01-05-08: G&G-selectiewedstrijd KC Uden

Het was alweer een flinke tijd geleden dat Thea met Sicco naar een wedstrijd geweest was. Zijn blessure heeft natuurlijk de zaak even wat vertraagd. Vandaag toog Thea met hem voor zijn allereerste G&G3-selectiewedstrijd naar Uden. De verwachtingen waren niet erg hoog, want: 1. Sicco is nog erg slordig in de uitvoering van zijn oefeningen en de keuring van de G&G3 is erg veel strenger geworden; 2. Thea heeft de laatste tijd niet veel met hem getraind, omdat de training veel van hem vergt en dit dus wat afgestemd moet worden op zijn agility-activiteiten; 3. hij met betrekking tot zijn knie niet altijd stabiel is met betrekking tot het gemak waarmee hij zit- en af-oefeningen kan uitvoeren.
Kortom, Thea ging niet direct voor een hoge score, maar meer voor de ervaring: hoe wordt er precies gekeurd, waar staat Sicco en hoe doet hij de oefeningen onder wedstrijdomstandigheden?

Op een schitterend groot terrein van de KC Uden zette Thea haar paraplutentje op. Kalish was ook mee, dus met twee honden was dat ding iets aan de krappe kant. Maar groot genoeg en het merendeel van de dag bleef het erg goed weer. Alleen aan het eind van de middagpauze barstte een forse bui los met flinke wind, regen en zelfs dikke hagelstenen. Kalish vond tijdens die bui de tent eerste maar eng, doordat de zijkanten flink flapperde en de paraplu zelfs helemaal krom trok. Maar die hagelstenen vond ze nog minder en toen ze eenmaal in de tent aan het schuilen was, ontdekte ze dat dat ding toch eigenlijk best prettig was.

Bij de blijf-oefeningen merkte Thea dat Sicco geen goed dag had wat betreft zijn knie. Dat is altijd goed te zien doordat hij dan niet recht gaat zitten, maar wat raar gedraaid op één bil. Bij de zit-blijf ging hij ook al liggen voordat Thea uit zich was. Nou ja, dan hoef je je ook niet meer druk te maken, de nul is dan al binnen. Bij de af-blijf bleef hij keurig liggen. Maar vervolgens wilde hij niet meer overeind komen en had Thea diverse extra commando's nodig om hem uiteindelijk in zit te krijgen. Gelukkig zag de keurmeester er daar maar twee van en bleven nog 8 punten over.

Voor het individuele deel liep Thea Sicco nog even goed warm, maar dat mocht niet baten. Hij volgde als een natte krant en bleef bij de posities 3x staan (i.p.v. sta, zit, af). Bij het afstoppen gebuikte Thea bewust zowel een stem-commando als een handgebaar voor de sta, omdat hij in de wedstrijden de neiging heeft minder strak op de commando's te reageren. Maar zelfs dit extra commando hielp niet, hij regeerde veel te lauw en schoot veel te ver door. De af deed hij vervolgens wel netjes. De keurmeester maakte wel een aantekening dat hij wat doorschoot, maar dat kan ook niet anders bij de vaart die hij heeft. Thea verwachte allemaal nullen, maar kreeg tot haar verbazing toch nog punten.

Het middagprogramma is meer Sicco's ding, die oefeningen vindt hij leuk. Hij begon heel netjes met naar de pion gaan (wel iets minder snel dan Thea van hem gewend is). Vervolgens ging hij keurig naar het vak en bleef prima op commando staan. Maar helaas wilde hij daarna bijna niet af. Thea had zoveel commando's nodig dat ze voor de oefening een nul kreeg. Hierna kwam het apport met richting. Daarbij liep Sicco naar het middelste blok. Thea wist hem er met een "los" van te weerhouden om dit te pakken en wist hem met een armgebaar met commando naar het juiste blok te krijgen. die nam hij netjes mee, maar hij ging vervolgens nogal scheef zitten en scheef aan de voet. Ook kauwde hij iets, hoewel dat bijna geen naam mag hebben. De keurmeester vond het geheel geen punten waard. Daarna kwam het metaal-apport over de horde. Bij het zien van de sprong werd Sicco helemaal enthousiast. Om zijn gekef wat in t dammen legde Thea haar hand op zijn kop. Vervolgens voerde Sicco de oefening netjes uit. Na afloop was Thea dan ook stomverbaasd dat ze een nul voor die oefening had. Bij navraag bleek dat je de hond vanaf betreden van de ring tot het er weer uit gaan niet mag aanraken. In de lagere G&G-klasses mag je vóór de oefening begint de hond wel aanraken, dus dit was voor Thea nieuw. Maar wel goed om te weten voor een volgende keer.
Hierna mocht Sicco sorteren. Dat deed hij goed, maar hij beet wat op het houtje en zat iets scheef voor en aan de voet. Als laatste mocht Sicco nog het afstands-appèl doen, maar zoals Thea al verwachttte deed hij dat niet. Als zijn knie zeer doet, doet hij deze oefening niet. Hij ging uiteindelijk wel staan, maar toen hij daarna af moest begon hij te wandelen. Thea liep maar naar hem toe en maakte er een training van.
Tja, en dat leverde een middagprogramma op met wat schamele puntjes voor het sorteren en verder alleen maar nullen. Met een totaal van slechts 73,5 punt een beetje het diepterecord voor Sicco. Toch was Thea niet ontevreden. Een aantal oefeningen gingen best goed en de problemen waren bijna geheel terug te voeren op Sicco's knie. Alleen het volgwerk was ze zeer ontevreden over. Dat leek de laatste tijd beter te gaan, maar in de ring liet Sicco het tegendeel zien. Daar moet echt anders op getraind worden, want zo wordt het niks!

En Kalish? Die heeft zich weer eens van haar beste kant laten zien. Ze liet zich rustig aaien door allerlei onbekende personen, papte met iedereen aan die wat lekkers had en vond het prima om even in de tent alleen te blijven. Ze heeft laten zien dat ze al leuk kan apporteren en vond het frisbeeën na afloop geweldig. Hans had er een paar meegenomen en die bracht ze telkens vlot terug als Thea ze weggooide of rolde. Ook was ze weer een toonbeeld van vriendelijkheid naar andere honden. Wat een toppertje is die kleine!


G&G3-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten (uit zicht) 3 X X direct af
3 Minuten liggen (uit zicht) 2 8 16 2 ec zit
Los volgen 3 6,5 19,5 rechtsom wijd, af en toe wijd, m.n. bij rok, traag zit bij halt
Sta, Zit en Af (tijdens het volgen) 3 X X 3x staan
Komen met staan en liggen 4 5 20 sta te ver, af wat door
Pion-vak zenden met aansluiten 4 X X Pion OK, vak OK, teveel com af
Apport met richting 3 X X eerst naar middelste, com los, ec, bijten (R-blok)
Hoog apport (metaal) 3 X X blaffen II, hond aanraken
Sorteren 3 6 18 bijten, scheef voor, scheef voet
Appèl op afstand 4 X X snuffen, geen zit, staat al, loopt
  32   73,5  

(Keurmeesters Jan Mulder & Monique Barten)
(16e plaats, 16 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames