. De af-blijf deed ze minder goed, ze ging diverse keren zitten en weer liggen. Ze bleef echter op haar plek, dus dat was een pluspunt.

Vervolgens was Ace aan de beurt. Bij het betreden van de ring werd hij nogal opgewonden. Ik kon hem nog even stil houden door te volgen, maar toen hij naast me moest zitten ging de kefmachine op vol vermogen. Ik pakte hem in de halsband, zette hem weer neer en ging iets voor het commando alvast op afstand. Het grappige is dat Ace dan heel rustig blijft zitten, zonder één kefje. Dat ging super en hij zat heel parmantig tot we weer terug mochten. Nette puntjes dus. De af-blijf ging wat minder. Ace kwam vlak na de start half overeind, dus ik dacht eigenlijk dat ik een nul zou hebben. Na enige tijd ging hij zelf weer liggen en bleef tot het eind toe netjes liggen. Af en toe een klein snufje, maar verder netjes. En hij kreeg er zowaar punten voor.

Na de blijf-oefeningen werd voor de G&G3 een nieuwe oefening voorgedaan. Het vierkant met de posities is veranderd in een lijn met posities. Hiervoor werd een oproep gedaan of er iemand was met een niet-deelnemende hond, die dit wilde voorlopen. Dat leek me een mooi klusje voor Sicco, dus ik meldde hem aan. Hij mocht vervolgens aantreden en deed alle drie de posities keurig volgens commando. Ik was weer helemaal trots op mijn grote vent! Hij vond het zelf ook prachtig en paradeerde parmantig en tevreden terug naar de auto.

Vervolgens mocht Kalish aantreden. bij het aangelijnd volgen besloot ik mijn handen laag te houden, zoals ik in de training de laatste tijd ook doe. Daardoor springt ze minder in de riem. Het leverde een leuke score op. Vervolgens moest ze het vierkant doen. Ondanks dat ze in de training altijd als een blok af gaat, doet ze dat in de wedstrijden bijna nooit. Ook dit keer bleef ze wat hangen. Op de hoek gaf ik een extra commando en toen lag ze. Ze kreeg er zowaar nog punten voor. Hierna kwam de sprong over de horde, die ze (met blok) feilloos uitvoerde.

Na enige tijd mocht Ace weer aantreden voor het ochtendprogramma. hij volgde wat springerig en rommelig, maar niet slecht. Het vierkant ging zoals verwacht de mist in, want de afgelopen week had ik al gemerkt dat Ace niet lekker af gaat (te weinig getraind). Ik moest het commando drie keer herhalen voordat hij lag, maar toen lag hij keurig zonder mee te draaien en dat was beter dan ik gedacht had. De sprong over de horde deed hij met veel verve, maar hij kauwde wat op het blok bij terugkomst. Ik was eigenlijk wel tevreden over zijn optreden.

Na de middagpauze was Kalish weer aan de beurt. Het los volgen was erg springerig. Bij het komen op bevel bleef ze zowaar keurig liggen in het vak en ze kwam prima voor. Terug plaats ging ook supersnel, maar ze bleef bij de riem staan, ondanks bij commando Af. Als ik die iets te vroeg geef, doet ze het niet en dat was nu het geval. Op het tweede commando ging ze wel af. Ze bleef zowaar ook liggen toen ik terugliep, dus daar was ik heel tevreden over. Bij het vlak apport verviel ze in een oude fout. Bij terugkomst sprong ze met blok tegen me op. Het afstands-appèl deed ze prima, maar ook daar verviel ze in een oude fout: ze kwam overeind toen ik terugliep. Vervolgens ging ze lopen, dus dat was een nul. Al met al was de score niet bepaald om over te juichen, maar ik was toch niet helemaal ontevreden.

Ace mocht de dag afsluiten. Het duurde vrij lang voordat hij aan de beurt was en al die tijd lag hij heerlijk rustig bij me. Nou, die rust was heel snel over toen hij de ring in ging! Hij ging helemaal uit zijn dak en bleef maar springen en blaffen en in mijn arm happen tijdens het volgen. Het leek nergens op! Ik was eigenlijk verrast, omdat hij doorgaans na een paar keer springen in het gareel komt en dan heel netjes volgt. Dus je verwacht elk moment dat hij tot de orde komt, maar dat moment kwam niet en dus kreeg hij terecht een nul voor het volgen. Het af gaan in het vak ging erg moeizaam en hij zat weer toen ik weg liep. Dat was geen verrassing, want de af ging afgelopen week ook niet. Het hierkomen deed hij vervolgens keurig en ook ging hij zowaar netjes naar de plaats terug. Daar ging hij niet lekker af, maar hij scoorde er wel punten mee. Het vlak apport deed hij keurig, maar hij kreeg toch een nul, omdat hij al direct vertrok toen het blok de grond raakte. Bij het appèl op afstand zat hij weer direct toen ik weg liep. Ik legde hem nogmaals neer en toen voerde hij de oefening natuurlijk keurig uit. Maar goed, de nul was al binnen. Verder liep hij dit middagprogramma constant te springen en te blaffen en was hij meer een ongeleid projectiel. Ik was er wat over teleurgesteld, want zo extreem vertoont hij het eigenlijk tijdens de training niet, waarschijnlijk omdat er dan veel minder afleiding is. Het wordt hoog tijd om dit meneertje weer even op het goede spoor te zetten! Met nullen voor alle dure oefeningen kwam hij op een zeer mager puntentotaal uit.

G&G1-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 X X snuf, af
3 Minuten liggen (in zicht) 2 X X ec af, zit-af
Volgen aan de lijn 3 7,5 22,5 springen, adhd, doorspringen, slordig
Af tijdens volgen 3 5 15 hangt + ec
Sprong over horde 3 10 30  
Los volgen 4 5 20 veelspringen, scheef zitten, heel veel springen
Komen op bevel (20 m) 3 10 30  
Terugzenden plaats 3 8 24 lang staan+ ec af
Vlak apport 4 7 28 springt op, comm, springt aan de voet
Appèl op afstand (15 m) 4 X X lopen
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   179,5  

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Monique Barten)
(22e plaats, 29 deelnemers)

G&G1-puntenlijst Ace

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 8 16 blaffen bij start
3 Minuten liggen (in zicht) 2 7 14 hagnt 1e halve minuut, ec af
Volgen aan de lijn 3 7 21 volgt met veel gespring, bijten in jas
Af tijdens volgen 3 X X traag af, 2x ec
Sprong over horde 3 8,5 25,5 terug scheef voor, iets bijten op blok
Los volgen 4 X X constant blaffen en springen, inwerken hand, praten, onvoldoende
Komen op bevel (20 m) 3 6 18 ec bij verlaten van de hond, gaat zit bij oplopen
Terugzenden plaats 3 9 27 half omhoog bij teruglopen
Vlak apport 4 X X meteen achter blok aan
Appèl op afstand (15 m) 4 X X zit bij oplopen, geleider loopt op
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   131,5  

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Monique Barten)
(26e plaats, 29 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames