07-03-10: G&G-selectiewedstrijd KC Gooi & Eemland

De eerste G&G-wedstrijd van Ace is een feit. Ondanks een nogal slecht optreden heeft hij toch zijn diploma gehaald, dus is de missie geslaagd!

Het begon eigenlijk helemaal niet slecht. Ace wil nog wel eens op andere honden reageren, dus bij het slalommen door de groep was ik daar alert op. Er gebeurde echter niets, Ace liep keurig mee en bleef ook keurig zitten toen de andere honden passeerden. De af-blijf deed hij vervolgens ook behoorlijk goed. Hij had startnummer 1, waardoor hij op het hoekje lag. hij had dus maar één buurhond, hetgeen gunstig was. Maar daar keek hij ook helemaal niet naar om. Hij wiebelde af en toe wat, maar bleef op zijn plek. Helaas kwam hij bijna op het eind half tot zit. Maar toch punten!
Ook Kalish deed het bij de blijf-oefeningen niet slecht. Weliswaar had ze voor allebei een nul, maar waar ze vorig seizoen niet eens op haar plek bleef, deed ze dat nu wel. En dat ondanks dat de hond naast haar bij beide oefeningen aan de haal ging.

Het ochtendprogramma voor Ace begon vervolgens met het aangelijnd volgen. Tjongejonge, wat ging dat slecht! De ringmeester liep ten eerste veel te dicht op ons en had daarbij een harde stem. Ace is niet gewend dat er iemand mee loopt en al helemaal niet dat zo'n persoon dan ook nog harde commando's geeft. Hij keek iedere keer heel verbaasd om "Hé, doe jij ook mee?". Daar moeten we dus maar eens op gaan trainen! Bij het staan en betasten ging Ace niet op commando staan (wat hij normaal wel doet), dus moest ik een handgebaar erbij maken. Vervolgens hield ik hem aan de musketon vast, om te voorkomen dat hij tegen de ringmeester zou opspringen. Uiteraard was het betasten verder geen probleem. Ook de tandjes gingen natuurlijk goed. Toen kwam het volgen met zit. Ik moest hem er in het begin even bij houden met het volgen door wat extra commando's. Immers, alleen als hij goed zou volgen zou hij de zit ook doen. En dat lukte, hij deed de zit erg netjes en vlot.

Kalish begon met een aangelijnd stukje volgen. En dat ging erg slecht, ze was er totaal niet bij! Vervolgens kwam het volgen met af. Dat kan ze tegenwoordig erg goed, maar ze bleef tot mijn verbazing staan. Ik heb het dus maar over gedaan en toen ging het prima. Maar ja, de nul stond natuurlijk al. Hierna kwam de sprong over de horde, die ik altijd met een apporteerblok doe en die ze perfect beheerst. Maar madam had iets geroken, liet dus het blok vallen en ik had heel wat overredingskracht nodig om haar weer terug te laten komen met het blok. Toe ging ze er ook nog eens heel scheef mee zitten, dus ben ik achteruit gelopen om het goed en netjes af te ronden. Dat leverde tenslotte een nul voor de oefening op. Ik baalde er goed van en deed de oefening nog een keer. Toen ging hij natuurlijk perfect…

Tussen de middag had ik even met Ace geoefend met volgen met iemand erbij die commando's geeft. Ja, en toen reageerde hij natuurlijk niet… dus op hoop van zegen de ring maar weer in. Maar weer ging het volgen heel erg slecht, helemaal niet zoals hij het doorgaans doet. Daarbij liep de ringmeester irritant in de weg en blokkeerde tot tweemaal toe de route. En dan moet je op een meter van die vent nog een rechtsomkeert maken, met een jonge beginnende hond. Wat denkt die vent wel niet! Ringmeesters horen zich zo op te stellen dat ze niet hinderen! Vervolgens kwam het plaatssturen. Eerst nog even de hond uit het vak voor roepen. Een beetje zoals verwacht zat Ace erg scheef. Daar zijn we nog op aan het oefenen. Maar hij kwam wel lekker vlot. Vervolgens stuurde ik hem terug plaats. Hij ging prima vlot en ging direct bij de riem liggen (hij wil nog wel eens in zit blijven hangen). Ik was al helemaal blij, maar bijna direct vloog hij overeind alsof hij door iets gebeten was. Hij wilde vervolgens niet meer op dat plekje liggen. Hij begon wat rond te zwalken, dus riep ik hem terug en stuurde hem opnieuw. Hij ging weer vlot, maar weiderde bij zijn riem te gaan liggen en trok er een heel vies gezicht bij. In plaats daarvan ging hij in een hoekje van het vak zitten en na enkele commando's ging hij dan toch af. Er was blijkbaar iets op de plek van de riem! Vele honden na hem hadden hetzelfde: of ze hadden grote problemen om te gaan liggen, of ze gingen helemaal niet liggen. Had er een hond gepiest? Het leek er wel op! Dat was dus pech, daar kon Ace niks aan doen. Vervolgens was het vlak apport. De ringmeester liet mij op een plaats staan. Doorgaans liggen er markeringsbollen, maar die waren er vreemdgenoeg niet. Al snel bleek waarom: de ringmeester had het verkeerde programma in zijn hoofd. Hij zei doodleuk "gooi het blok". Ik keek hem aan, gaf Ace een blijf-commando en liep 10 passen weg. Daar legde ik het blok neer en liep 10 passen door. De ringmeester was wat verbaasd, maar werd door de keurmeester op zijn vingers getikt. In de G&GB gooi je geen blok, maar leg je hem weg! Ace voerde vervolgens heel keurig de oefening uit. Maar ik blijf het stuitend vinden dat een ringmeester zich niet goed voorbereidt en keihard het verkeerde programma in zijn hoofd heeft!

Na lang wachten was Kalish aan de beurt. Ik had vooraf wat met haar met de bal gespeeld, omdat ik haar 's morgens zo doods vond. Het werkte wel wat, ze was iets attenter. Maar ze volgde alweer heel slecht. Bij het plaatssturen bleef ze op een meter voor het vak snuffelen. Ik kreeg haar slechts met moeite naar haar plaats! Vlak apport deed ze perfect, maar het appèl op afstand was weer prut. Ze zat al toen ik me op afstand omdraaide. En dat terwijl ze er op de training heel vast in is! Maar goed, de vijfde nul was binnen, dus echt vrolijk werd ik niet van Kalish' haar optreden…

Omdat Ace ook niet briljant gelopen had, dacht ik dat een diploma er niet in zat. Toen kwam de tussenstand: 210 punten. Dat was al veel meer dan ik gedacht had. Hé, als hij voor los volgen punten krijgt, heeft hij zijn diploma… En tot mijn verbazing en blijdschap kreeg hij inderdaad punten voor zijn volgen. En dus is Ace nu gediplomeerd G&GB-hond! En zo werd het toch nog een goede dag!

G&GB-puntenlijst Ace

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 10 20  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 5 15 snuf, verliggen, zitten
Volgen aan de lijn 5 7 35 ex com, omkijken, links hinderen, lok stilstaan, wat ex com, soms erg netjes
Staan en betasten 2 6 12 2x ex com sta + handje, lopen
Gebit tonen 2 10 20  
Zit tijdens volgen 3 8 24 inwerken met volgen extra com
Los volgen 5 5,5 27,5 start _ ec, hond volgt iets achter, goed tempo, inwerken linkerhand, veel hulpen, heeft leuke momenten
Komen op bevel 4 9 36 scheef voor, scheef naast
Terugzenden plaats 3 7 21 opnieuw, ec af, zit
Vlak apport 2 8,5 17 vlot, scheef voor, ec voet, scheef start
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   237,5 diploma

(Keurmeesters Monique Barten & Ton Hoffmann)
(5e plaats, 11 deelnemers)

G&G1-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 X X af
3 Minuten liggen (in zicht) 2 X X zit
Volgen aan de lijn 3 6 18 hond volgt vrolijk, maar scheef + springerig
Af tijdens volgen 3 X X staat
Sprong over horde 3 X X apport traag+valt, achteruit lopen
Los volgen 4 6 24 hond loopt scheef, rok erg achter, springt
Komen op bevel (20 m) 3 10 30  
Terugzenden plaats 3 6,5 19,5 snuf, loopt uit vak, 2x ec comm
Vlak apport 4 10 40  
Appèl op afstand (15 m) 4 X X gaat zit bij oplopen
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   141,5  

(Keurmeesters Dirk Belder & Monique Barten)
(31e plaats, 33 deelnemers)

<-- Ace Kalish -->


Laatst gewijzigd op:

frames