08-05-11: G&G-selectiewedstrijd KV Nieuwegein

Voor het eerst sinds tijden weer eens een G&G-wedstrijd. Het werd voor Kalish de eerste poging om het G&G2-diploma te behalen. Ik was dat al eerder van plan geweest, maar toen was ze loops en ging het dus niet door. Ace mocht in de G&G1 laten zien wat hij waard was. Voor hem werd het pas de derde G&G1-wedstrijd. In zijn eerste wedstrijd haalde hij met 224 punten zijn diploma, maar de tweede wedstrijd had hij helemaal verprutst. Het was dus afwachten wat hij nu zou doen.

Kalish begon met de blijf-oefeningen. Dat was haar grote struikelblok, omdat ze niet durfde te blijven tussen vreemde honden. Ze begon nu met een prima zit-blijf. Af en toe wat wiebelig en eenmaal met steun van een vingertje van mij (wat de keurmeester niet gezien heeft), maar ze haalde een boel puntjes en dat had ik niet verwacht. De af-blijf moet bij de G&G2 uit zicht. Dat gaat in de training vrij goed, maar ik had op vreemd terrein nog niet veel hoop. Maar ze bleef! Doordat ze één keer ging zitten en weer ging liggen kreeg ze een nul, maar wat mij betreft had ze een tien verdiend!

Ace kan de blijf-oefeningen verbazingwekkend goed. Hij deed het weer moeiteloos en haalde tweemaal een verdiende tien.

Hierna kwam het individuele ochtendprogramma van Kalish. Ze begon met een goed stukje volgwerk. al veel minder springerig en ze was er echt goed bij. Helaas was het een heel erg lang volgprogramma, waardoor ze op het laatst de aandacht wat verloor en er een paar keer bij geroepen moest worden. De score was daardoor niet zo hoog, mar ik was wel dik tevreden. Hierna kwamen de posities om het vierkant. Kalish presteerde het om bij de zit te blijven staan, iets wat ze nog nooit gedaan heeft. Ze bleef prachtig staan en zou er in de G&G3 de volle score voor gehaald hebben. Helaas scoor je er bij de G&G2 geen enkel punt mee… De af deed ze vervolgens wel heel erg netjes. In het volgwerk hapte ze een beetje ,wat nog een puntje kostte. Als laatste van de ochtend moest ze het komen met staan doen. Ze kwam wat traag (zoals ook in de training), maar kreeg daar geen aftrek voor. Ik gebruikte bewust behalve mijn stem ook een handgebaar. Dat koste een punt, maar anders was ze wellicht te ver doorgelopen en dan kost het alle punten. Toen ik haar vervolgens bij me riep bleef ze meer dan een meter van me vandaan zitten. Raar… Met een extra commando zat ze wel voor. Eigenlijk heb ik haar bij deze oefening nog nooit voor geroepen, dus dat moet ik dan ook maar eens trainen. Al met al was ik eigenlijk best tevreden over het ochtendprogramma. Kalish deed het eigenlijk beter dan ik tevoren ingeschat had.

Ace mocht aan het einde van de ochtend zijn programma lopen en hij begon met aangelijnd volgen. Dat deed hij heel netjes, beter dan ik verwacht had. Vervolgens kwam het af tijdens het volgen. Dat is niet zijn sterkste kant, maar het is ook zo'n beetje de enige oefening die ik de laatste tijd veel getraind heb. Maar dat kwam er nog niet uit, want hij bleef weer zitten. Ik stond voor de hoek stil, gaf hem een extra commando en kreeg zowaar nog punten voor deze oefening. De sprong over de horde deed ik met apporteerblok. Ace deed het perfect en kreeg terecht een tien.

Het middagprogramma voor Kalish begon met vaksturen. Ze ging voortvarend heen en kwam vlot in het vak. Ik brulde een flinke af en ze keek op, maar maakte geen aanstalten om te gaan liggen. voordat ze het vak uit zou gaan gaf ik nog een brul en gelukkig ging ze liggen, een beetje aan de zijkant, maar keurig in het vak. en ze bleef liggen toen ik naar haar toe liep. Dat ging vorig jaar vaak mis! Het hoog-apport wat ze hierna deed was foutloos en terecht een tien. Bij het metaal apport werd kalish afgeleid door een hond die in de andere ring vrij dicht bij haar een oefening deed. Dat bekeek ze eerst. Vervolgens schoot het in haar gedachte dat ze met wat bezig was. Ze keek naar het metalen apport en keek mij aan van "zeg je niet nog wat?". Maar ik zei niks en toen bracht ze het dan maar terug. Hierna kwam het sorteren. Kalish snufte een houtje, pakte het juiste houtje, liet die weer vallen, snufte aan wat andere houtjes, pakte een verkeerde maar liet die meteen weer los, ging terug naar de goede en kwam ietwat kauwend ermee teruglopen. Ik dacht dat dit een nul zou zijn, maar ze kreeg er zowaar nog punten voor. Als laatste moest ze het appèl op afstand doen. Ze ging keurig af, bleef netjes liggen en ging perfect op commando zitten. Ook de sta deed ze perfect. Bij de af kwam ze vervolgens wel naar voren. Maar ik had wel gezien dat dit geen hondlengte was, dus dat ze puntjes zou hebben.

En toen werd het spannend: zou het genoeg zijn voor een diploma? Het zou erom hangen… De uitslag was er heel snel: ze had 206,5 punt zonder het los volgen. en voor los volgen wist ik dat ze geen nul zou hebben. Dus YES, diploma binnen!

Heel laat mocht Ace zijn middagprogramma nog doen. Dat begon met los volgen, maar Ace had heel andere ideeën daarover. Hij schoot van links naar rechts, was aan het snuffelen en deed alles behalve volgen. Dus een vette nul. Bij het vak had hij een extra commando af nodig (wat bij het hierkomen afgetrokken werd). Vervolgens kwam hij netjes aan, maar ging haaks naast me zitten. Tja…nieuwe variant… Op commando ging hij netjes terug plaats en ook op commando keurig af. Toen ik vervolgens naast hem stond, rolde hij kwispelend op zijn rug zo van "aai je mijn buikje even lekker?". Nee jongen, gewoon gaan zitten. Ik had nog een klopje op mijn beennodig om dat te bereiken. Om hem niet de gelegenheid te geven om nog meer fratsen uit te halen, nam ik hem even aangelijnd mee nar het apporteren. hij deed een keurig apport, maar dreigde even met het blok aan de haal te gaan. Met een grote boog kwam hij toch, maar belandde daardoor scheef voor. Toen nog het appèl op afstand, niet zijn sterkste kant. Ik had een extra commando nodig om hem af te laten gaan. Op afstand had ik twee commando's nodig voor de zit, maar die deed hij wel heel netjes. Vervolgens ging hij keurig af en bleef netjes liggen tot ik terug was.

Uiteindelijk had Ace 233 punten zonder het los volgen. Maar dat was inderdaad een nul, dus bleef hij op dat aantal steken. Toch geen slechte score, zijn beste tot nu toe in de G&G1!

Ik ging dus met een zeer tevreden gevoel huiswaarts. Op wat fratsen na hebben ze beiden laten zien dat ze goed kunnen werken!

G&G1-puntenlijst Ace

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 10 20  
3 Minuten liggen (in zicht) 2 10 20  
Volgen aan de lijn 3 7,5 22,5 Goed tempo, figuur OK, springt, versnelde pas OK
Af tijdens volgen 3 6 18 ec, inhouden, traag af
Sprong over horde 3 10 30  
Los volgen 4 X X 3x ec, 2x kloppen, rare linksom, zit scheef, ec naast, oefening van gemaakt
Komen op bevel (20 m) 3 8 24 ec, ec naast
Terugzenden plaats 3 7,5 22,5 op zij, zit + klappen
Vlak apport 4 8,5 34 zit niet helemaal stil, scheef voor
Appèl op afstand (15 m) 4 8 32 ec af, ec zit
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   233  

(Keurmeesters Jan Mulder & Els de jonge)
(17e plaats, 30 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 9,5 19 snuf bij weglopen
3 Minuten liggen 2 X X zit, weer af op 2 min.
Los volgen 4 5,5 22 Hond volgt in goed tempo, hapt, correctie snuit, 2x wc, zit scheef, staan snuffelen
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 6,5 19,5 blijft staan ipv zit, af correcct, hapt bij volgen
Komen met staan 4 7 28 af snuf, sta+ hand, gaat ver voor zitten, daarna goed
Vak zenden met af 3 8 24 ec af
Apport over de horde 3 10 30  
Vlak apport (metaal) 2 8 16 traag, aandacht weg
Sorteren 4 6 24 laat het vallen, kauwt
Appèl op afstand 4 9 36 1/2 hond verplaatst
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   228,5  

(Keurmeesters Els de Jonge & Ger Dekker)
(9e plaats, 18 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames