12-09-10: G&G- en agility-benefietwedstrijd BHCN (Hoenderloo)

De eerste clubdag van de nieuwe rasvereniging voor Belgische herdershonden (BHCN) is een feit. Ondanks de erg natte omstandigheden was het toch een heel gezellige dag. Het show-gebeuren werd vanwege het slechte weer binnen gehouden, dus dat is eigenlijk volledig aan mij voorbij gegaan. Buiten waren een G&G-wedstrijd en een agility-wedstrijd. Van beide gaat de opbrengst naar het Nederlands Kankerfonds voor Dieren, specifiek ten bate van het onderzoek naar maagkanker bij Belgische Herdershonden. Vanwege dat goede doel en zeker ook omdat het gewoon leuk is, had ik 4 honden ingeschreven. Dasha en Ace mochten rennen in de agility en Kalish en Sicco mochten hun kunsten vertonen in de G&G.

Het begon met de blijfoefeningen van de G&G. Tot mijn aangename verrassing bleef Kalish keurig zitten en bleef ze ook liggen. Super!!! En ook Sicco bleef tot mijn verbazing keurig zitten. De af-blijf deed hij ook prima, maar dat had ik niet anders verwacht.

Vervolgens mocht Ace aan de bak in de A-wedstrijd. Hij liep een heel net rondje en liep na een kleine hapering keurig zijn paaltjes. Ook zijn raakvlakjes deed hij keurig. Ik wet niet meer waar het precies fout ging, maar ergens vloog hij verkeerd en hadden we een disk. Maar in zijn geheel genomen liep hij heel netjes.
Dasha deed het ook keurig, ging keurig alle moeilijkheden voorbij, alleen haperde ze bij de kattenloop. Daar lag een tunnel onderdoor, maar dat was volgens mij niet het probleem. De hond voorhaar had vlak voor de kattenloop gepoept, dus de geur schrok haar volgens mij af. Maar ze deed het uiteindelijk wel en kwam netjes rond, alleen heel traag.

Vervolgens mocht Kalish het ochtendprogramma van de G&G lopen. Ze volgde natuurlijk weer als een stuiterbal, maar toch minder springerig dan anders. Het vak deed ze ook keurig (terwijl ze daar in wedstrijden vaak blijft zitten). Het afstandsappel deed ze wel, maar ze ging te vroeg liggen en kwam vervolgens weer overeind. Maar toch puntjes. Ik was zeer tevreden.
Sicco mocht in het ochtendprogramma het vierkant met de posities doen. Hij miste de af, maar deed het verder keurig. Bij het sorteren had hij weer veel problemen. Sinds zijn operaties is zijn geur niet meer goed en kan hij niet goed meer sorteren. Mar uiteindelijk lukte het hem om met het goede houtje terug te komen. Goed zo jongen! Het appel op afstand ging niet goed. Sicco rommelde wat en had toch wel last van zijn knieën. Tja, het is niet anders.

Hierna was het middagpauze, waarin ik meewerkte aan een demo IPO. Daarna moest ik de diverse honden opgeven voor de selectiekeuringen en toen ik eenmaal weer op het veld kwam, was de A-Jumping al voorbij. Shit! Gelukkig mocht ik meedoen in de jumping voor de 2e en 3e graad. Maar dat was me er eentje! Veel tussen sprongen doorhalen en andere fratsen. Oei.. wel een beetje moeilijk voor Ace. Nou ja, we zien wel. De start was een sprong, dan een bocht van 180 graden en dan moest je de paaltjes op rechts nemen om goed uit te komen. Ace deed het super! Even dreigde hij na de sprong door te schieten naar iets anders, maar ik kreeg hem terug en hij stak perfect de palen in. Ik kruiste achterlangs en liep op rechts mee. En hij deed ze foutloos! Daarna kwam een lastig stuk met tussen sprongen doorhalen. Ik kwam een heel eind met Ace, hij deed het echt fantastisch. Maar op een gegeven moment was ik een beetje de draad kwijt en daardoor flipte Ace. Hij sprong verkeerd en toen heb ik hem maar de makkelijke route laten gaan en heb iets verder het parcours weer opgepikt. het laatste stukje deed hij weer perfect. Wat was ik trots op mijn ventje!
Dasha kwam dit lastige parcours ook goed door, hoewel ik ook daar even een hapering had, waardoor zij fout sprong. Tja, het baasje moet nog veel leren…

Toen was het weer tijd voor de G&G. Kalish mocht beginnen met volgen en ze sprong er weer redelijk vaak bij, maar toch minder dan anders (de training begint vruchten af te werpen). Het hierkomen en het vak deed ze keurig, maar ze wilde niet af. Vlak apport en de sprong over de horde (met blok) deed ze heel netjes. Ik was tevreden.
Sicco begon zijn middagprogramma met een wat zwabberig volgparcoursje. Vervolgens voerde hij het komen met sta en af schitterend uit en deed ook een prima richting-apport.Ook zijn pion-vak-sturen was schitterend en vlot, maar helaas kwam hij net met zijn tenen buiten het vak terecht. Omdat ik zag dat hij toch wat stram was, liet ik voor het hoog-apport een plankje van de sprong halen. Hij voerde de oefening vervolgens prima uit. Wat een heerlijke werkhond is hij toch!

Als eind was er nog een spel voor de agility. Alle klasses mochten hetzelfde spel lopen. Het was vrij ingewikkeld met genummerde en ongenummerde toestellen. De sprongen en toestellen stonden zeer ver uit elkaar en omdat je om-en-om genummerd en ongenummerd moest lopen en ten slotte alle nummers nog weer moest lopen, werden de looplijnen nog langer. Tja, en dan is het met Ace nog wat moeilijk. Hij is supersnel en is op zo'n racebaan niet bij te houden. Maar vooruit werken kan hij nog niet goed. Dus toen werd het een beetje een zooitje. Hij liet mooie dingen zien, maar ook flink wat gerommel (ook door een paar fouten van mij). Als laatste moest hij de palen en een sprong nemen. Ik liet hem even zitten voordat hij de palen in moest, zodat de gekte er een beetje uit was. En dat hielp, want hij deed het feilloos!

Als afsluiter van de dag was eerst de selectiekeuring. Sicco, Dasha en Kalish kregen de kwalificatie Sa (selectie agility), Sicco en Kalish kregen ook nog So (selectie obedience) en Dasha kreeg ook nog de selectie Se (selectie exterieur). Vreemdgenoeg kreeg Kalish die niet. Jelle kreeg geen So, ondanks zijn prachtige Uitmuntend op zijn G&G3-diploma. Ik vond het jammer dat deze selecties teveel om exterieur en te weinig om de daadwerkelijke werkprestaties gingen.

Tijdens de prijsuitreiking viel Kalish tot mijn aangename verbazing in de prijzen: ze werd tweede. Sicco was als enige G&G3-er dus ook de beste en kreeg een prachtige trofee. Ik vond dat hij die ook zeker verdiend had, ondanks zijn lage punten-totaal!

G&G1-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 9,5 19 wat onrustig
3 Minuten liggen (in zicht) 2 8 16 laat af, ec zit
Volgen aan de lijn 3 6,5 19,5 fig 8 springt op, hond volgt in goed tempo, springt geregeld op, ro fig springt op, snuf, ec, halt zit scheef, looppas verkeerde kant
Af tijdens volgen 3 9 27 aansluiten springt op, halt zonder zit
Sprong over horde 3 10 30  
Los volgen 4 8,5 34 fig 8 springt op, hond volgt in goed tempo, springt op, halt zit scheef
Komen op bevel (20 m) 3 8,5 25,5 ec, scheef voor, vlot
Terugzenden plaats 3 6 18 vlot, 4x ec
Vlak apport 4 9 36 handje bij voet, vlot
Appèl op afstand (15 m) 4 7 28 ligt voor commando
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   263  

(Keurmeester Els de Jonge)
(2e plaats, 7 deelnemers)

G&G3-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten (uit zicht) 3 9,5 19 zit scheef
3 Minuten liggen (uit zicht) 2 10 20  
Los volgen 3 7 21 rechts los, loopt wijd, langzame pas dichter, ec
Sta, Zit en Af (tijdens het volgen) 3 5,5 16,5 staat niet helemaal stil, snuf, snuf bij zit, niet af
Komen met staan en liggen 4 8 32 ec af, sta OK, komen snelheid OK, af Ok, komen Ok
Pion-vak zenden met aansluiten 4 X X uit vak
Apport met richting 3 8 24 kauwen
Hoog apport (metaal) 3 6 18 voet voor commando, -2 plankje eraf
Sorteren 3 6 18 gaat voor commando, kauwen
Appèl op afstand 4 X X snuf, sta Ok, zit te ver, niet af, loopt teveel
  32   178,5  

(Keurmeester Els de Jonge)
(1e plaats, 1 deelnemer)

Selectie-kwalificaties

Sicco : Sa, So
Kalish : Sa, So
Dasha : Sa, Se
Sa = selectie agility
So = selectie obedience
Se = selectie exterieur


Laatst gewijzigd op:

frames