20-08-2010: TAN-test - Frankrijk

Vorig jaar heeft Kalish in Frankrijk de TAN-test gehaald. Ze haalde de Test Simple, hetgeen een schottest is (9mm). Ze bewoog niet eens een oor toen er geschoten werd, dus ze slaagde glansrijk.
Je kunt ook de TAN de Championnat proberen. Dan wordt na de schottest gekeken of de hond een verdedigingstest wil doen. Daarbij wordt de hond eerst uitgedaagd met een jute lap. Als de hond hierin bijt, mag hij winnen. Daarna wordt een bijtrol gebruikt. Als de hond hierin bijt heeft hij een voldoende voor de test en krijgt de titel TAN de Championnat. Als de hond vervolgens niet wijkt voor de dreiging met een rammelstok en een hand die over de kop bewogen wordt, kan de wkalificatie Excellent of zelfs Excellent+ verkregen worden.
vorig jaar heb ik dat met Kalish beprobeerd. Ze begreep echter niet wat die vent in dat rare pak (Frans ring-pak) van haar moest en hapte dus niet toe. Ze was ook als eerst en kon het dus ook niet afkijken van een andere hond.

Eigenlijk lag het niet in mijn bedoeling om dit jaar de TAN-test over te doen en ik had me er dan ook niet voor ingeschreven. Toen ik echer zag dat de pakwerker niet in Frans pak stond en het wat makkeolijker leek dan vorig jaar, ging ik twijfelen. Tja, je hebt niks te verliezen, dus heb ik Kalish opgehaald. Ik heb haar het tuig aangedaan dat ze bij IPO aan heeft, zodat ze wat meer zou begrijpen wat er ging gebeuren. Vevoglens heb ik haar evenlaten kijken naar wat andere honden, maar daar reageerde ze nauwelijks op. Toen heb ik de gok maar gewaagd.
Ze moest natuurlijk eerst weer de schottest doen, maar dat was weer geen enkel probleem, ze is gewoon super-schotvast.
Toen was de verdedigingstest aan de beurt. Ik manouvreerde haar in tweede positie, zodat ze de kusnt kon afkijken van de mechelaar voor haar. Ze kreeg al wat meer belangstelling. Toen ze aan de berut was, lag de jute lap naast ons. Ik gaf er een schop tegen en zei "ga maar pakken". Dat kent ze, dus toen de pakwerker de lap pakte en haar uitdaagde, hapte ze meteen toe. Ze mocht winnen en ik speelde even kort met haar met de lap, zodat haar buitdrift een beetje aangewakkerd werd. Toen kwam de pakwerker met de jutrol. Kalish aarzelde geen seconde en hapte toe. Ze beet zich vast en liet niet meer los, ook niet toen de rammelstok over haar heen kwam en de pakwerker daarna met zijn hand over haar kop bewoog. Ze mocht het rolletje winnen en ik speelde nog even kort met haar. Toen was het afwachten wat de uitslag zou zijn. En jawel, ze kreeg zowaar niet alleen de TAN de CHampionnat, maar zelfs de kwalificatie Excellent + !!! Super-meissie!


Laatst gewijzigd op:

frames