16-11-2008: NVBH Beste Belg Bokaal 2008
bij de NVBH-Kringgroep Limbra te Vianen (Br)

In alle vroegte vertrok Thea met Kalish en Ace naar de wedstrijd. Het was weer eens ver weg: 1,5 uur rijden. Het doel voor vandaag was duidelijk: meedoen en kijken of Kalish wat meer zekerheid in haar oefeningen zou kunnen krijgen. De score zou naar verwachting niet echt hoog zijn. Thea had deze week helemaal niet getraind, dus ten opzichte van Dronten was geen verbetering te verwachten.

Voorafgaande aan de wedstrijd oefende Thea met Kalish en Ton met Caspar even met de blijfoefeningen. Beide honden willen nog wel eens fratsen uithalen. Kalish ging inderdaad bijna direct liggen bij de zit-blijf. Dat doet ze meestal. Nu kon Thea haar nog even met de stem tot zit manen. Daarna ging het redelijk. Bij de af-blijf zat Kalish meteen, maar later bleef ze wel netjes liggen.
En toen begon het voor het echie: de wedstrijd begon. Het ging meteen al niet zo goed. Bij de zit-blijf wilde Kalish niet blijven zitten, maar nadat ze was gaan liggen bedacht ze dat dat ook niet veilig was. Inderdaad zaten de haar flankerende twee Tervuerense reuen zeer geïnteresseerd naar haar te kijken. Ze voelde zich daardoor niet veilig en kwam naar Thea toe. Helaas deed ze dit bij de af-blijf ook en dat is niet iets dat ze normaal gesproken doet. Thea liet haar op korte afstand voor haar liggen en maakte zo de tijd vol. Maar de eerste twee oefeningen leverden dus nul punten op.

Het individuele deel ging vervolgens redelijk. Kalish volgde niet echt goed, ondanks dat de keurmeester dit wel vond. Ze liep naar Thea's smaak veel te ver naar achteren en veel minder attent dan anders.. Bij het af tijdens volgen bleef ze zitten en had Thea een tweede commando en een handgebaar nodig om haar te laten liggen. Dat leverde toch nog puntjes op. De sprong over de horde deed ze netjes. Thea kreeg 1 punt aftrek, omdat ze het blok te snel aanpakte. Dat was echter met opzet, omdat Kalish het anders laat vallen en dat kost nog meer punten.

Het middagprogramma begin met het los volgen. Thea probeerde eens wat anders: ze pakte vlak voor de start Kalish pas uit de tent. Ze had namelijk het idee dat Kalish op dat moment vaak heel erg met Thea bezig is en dat zou goed van pas komen bij het volgen. Helaas ging dat dit keer niet op, Kalish was erg lauw en liep slecht te volgen, met weinig aandacht en ze belandde na een rechtsomkeert zelfs een keer totaal aan de verkeerde kant. Proef mislukt.
Bij het hierkomen uit het vak kwam Kalish vlot en ging mooi recht voor zitten. Ook ging ze keurig aan de voet. Bij het terugsturen ging ze vlakbij het vak aan het snuffelen. Dit was geen onzekerheid, maar ze rook daar heel duidelijk iets. Na twee commando's en een keer in de handen klappen had Thea Kalish weer bij zich en probeerde ze het opnieuw. Toen ging het wel netjes. Alleen ging Kalish op het zit-commando zo'n beetje haaks op de baas zitten. Ze lijkt wel steeds schever te gaan zitten de laatste tijd! Achteraf bedacht Thea zich dat ze het afstandsappèl veel vlak voor zich oefent en dat dit scheef zitten daar dus mee te maken kan hebben: Kalish draait blijkbaar vanuit naast naar die positie.
Het vlak-apport ging proma. Het afstandappèl begon goed, Kalish ging netjes zitten. Ze plofte echter direct weer neer: trainingsfoutje! Toen Thea er voor de vorm nog een "af" overheen gooide, deed Kalish nog netjes een achterwaartse af achteraan. Bij terugkeer van Thea kwam ze voortijdig tot zit. Thea liet haar weer liggen en ging naast haar staan. Ook hierna ging ze weer haaks naast Thea zitten.

Tja, dan kom je dus uit op een totaal van 215, wat niet echt slecht is, maar ook niet goed. De komende tijd zal veel getraind moeten worden op de blijf-oefeningen. Ook moet de uitgestelde beloning geïntroduceerd worden. We zullen zien waar we dan eindigen.

Uiteindelijk duurde het erg lang voordat de combinaties die voor training hadden ingeschreven klaar waren en de prijsuitreiking achter de rug was. 18.00 uur, eindelijk naar huis!

Ace heeft zich de hele dag kostelijk vermaakt: dan eens hier buurten, dan eens daar schooieren, even spelen, even wandelen. Hij vond het allemaal prima. Aan het eind van de dag was hij echter moe en ging lekker liggen slapen.

G&G1-puntenlijst Kalish

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 0 0 blijft niet op de plek
3 Minuten liggen (in zicht) 2 0 0 blijft neit op de plek
Volgen aan de lijn 3 8 24 springen, snuffelen, scheef zitten, rok wijd, correctie in 8-figuur, mooi volgbeeld!!
Af tijdens volgen 3 6 18 2e commando + handje
Sprong over horde 3 9 27 in commando aanpakken
Los volgen 4 6 24 springen, scheef zit, snuffelen, volgt rechts, ec
Komen op bevel (20 m) 3 10 30  
Terugzenden plaats 3 6 18 3 comm. snuffelen, kpallen, scheef voet
Vlak apport 4 10 40  
Appèl op afstand (15 m) 4 6 24 af, zit OK, af uit eigen beweging, gaat zittn bij terugkomst.
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   215  

(Keurmeester Olav van Adrichem)
(3e plaats, 5 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames