02-08-09: G&G-wedstrijd Beste Belg of Border Bokaal

Op de jaarlijkse BBBB deed ik mee met drie honden. Behalve Kalish had ik ook Sicco en Ace ingeschreven. Sicco kan weliswaar geen hoge scores meer halen vanwege zijn wrakke knieŽn, maar hij vindt het nog zo leuk om wat te doen, dat ik hem had ingeschreven. En verder had ik Ace voor de G&GB-training ingeschreven. Hij is nog niet wedstrijd-klaar, maar voor training leek het me wel leuk om eens te kijken hoe hij zich zou gedragen in een echte wedstrijd-ring.

De dag begon slecht met een gestaag vallende regen. Ace mocht beginnen. Als eerste wilde de keurmeester de honden laten slalommen door de groep. Ace vindt alle honden interessant en bij vreemde reuen heeft hij de laatste tijd de gewoonte om eens flink te grommen. In een ring met vreemde honden en in zijn eerste wedstrijd leek het mij niet de beste binnenkomer om dan te gaan slalommen. omdat ik voor training mee deed mocht ik er een gewone voor-en-achterlangs van maken. Dat ging erg goed, ik kon Ace er goed bij houden. Vervolgens bleek dat ik hier een erg goede keus aan gedaan had, want in de groep zaten diverse reuen die elkaar wel eens even wilden vertellen wie er de baas was. Er werd behoorlijk gegromd en gegrauwd! Ace stond gelukkig aan de andere kant van de groep en ik kon hem met zijn speeltje goed afleiden. Geen slechte ervaringen dus. Hierna kwam de blijf-oefening. Ace heeft daar nooit geduld voor, maar omdat ik hem vooraf al flink lang tussen de mensen gehad had en met hem gespeeld had, was hij de ergste "hieperdepiep" kwijt en deed hij de blijf keurig (weliswaar op korte afstand).
De blijf-oefeningen van Kalish heb ik ook als training uitgevoerd, dus op korte afstand. Geen punten, maar ook geen verkeerde ervaring.
Sicco ging bij de zit-blijf direct liggen. Nou ja, hij zit met zijn slechte knieŽn ook niet gemakkelijk. De af-blijf deed hij keurig.

Het individuele deel van Ace begon met los volgen. Dat deed hij eigenlijk erg goed! Omdat ik tussentijds even met het jutrolletje met hem gespeeld heb, kreeg ik geen punten. Ik was heel blij dat hij niet de kolder in zijn kop kreeg en in een andere ring ging buurten. Nee, hij bleef keurig bij de les en reageerde eigenlijk niet op de keurmeester en ringmeester (die wel wat uit zijn buurt bleef, want dat was een bekende, die altijd erg lekkere worst bij zich heeft). Met een handgebaar ging Ace staan en bleef zelfs ook staan. Betasten is natuurlijk geen probleem. Hierna liet ik hem even lopen in plaats van direct zitten. Het tandjes kijken ging foutloos. Als laatste van de ochtend mocht hij het volgen met zit doen. Die doet hij de ene keer wel en de andere keer niet. Vandaag was het een "wel"-dag en hij deed het prima.

Kalish begon met het af tijdens volgen. Dat ging goed, maar ze kwam overeind voordat ik rond was. Bij het los volgen leek ze wel een kangoeroe. Ondertussen was het flink gaan plenzen en in de stromende regen mocht ze de hoogtesprong doen. Direct toen ik het apporteerblok gegooid had, vertok madam al om hem op te halen. "Dat doet ze anders nooit". Zeker haast om snel uit de regen te komen… Ook had ze weer een oude frats in ere hersteld, ze sprong met blok en al tegen me op. Malle Eppie…

Sicco lag te slapen toen ik hem voor het ochtendprogramma uit de auto haalde. Ik liet hem vooraf even een redelijk lange tijd heen en weer lopen, zodat zijn knieŽn hopelijk een beetje warm waren. War het aan lag weet ik niet, maar in de wedstrijd was Sicco erg lauw en er niet echt met de kop bij. Hij ging al erg lauwtjes naar de pion, ging vervolgens wel naar het vak, maar belandde ernaast. Toen ik het opnieuw deed, deed hij het keurig, maar daar krijg je dan geen punten meer voor. Het volgen ging redelijk, hoewel het een lang parcours was en hij op het eind de schik er wel af had. Als laatste moest hij sorteren. Dat kan hij super, maar nu deed hij het erg traag en hij was er duidelijk met de kop niet bij. Hij kwam met het goede houtje terug, maar bleef vervolgens dwars voor me op het houtje kauwen. Nee, dit kan hij echt wel beter.

Het middagprogramma van Ace begon met het volgen aan de lijn. Dat deed hij erg netjes. De keurmeester heeft echter geen punten gegeven aan trainingscombinaties. Bij het komen op bevel bleef Ace keurig in het vak, hoewel hij wel ging zitten. Hij kwam als een speer, maar de afwerking was zoals gewoonlijk onstuimig en opspringerig. Toen hij aan de voet zat was het spannend of hij deze afstand naar het vak zou kunnen overbruggen. In de training zijn we eigenlijk nog niet zo ver gegaan. Bij de generale repetitie (afgelopen maandag) maakte hij er een potje van en ging lopen feesten over het veld. Maar nu het ging goed, hij rende in ťťn streep naar het vak. Daar pakte hij de riem, wilde er mee terug komen en ging toen op mijn Af-commando op de rand van het vak zitten. Ik kreeg hem niet verder, dus liep in om het af te maken. Toen kwam het vlak-apport. Hij bleef zowaar zitten tot ik 20 meter weg was, een afstand die ik nog nooit zo groot getraind heb! Op commando kwam hij aan en pakte keurig het blok mee. hij bracht het zover terug, dat ik het kon opvangen toen hij het liet vallen. Ook dat is voor zijn doen erg goed. Ik was dus eigenlijk super tevreden!

Minder tevreden was ik met de prestaties van Kalish. Wat die nu weer heeft weet ik niet. Afgelopen maandag maakte ze er al een potje van en het was nu niet veel beter. Het volgen aan de lijn deed ze zo springerig, dat Thea niet kon voorkomend at ze in de lijn sprong. Om haar daarna niet teveel te hinderen, liet Thea de riem maar in een hele grote boog hangen. Kalish deed alsof ze het niet merkte en bleef stuiteren en happen. Het vlak-apport begon ze goed, maar weer sprong ze met het blok tegen me aan. Bij het komen uit het vak kwam ze als een tornado, maar sprong weer tegen me op. Terug-plaats ging vervolgens heel snel en heel strak. Ook het appel op afstand ging superstrak, ze heeft het nog nooit zo mooi uitgevoerd in een wedstrijd! Maar vervolgens kwam ze op me aflopen toen ik naar haar terugliep. Shit, weg punten…

Als laatste mocht Sicco weer aantreden. Dit keer zat hij er veel beter in en was hij veel meer de echte Sicco. Hij begon met een prima vierkant met posities. Hij deed ze alle drie en dat is meer dan hij in menig training doet. Vervolgens voerde hij een perfecte richting-apport uit. Komen met sta en af ging ook prima, de puntenaftrek waren voor het extra handgebaar wat ik maakte. Dat is nodig, omdat hij anders te ver doorschiet. Bij het hoog-apport heb ik er twee plankjes af laten halen. In principe moet hij het wel kunnen springen, maar tijdens de wedstrijd in Deurne afgelopen zomer stootte hij erg pijnlijk zijn knieŽn en wilde toen niet meer terugspringen. Om hem dat te besparen liet ik de sprong dus verlagen. Dan maar wat minder puntjes. hij voerde de oefening vervolgens goed uit. Als laatste mocht hij het afstands-appŤl uit. Hij deed alle posities, maar je kon zien dat het niet van harte ging en hij rommelde er zo bij, dat hij twee lengtes naar voren belandde. Een vette nul dus.

Tja, als je dan de eindscore opmaakt, dan is die vrij triest: Ace een-na-laatste, Kalish laatste en Sicco ook laatste. Kalish heeft inderdaad ondermaats gepresteerd, hoewel ze er hele mooie dingen tussendoor liet zien. Ace is nog niet op wedstrijd-niveau en Sicco heeft zijn knie-probleem. Dat die twee dus onderaan eindigen, was te verwachten. Wat is dan mijn uiteindelijke gevoel over deze dag? Eigenlijk best positief, vooral door het presteren van Ace.

Na afloop mocht Ace nog even "proeven" aan een nieuwe sport: treib-bal", waarbij de hond een hele grote bal moet voortbewegen. Hij deed het fantastisch en liet zien dat het niet alleen de Borders zijn die dit grapje kunnen.

G&GB-puntenlijst Ace

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 T T  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 T T  
Volgen aan de lijn 5 T T Attente, vrolijke hond, volgt heel netjes. Zit scheef naast bij halt, springt wat op
Staan en betasten 2 7 14 handgebaar, geen zit
Gebit tonen 2 10 20  
Zit tijdens volgen 3 8 24 + inwerken / omdraaien
Los volgen 5 T T veel springen, goed tempo, ec, scheef zit, wel lekker vrolijk
Komen op bevel 4 T T Gaat zitten bij start, inwerken bij naast, komt vrolijk en snel
Terugzenden plaats 3 T T Loopt vlot naar vak, hulp
Vlak apport 2 T T werkt heel vlot, vrolijk
Omgang baas / hond 1 10 10 Leuke combinatie!
  32      

(Keurmeesters Ursula Dekeyser & Ton Hoffmann)
(11e plaats, 12 deelnemers)

G&G1-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 0 0 (training)
3 Minuten liggen (in zicht) 2 0 0 (training)
Volgen aan de lijn 3 7 21 Hond volgt met springen, wel attent, goed tempo, volgt scheef (deels)
Af tijdens volgen 3 7 21 gaat zitten
Sprong over horde 3 5 15 Anticipeert (-3), laat vallen, springt op, geleider stapt weg
Los volgen 4 7 28 vrolijke, attente hond, opspringen
Komen op bevel (20 m) 3 8 24 opspringen, tempo super
Terugzenden plaats 3 10 30 super
Vlak apport 4 8 32 opspringen
AppŤl op afstand (15 m) 4 0 0 verplaatsing meer dan 1 hondlengte
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   181  

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Ursula Dekeyser)
(15e plaats, 15 deelnemers)

G&G3-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten (uit zicht) 3 0 0 direct af
3 Minuten liggen (uit zicht) 2 10 20  
Los volgen 3 7 21 Attente, vrolijke hond, in wending wat wijd, zit af en toe wat scheef, blijft op einde wat achter
Sta, Zit en Af (tijdens het volgen) 3 7 21 draait bij staan, traag af + draait
Komen met staan en liggen 4 8 32 Staan met hand+stem
Pion-vak zenden met aansluiten 4 0 0 opnieuw inzetten
Apport met richting 3 10 30  
Hoog apport (metaal) 3 7 21 - plankje
Sorteren 3 5 15 geen afwerking naast
AppŤl op afstand 4 0 0 2 hondlengtes naar voren
  32   160 Uitmuntend

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Ursula Dekeyser)
(8e plaats, 8 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames