30-11-09: Club-G&G examen Ace

Ace mocht weer eens voor een examen op, dit keer het laatste (hoogste) clubexamen gehoorzaamheid, de zogenaamde Club-G&G. Een klein groepje van slechts 4 combinaties. We hadden een beetje een probleem wie dit moest keuren, omdat we behalve mij geen trainer hadden die dit al eens eerder gedaan had. En ik moest dus meedoen. We besloten dat ik de eerste drie zou keuren, waarbij Marianne mee zou keuren. Zo zou ze voldoende idee hebben hoe dit niveau te keuren en zou zij mij als laatste kunnen keuren. Aldus hebben we het aangepakt.

Het keuren van de eerste drie honden nam meer tijd in beslag dan gepland. Hierdoor liepen we flink uit het schema. De volgende groep druppelde al binnen, toen ik Ace uit de auto ging halen. Ik had dus weinig tijd om hem even in te lopen. Dat inlopen houdt bij Ace in dat hij even "stoom af moet blazen". Hij kwam helemaal hieperdepiep uit de auto, stuiterde al blaffend om me heen naar het veld toe. Zoals gewoonlijk kwam de energie zijn oren uit. Na even kort inlopen werd hij iets rustiger en begon ik aan het examen. Er waren twee teefjes bijgehaald om de gezamenlijke oefeningen te doen. Het volgen om de groep was daarmee geen probleem. De zit-blijf is altijd een zwak punt van Ace. hij heeft erg weinig geduld en bovendien gaat hij steeds liggen. Het verbaasde me dan ook dat hij zo lang bleef zitten. De af-blijf ging op zich ook niet verkeerd, want ook daarbij heeft hij erg weinig geduld. 's Middags had ik nog even geoefend, maar toen was het één groot drama geweest, dus was ik maar gestopt toen hij een paar seconde redelijk lag. En nu moest hij dus een volle minuut. Dat ging eigenlijk heel redelijk. De teef naast hem ging ervan door en dat vond hij wel moeilijk, maar uiteindelijk deed hij het heel redelijk, hij kan beter, maar doet het vaak ook slechter.

Hierna kwam het individuele deel. Daarbij bleek duidelijk dat Ace nog wat te hoog in zijn energie-niveau zat. Hij was erg slordig en snel afgeleid. Hij ging netjes op commando staan, maar had de rust niet om stil te staan. Tandjes ging goed, maar bij de voet (die hij heel strak kan uitvoeren) vloog hij uit de bocht en kwam dus scheef terecht. Bij het volgen was hij er helemaal niet bij. Hij kan het supernetjes, maar maakte er in mijn beleving nu een potje van.
Bij het komen op bevel leer ik Ace om recht voor te komen, omdat dat voor VZH vereist is. Vandaag had hij wat anders in zijn hoofd, kwam keurig vlot, maar ging direct en keurig naast zitten. Dat is toegestaan voor Club-G&G, zodat hij daar volle bak haalde. Voor VZH zouden die fratsen hem punten kosten.

Vervolgens moest hij terug-plaats. Dat kan hij heel goed. De afstand was 10 meter, terwijl ik al train op 15 meter. Ace had echter een beetje zijn feestmuts op. Hij ging eerst te vroeg, dus ik riep hem terug. Vervolgens ging hij vlot naar het vak, maar begon daar rondjes te rennen en aan de pionnen te snuffelen. Ik kreeg er geen grip meer op, dus ben naar het vak gelopen en heb hem aan de halsband meegenomen en weer naast me gezet. In de herhaling liet hij zien dat hij de oefening keurig beheerst: hij liep direct naar de riem en ging keurig op commando liggen. Draakje!

Als laatste kwam het apporteren, wat een tussen-apport is, waarbij het blok op 5 meter gelegd wordt en je zelf nog 5 meter verder door moet lopen. Ik train dit al op 10 meter. Het zwakke punt bij Ace is het blijven zitten en wachten op het commando. Dat deed hij nu netjes. Verder is hij pas recent begonnen met gaan voorzitten met het blok. Vaak zit hij nog wat ver weg en hij houdt het blok dan mar heel even vast. Hij ging nu redelijk dichtbij zitten en hield het blok voor zijn doen redelijk lang vast. Ik kon het netjes uit zijn bek "vangen". Kortom, dit deed hij dan weer heel keurig.

Geheel volgens verwachting haalde Ace zijn diploma. Hij had echter nog best wat hoger kunnen scoren. Maar ja, je zult maar een baas hebben die je koud uit de auto haalt en dan een top-prestatie van je verwacht…Als je dan Ace heet en een pret-beest bent, dan is dat wellicht wat teveel gevraagd ;-)

Club-G&G-puntenlijst Ace

Oefening Max Score Opmerkingen
Omgang hond-hond 5 * 5  
Zit - blijf (30 sec, 5 m)) 10 9,5 Kwam iets omhoog
Af - blijf (1 min, 20 m) 10 7 Kwam een paar keer overeind, was door andere hond afgeleid
Staan en betasten 5 * 4,5 herhalen commando
Gebit tonen 5 5  
Naast / voet 10 9,5 ging scheef zitten
Volgen aan de lijn 20 * 18 praten
Los volgen 10 8,5 springerig, snuffelen
Komen op bevel (10 m + zit) 10 * 10  
Terugzenden plaats (10 m) 10 5 2e keer ging het goed
Vlak apport (5 + 5 m) 5 5  
Totaal
Min
100
65
87  
(* verplichte oefening, minimaal 3 van 5, 5 van 10 of 10 van 20 pnt verplicht)

(Keurmeester Marianne Vroegop)


Laatst gewijzigd op:

frames