11-10-08: 4e Randmerenbokaal te Almere

De Randmerenbokaal is een VZH / IPO-wedstridjd voor langharige Belgische Herdershonden, dus de Groenendaeler, Tervuerense en Laekense Herdershond. Thea deed met Jelle mee in de VZH-klasse. Hij heeft immers nog geen IPO, maar wel VZH.
Voor het VZH moet alleen het appèl-gedeelte gelopen worden. Met twee combinaties tegelijk wordt gestart. Terwijl de ene combinatie het loop-parcours doet, moet de andere hond een af-blijf uitvoeren, met de baas op 30 meter afstand. Zowel het volgen als de blijf-oefening zijn voor Jelle geen enkel probleem. Thea had er dus goede hoop op dat hij een mooie score zou kunnen neerzetten.

Jelle begon met een net stukje volgwerk, hoewel hij af en toe in de bochten wat wijd was. Het 8-je door de groep ging goed, maar zoals gebruikelijk is hij altijd wel een beetje afgeleid door de mensen. Hierna volgde het onaangelijnd volgen. Dit begint meteen met de groep. In de buitenbocht om een van de mensen heen raakte Thea het zicht op Jelle kwijt. Doorgaans gebeurt dat alleen als hij iets achter blijft. Ze dacht dus dat dit het geval was. Geheel verbaasd merkte ze dat Jelle na de bocht aan haar rechterkant tevoorschijn kwam. Wat was die nou aan het doen geweest? Achteraf hoorde Thea dat Jelle in die buitenbocht ineens jeuk aan zijn rug had gekregen en zich dus blijkbaar even gekrabd had. Heel jammer, want dat kost natuurlijk punten.
Gelukkig herstelde Jelle zich goed en liep het vervolg van het los volgen verder heel netjes, met slechts een minimale reactie op het schot. Het volgen met zit en het volgen met af deed hij voor zijn doen keurig, maar hij kreeg wel wat puntenaftrek voor traag werken. Ook het voorkomen vond de keurmeester sneller kunnen. Jelle is echter geen snelle hond en hij is bijna 9 jaar oud, dus Thea laat dat trage voor wat het is en calculeert dat verlies gewoon in. Elke hond heeft zijn eigen wezen en karakter en dat kun je niet veranderen en moet je ook niet willen.
Tenslotte mocht Jelle nog de af-blijf doen. Dat is een makkie voor hem, dat kan hij heel goed. Thea was dan ook onaangenaam verrast toen ze merkte dat Jelle bijna direct dat ze bij hem wegliep ging zitten. "Dat doet hij anders nooit…" Gelukkig bleef hij de hele tijd op zijn plek, waardoor hij toch nog wel punten scoorde. En de score van 50 punten was hoger dan vorig jaar. Eigenlijk heel goed dus, maar toch jammer van die twee kleine foutjes. Er waren twee combinaties die Jelle's puntentotaal wisten te overtreffen, zodat hij uiteindelijk 3e van de 5 combinaties werd. Geen slechte score voor een ouwe knar!

(Keurmeester Dhr. Dhooge)
(3e plaats, 5 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames