06-06-09: VZH/IPO-examen NVBH Kringgroep Randmeren

Oorspronkelijk lag het in de planning om met Jelle en Kalish examen te doen. Jelle is helaas geblesseerd en heeft nog zeker tot september nodig voordat hij weer mag trainen. Omdat het groepje groepje kandidaten wel erg klein was, had Thea besloten om niet alleen met Kalish mee te doen met VZH, maar ook met Dasha voor een deelcertificaat IPO-II-speuren te gaan. Ze had de laatste tijd weliswar weinig gespeurd, maar Dasha zou het moeten kunnen. Maar goed, ze maakt er ook tijdens de training regelmatig een potje van: ofwel de voorwerpen doen niet mee, ofwel er bestaan ineens geen hoeken meer of ze is het spoor helemaal bijster en gat naadloos over op een wildspoor. Dus Thea had geen hoge verwachtingen. Dasha is Dasha en die doet wat ze denkt te moeten doen en dat is niet altijd even goed stuurbaar of voorspelbaar.

Er waren 3 kandidaten voor het speuren en Dasha was als tweede aan de beurt. Ze was in prima stemming en had er blijkbaar wel zin in. Ze begon goed, had vervolgens een kleine hapering, maar ging daarna keurig door. Ze vond de hoek en liep die perfect, hoewel ze wel wat versnelde na de bocht. Ook liep ze op haar eigen wijze, dat wil zeggen met hoge neus. Dat mag van Thea, want dat is Dasha's manier van doen en Thea wil haar niet dwingen om op een onnatuurlijke manier te speuren. Dasha vond het voorwerp netjes en ging er iets scheef bij liggen (doet ze altijd).
Vlak na het voorwerp leek er een hoek te komen, maar dit was een flink platgetrapt oud spoor. Dasha ging er even op, maar herstelde zichzelf en liep terug naar het juiste spoor. Even later vond ze de hoek en liep die weer keurig uit. Het laatste stukje liep ze ook netjes en ze ging keurig (en scheef) bij het laatste voorwerp liggen.
Thea was erg tevreden. Dasha had goed gepresteerd. Dat vond de keurmeester ook en hij beloonde het met 85 punten. Ze kreeg wat aftrek voor de eerste hapering, de versnellingen na de bochten, het scheef liggen bij de voorwerpen, af en toe afgeleid zijn (was minder dan Thea had verwacht) en het hoog speuren. Eigenlijk gewoon de dingen die bij haar natuur en haar manier van speuren horen. Ze had het niet beter kunnen doen!

Na het speuren was Kalish aan de beurt voor VZH. Ze mocht als eerste starten. Ze liep heel netjes en kreeg van de keurmeester de opmerking dat ze erg attent en goed volgde. Alleen was haar aandacht bij de groep wat weg, wat resulteerde in wat minder goed volgwerk en zelfs achter lopen bij het los volgen. Thea heeft de groep ook bijna niet getraind, terwijl dit voor Kalish wel nodig is, want die houdt er niet zo van als men te dicht op haar staat als ze werkt.
Het los volgen ging ook prima. Kalish vertoonde geen enkele reactie op het schot, de staart beef vrolijk kwispelent. Na de eerste rechterbocht rook Kalish ineens iets erg interessants. Ze bleef staan snuffelen en Thea moest haar met een paar extra commando's meenemen. Ai, dat waren dure punten. Het volgen met zit deed Thea bewust iets met inwerking, om geen risico te lopen dat Kalish zou gaan liggen. Het ging verder prima, Kalish ging vlot zitten en bleef als een blok zitten. Het volgen met af deed ze ook netjes, maar ze had wat sneller af gekund. Het hierkomen ging als en speer en keurig recht voor. Ze ging ook zeer snel voet, maar bleef daarbij iets achter. Dat is een puntje voor de training, want dat begint ze steeds vaker te doen.
En toen kwam het blijven liggen op 30 meter. Dat was in de training verbazingwekkend goed gegaan en ook nu weer bleef Kalish als een blok liggen en kreeg ze de volle bak. En dat terwijl ze bij de G&G steeds nullen scoort. Het heeft heel duidelijk te maken met andere honden in de nabijheid. Nu had Kalish daar geen last van en daarom bleef ze keurig liggen.
Het nette werken van Kalish leverde haar 55 punten op, hetgeen een veel hogere score is dan Thea op had durven hopen. Alweer een super-resultaat voor ons meisje!

Aan het einde van deze succesvolle dag waren alle kandidaten geslaagd en ging Thea erg tevreden met haar twee knappe meiden weer naar huis.

(Keurmeester J. Janse)

<-- Dasha        Kalish -->


Laatst gewijzigd op:

frames