03-08-08: 70 jaar NVBH Jubileumwedstrijd - KC Zoys

Aan deze wedstrijd zou Thea eerst zowel met Sicco als met Kalish meedoen. Helaas ging er bij Sicco vrijdag weer iets onduidelijks mis met zijn knie, waardoor hij erg mank was. Hij kon dus niet meedoen.
Voor Kalish werd het haar allereerste wedstrijd en een beetje een generale repetitie voor volgende week, wanneer ze in de selectiewedstrijd voor het G&GB-diploma gaat lopen. Kalish is de laatste tijd flink aan het puberen en moe waarschijnlijk ook snel loops worden. Als dan ook nog de baas meegaat en de drie puppen, dan mag je ervan uitgaan dat de omstandigheden bepaald niet ideaal zijn. Thea vond dat niet zo erg, dan kon ze meteen kijken hoe Kalish het onder die omstandigheden zou doen. Ze kan de oefeningen goed uitvoeren, maar hoe vast is ze erin? Blijft ze zo op vreemd terrein tussen andere honden wel liggen? Gaat ze tijdens het los volgen er niet vandoor als ze iets anders leuks ziet? Allemaal vragen waarop deze wedstrijd een antwoord kon geven. Thea beschouwde het dus als een zeer nuttige ervaring, en ze ging ervan uit dat ze niet meedeed voor de dagprijzen.

Het begon hoopvol met een nette hond-hond oefening. Kalish was de eerste hond en zat dus op de hoek. Ze draaide wat mee met elke langskomende hond. Ze deed verder niks, dus Thea vond dat niet zo erg. Het kostte wel een puntje, maar die is niet zo duur.
Vervolgens kwam de Af-blijf. Kalish ging netjes af, maar kwam overeind voordat alle honden lagen. Thea gaf een tweede commando af en toen bleef Kalish liggen. Ze snuffelde wel erg en was wat aan het grazen, maar dat doet ze altijd, dat is nog wat het jeugdige ongeduld. Ze bleef keurig de volle tijd liggen, ook toen Thea er weer naast stond. Goed werk, meisje!
Volgen aan de lijn ging aardig, maar wat rommelig. Ze sprong in ieder geval niet in de riem, zoals vaak in de training. Het springen doet Thea nog niks aan. Dat is jeugdig enthousiasme, dat slijt vanzelf.
Bij het staan en betasten verbaasde Kalish Thea. Ze ging keurig staan (dat was verwacht), bleef staan toen Thea een stap opzij deed (dat had Thea niet verwacht) en ze bleef ook als een standbeeld staan bij het betasten. Thea had eigenlijk verwacht dat ze dan wat zou gaan dribbelen, maar dit was dus perfect. Wel ging ze scheef staan en daarna scheef zitten. In die positie traint Thea echter niet op recht zitten, omdat deze oefening later zo niet meer terugkomt en ze het dus verspilde trainingsarbeid vindt. Ingecalculeerde verliespunten dus. Gebit tonen ging vervolgens feilloos.
Het zit tijdens volgen is een oefening die Thea nog niet zo lang met Kalish traint en die er dus nog niet zo vast in zit. Ze had dus verwacht dat Kalish wellicht gewoon mee zou lopen. Dat gebeurde half, maar Thea kon haar met een tweede commando alsnog laten zitten. Toch nog puntjes.

Vervolgens moest er een hele tijd gewacht worden alvorens Kalish voor het middagprogramma mocht aantreden. Die tijd werd goed besteed door de puppies met iedereen kennis te laten maken.
Voordat Thea de ring in ging wilde ze de bal die ze bij zich had even ongemerkt wegleggen. Ze liep daartoe bij de ring naar de hoek van het terrein. Daar zat André echter om filmopnames te maken. Dat had Thea even niet gezien. Doordat ze ernaar toe gelopen was, had Kalish het ook in de gaten. Ook liep er aan de andere kant van de ring iemand met zijn hond te dollen. En vervolgens mocht Thea het los volgen gaan doen. Ze voorzag dus al de nodige problemen. Ze had zich echter geen zorgen hoeven maken, want Kalish deed het heel erg goed, ze sprong wel wat, maar bleef er de hele tijd attent bij.
Bij het hierkomen vanuit het vak moest Thea bij een bol gaan staan. Die lag eigenlik precies op de plek waar ze wilde gaan staan, dus ze moest kiezen of ze er links of rechts naast ging staan. Ze ging er rechts naast staan en riep Kalish. Die kwam vlot aan, maar zag ineens die bol staan. Ze liep erop af en snuffelde eraan. Daarna ging ze direct naast zitten. Thea traint eigenlijk dat ze eerst voor moet zitten en dan naast, maar direct naast mag in de G&G ook, dus alleen dat snuffelen kostte een half puntje.
Het plaats sturen ging als een speer. Alleen had Thea twee commando's nodig om Kalish weer te laten zitten. Daar moet wel even op getraind worden…
Vlak apport doet Thea sinds kort met het gewone houten apporteerblok. Die vindt Kalish erg leuk, dus ze had niet helemaal zin om hem in te leveren. Ze ging op bijna een meter afstand van Thea zitten. Wel hield ze hem voor haar doen redelijk lang vast, zodat Thea hem kon aanpakken voordat hij viel.

Al met al was Thea erg tevreden. Kalish had duidelijk laten zien dat ze klaar was voor de wedstrijden. Uit de tussenstand maakte Thea op dat de eindscore boven het niveau zou zijn dat nodig is voor een diploma. Dat beloofde dus wat voor volgende week!
Tijdens de prijsuitreiking volgde de ultieme verrassing: Kalish bleek de 4e plaats te hebben bereikt en mocht een mooie grote beker ophalen.
Het was een lange, maar erg gslaagde dag. De puppies lieten zich van hun beste kant zien en vertederden iedereen en Kalish zette een prestatie neer die boven verwachting was. Uitermate tevreden togen André en Thea dus weer naar huis.


G&GB-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 9 18 onrustig
2 Minuten liggen (in zicht) 3 5 15 Scheef zit, weer zit dan af
Volgen aan de lijn 5 7,5 37,5 Hond volgt attent, maar loopt scheef, soms wat springen, linkerhand stil
Staan en betasten 2 9 18 2x scheef
Gebit tonen 2 10 20  
Zit tijdens volgen 3 5 15 loopt mee, ec zit
Los volgen 5 8,5 42,5 Attente + vrolijke hond, scheef zit, springt wel wat in hand; rok wijd+achter, verder netjes
Komen op bevel 4 9,5 38 bol snuffelen
Terugzenden plaats 3 9 27 ec zit
Vlak apport 2 8,5 17 ver voor, licht bijten
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   258  

(Keurmeesters Dirk Belder & Monique Barten)
(4e plaats, 12 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames