15-03-09: G&G-selectiewedstrijd KC Gooi & Eemland

Eindelijk eens niet zo ver rijden voor een wedstrijd. Thea ging het maar weer eens proberen met Kalish om het G&G1-diploma te halen. De blijf-oefeningen lijken echter steeds slechter te gaan, dus Thea rekende eigenlijk op 2 nullen op die onderdelen. Maar dat is totaal maar 40 punten en als de rest dan goed gaat zou Kalish het diploma toch moeten kunnen halen.

Het begon inderdaad met een vette nul voor de zit-blijf. Binnen 15 seconden lag ze. De af-blijf begon vrij goed. Kalish leek vrij stabiel te liggen. Thea hoopte dat ze dat tot de helft van de tijd zou volhouden, dan heb je in ieder geval 10 punten. Na een halve minuut schoot er echter een bruin hondje langs het hek van het terrein. Het had een rammelding aan de halsketting en zo werd de aandacht van alle wedstrijd-honden getrokken. Het beest rende heen, rende weer terug en vervolgens weer heen. Ergens klonk gefluit van een eigenaar, maar die was verder niet in beeld. Natuurlijk schoot Kalish omhoog om te zien wat daar nu eigenlijk liep. Tja, en dat was dus de tweede nul… Nou ja, eigenlijk waren die toch al ingecalculeerd.

Het individuele programma begon met een volg-parcoursje. De ringmeester was duidelijk nieuw in dit vak en liep irritant dicht bij, legde onnodige dingen uit en vergat de essentiële dingen. Kalish werd ook zichtbaar uit haar concentratie gebracht als die ringmeester weer aan kwam zetten om de volgende oefening uit te leggen. Bij het volgen had ze weinig aandacht. Het volgen om het vierkant ging eigenlijk heel goed. Kalish heeft daar in de wedstrijden nog nooit punten voor gehaald en nu bleef ze keurig liggen. Thea was erg tevreden. Die tevredenheid nam nog toe bij de hoogtesprong. Dat doet Thea altijd met een apporteerblok. Kalish voerde hem helemaal volgens het boekje uit, ging keurig voorzitten, kauwde niet op het blok en ging op commando perfect aan de voet. Een 10!
Over het ochtendprogramma was Thea dus eigenlijk best te spreken. De trainingen van de afgelopen tijd hebben de af om het vierkant en het apporteren duidelijk verbeterd. Helaas lijkt de blijf nog nergens op, ondanks dat Thea dit vaker traint.

De middag begon met het los volgen. Thea maakte buiten de ring Kalish een beetje gek met een balletje. Dat liet ze onopvallend achter een vuilnisbak vallen alvorens ze de ring in ging. Dat had ze 's morgens ook gedaan, maar Kalish volgde nu duidelijk beter. Weer was de ringmeester een vervelende stoorzender. Bij het plaatssturen stond hij bijna in het vak. Thea weet dat Kalish dan wel eens overeind wil komen in het vak, dus verzocht ze de ringmeester eerst om wat meer afstand te nemen alvorens ze de oefening ging uitvoeren. Kalish deed het vervolgens perfect op een schoonheidsfoutje na. Dat is ook een puntje voor de training: vanuit naastliggen gaan zitten.
En toen kwam het vlak apport. Dat kan Kalish perfect. Ze ging ook keurig en vlot naar het apport, pakte het netjes op en kwam ermee terug. Toen kwam er ineens een geurtje in haar neus. Ze stopte, liet het blok vallen en liep wat terug, duidelijk haar neus achterna. Thea had twee strenge commando's nodig om haar weer op het goede pad te krijgen. Ze pakte het blok weer op en kwam ermee voorzitten. Bij het aan de voet gaan leek ze verdwenen te zijn, maar ze was dus half achter gaan zitten. Als laatste moest het afstandsappèl nog gedaan worden. De afstand was duidelijk meer dan 15 meter. Toch voerde Kalish het netjes uit, zij het dat ze de achterwaartse af nog niet goed genoeg beheerst om in de wedstrijden uit te voeren. Ze kwam zoals gebruikelijk wat naar voren bij de zit, maar dat was minder dan een hondlengte. Mede ook vanwege de toch best grote afstand nam Thea geen risico en gaf een gewone af. Dat deed Kalish netjes. Helaas had ze toen Thea weer naast haar stond een extra zit-commando nodig, wat ook weer dure puntenaftrek gaf.

Tja, en met het mislukken van de apport-oefening wist Thea al dat de kansen op een diploma verkeken waren. Dat zijn teveel verliespunten. En inderdaad. Maar toch scheelde het bijna niks. Slechts 2,5 punt te weinig! Dat was echt balen. Kalish kreeg wel een half diploma. Dat is haar tweede en daarmee zou Thea het G&G1-certificaat kunnen aanvragen. Maar Thea vindt deze regel niet kloppen. Je haalt het tweemaal niet en dan krijg je toch je diploma… Wie verzint er nou zoiets. Thea weet zeker dat Kalish binnen niet al te lange tijd gewoon met voldoende punten het diploma haalt. Dat geeft meer voldoening dan via een rare rekentruc je diploma krijgen. Op dus naar de volgende keer…

G&G1-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 0 0 snuf, af na 15 sec
3 Minuten liggen (in zicht) 2 0 0 zit na 30 sec
Volgen aan de lijn 3 7 21 hond volgt attent, VP iets wijd, rechts 2x str lijn, figuur iets los
Af tijdens volgen 3 8,5 25,5 scheef zit (-½), traag af (-1)
Sprong over horde 3 10 30  
Los volgen 4 8,5 34 hond springt bij start, VP wat wijd, soms even springen, wel erg attent
Komen op bevel (20 m) 3 10 30  
Terugzenden plaats 3 9 27 ex com zit
Vlak apport 4 5 20 2x ex comm+ naam, vallen, scheef achter aan voet
Appèl op afstand (15 m) 4 6 28 3/5 verplaatst, ex com. zit aan eind
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   221,5  

(Keurmeesters Dirk Belder & Monique Barten)
(14e plaats, 20 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames