02-05-2010: G&G-selectiewedstrijd KC Hoogeveen

Het was weer een tijdje geleden dat ik een G&G-wedstrijd had. In die tijd heb ik lekker doorgetraind en eigenlijk zag ik geen reden om met Ace weer in de G&GB mee te doen. In de blijf-oefeningen is hij stabieler dan Kalish en de andere oefeningen gingen steeds beter. Ik besloot om hem in te schrijven voor diploma G&G1. Toen ik moest inschrijven kende hij nog niet alle oefeningen, maar hij leert heel snel, dus nam ik de gok. En zo toog ik naar Hoogeveen met twee hondjes in de G&G1.

Kalish mocht dit keer met startnummer 104 beginnen. Ik had de pech dat ze naast een Rottweiler-reu moest liggen. Dat doet ze echt niet, daar is ze bang van. Dus heb ik er een training van gemaakt en heb haar met toestemming van de keurmeester aan de andere kant van de groep gelegd. Daar is ze zo ongeveer op haar plek gebleven, maar het hield niet over. Bij de zit-blijf moest ik veel handgebaren maken om haar in zit te houden en bij de af-blijf kroop ze wat en ging zitten.
Dan deed Ace het met startnummer 119 veel beter. Hij bleef perfect zitten en haalde daar volle bak. Bij de af-blijf snuffelde hij wat en bewoog een paar keer. Ook had ik een extra commando nodig om hem weer in zit te krijgen. Maar hij haalde er toch maar leuke puntjes!

Het individuele deel van Kalish begon met het los volgen. Dat ging eigenlijk niet eens zo slecht. Ze sprong vrij veel, maar daar ben ik nog mee bezig om eruit te krijgen (het is nou eenmaal een enorme springveer…). Verder was ze lekker attent. De keurmeester vond het een 7 waard. Af tijdens volgen ging helaas weer fout, ze bleef zitten en ging bij een tweede commando zeer traag af. De derde nul dus. De sprong over de horde was foutloos.
Ace kreeg voor zijn los volgen een hogere waardering, terwijl ik bij hem veel meer moest kletsen om hem erbij te houden (wat de keurmeester niet gehoord heeft). Ook had ik het idee dat hij wat meer zwalkte, maar hij springt niet zoals Kalish. Bij het vierkant ging hij pas op het tweede commando af. Ook in de trainingen gaat dit nog niet zo goed en draait hij vaak ook mee. Dat deed hij nu ook en hij snuffelde enorm, maar daar heeft hij geen aftrek voor gekregen. De sprong over de horde kan hij heel goed. Hij ging ook keurig op commando over de sprong, pakte het blok vlot op en kwam netjes terug. Vervolgens liet hij het blok vallen en zou een potje gaan snuffelen. Een extra commando van mij bracht hem op andere gedachten, maar hij kreeg uiteraard een lage puntenwaardering.

Het middagprogramma begon met het aangelijnd volgen. Kalish was (zoals gebruikelijk) weer heel erg springerig, maar wel attent en actief. Door het vele springen kreeg ze slechts een 6,5. Bij de plaats-oefening kwam ze supersnel, ging prachtig strak en recht voor zitten, maar ging helaas wat scheef aan de voet. Terug plaats ging ook supersnel, maar ze had een extra commando nodig voor het gaan liggen en ging scheef zitten toen ik weer naast haar stond. Bij het vlak-apport verviel ze in een oude fout, door met het blok tegen me op te springen. Maar ze ging vlot weer zitten. Ik was eigenlijk helemaal niet ontevreden, omdat de slordigheidjes ook op de training er nog in zitten, dus voorspelbaar waren. Maar ze was lekker vlot en dat is wel eens anders geweest. Bij het appèl op afstand ging ze vlot zitten, maar wel erg naar voren. Ik probeerde haar met een down naar achteren te laten liggen, maar omdat ze die niet zo goed kent, bleef ze in een soort spelboog hangen. Ik gaf er nog een extra commando af overheen en toen lag ze netjes, zij het wat naar voren. Toen ik naar haar terug liep kwam ze echter ineens overeind en kwam naar me toe. Nou ja! Ik heb haar in haar kladden gepakt en heb haar weer teruggelegd. Vervolgens heb ik de oefening nog een keer gedaan en toen bleef ze wel liggen. Maar goed, de vierde nul was al binnen…
Ace liet een leuk stukje volgen zien, dat de keurmeester weer hoger waardeerde dan dat van Kalish, ondanks dat ik bij Ace meer moeite moest doen om hem erbij te houden. Bij de plaats-oefening, een oefening die ook bij de G&GB gedaan wordt en die hij goed kent, ging het fout. Voordat ik hem uit het vak riep, zat meneer al. Vervolgens had ik twee commando's nodig om hem bij me te krijgen (iets wat de keurmeester ontgaan is) en ging hij direct aan de voet. Dat mag op zich wel in de G&G, maar hij zat wel half achter. Toen ik hem terug stuurde ging het pas echt mis. Meneer sjeesde in één lijn naar links, dus haaks op het vak, en kwam zo buiten de ring terecht. Ik riep hem terug en zette hem opnieuw in. Maar hij had een totale black-out en snapte er niks meer van. Toen ik met hem meeliep naar het vak had hij pas op 5 meter afstand zoiets van"o ja". Helaas dus een vette nul. Bij het vlak-apport kwam hij vlot in actie, maar na twee meter ging hij staan snuffelen. Ik had drie commando's nodig om hem weer op gang te krijgen. Toen haalde hij het blok netjes op en ging netjes voor zitten. Vervolgens kwam het appel op afstand. Dat had hij pas de week ervoor voor het eerst op de volledige afstand gedaan, dus ik hield er rekening mee dat het dan op de wedstrijd wel eens helemaal niet zou kunnen gaan lukken. Maar mijn vrees was ongegrond. Hij deed het vlekkeloos en haalde volle bak!

Ondertussen baalde ik dus flink, want ik dacht dat Ace door zijn foutjes in zijn middagprogramma zijn diplomakansen verspeeld had. Wie schetste mijn verbazing toe bleek dat hij exact genoeg punten had voor een heel diploma. Super! Dit was meer dan ik 's morgens ingeschat had! Helamaal blij toog ik weer naar huis.

G&G1-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 X X training
3 Minuten liggen (in zicht) 2 X X training
Volgen aan de lijn 3 6,5 19,5 veels pringen en happen, links hinderen, zit scheef, laat leuke stukjes zien
Af tijdens volgen 3 X X zit, erg traag af, te laat
Sprong over horde 3 10 30  
Los volgen 4 7 28 fig 8 OK, springt, goed tempo, verslende pas: achter, ec
Komen op bevel (20 m) 3 9 27 snuf, vlot, zit scheef voet
Terugzenden plaats 3 8,5 25,5 ec af, vlot, zit scheef
Vlak apport 4 7 28 vlot, springt op bij voor, kauwen
Appèl op afstand (15 m) 4 X X verschuiving vooruit, verlaat plaats
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   168  

(Keurmeesters Jan Mulder & Els de Jonge)
(17e plaats, 20 deelnemers)

G&G1-puntenlijst Ace

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 5 10  
3 Minuten liggen (in zicht) 2 8,5 17 snuft erg, ec zit
Volgen aan de lijn 3 7,5 22,5 volgt in goed tempo, af en toe een sprongetje, fig 8: lo snuf, li snuf, arm stil, looppas: springt op
Af tijdens volgen 3 7 21 hond volgt achter, ec af + hand
Sprong over horde 3 6 18 laat blok vallen, ec
Los volgen 4 7,5 30 fig 8 Ok, volgt iets achter, ro achter
Komen op bevel (20 m) 3 8,5 25,5 snuf, gaat zitten door snuf, scheef
Terugzenden plaats 3 X X verlaat de ring
Vlak apport 4 5 20 sprongetje voor sturen, 3x ec, kauwen
Appèl op afstand (15 m) 4 10 40  
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   224  

(Keurmeesters Jan Mulder & Els de Jonge)
(11e plaats, 20 deelnemers)

  <-- Ace     Kalish -->  


Laatst gewijzigd op:

frames