20-10-07: Randmerenbokaal, VZH-IPO wedstrijd te Almere

Voor de alweer 3e Randmerenbokaal was dit keer ook voor VZH-honden, die nog geen IPO-diploma hebben, de mogelijkheid om mee te doen. Met drie honden die in het bezit zijn van een VZH-diploma én als organisator kon Thea natuurlijk niet achterblijven om mee te doen. Ze vond het ook veel erg leuk om deel te kunnen nemen. Dan komt de vraag welke hond(en) je inschrijft. De ervaringen met Dasha in G&G-wedstrijden hebben Thea geleerd dat zij niet tegen de druk van een wedstrijd kan alshet om appèl gaat (Agility gaat wel goed). Dasha viel dus af. Sicco is nog steeds herstellende van een blessure. VZH is niet zo belastend, maar hij moet toch in volle galop naar de baas toe komen. Dat mag Sicco eigenlijk nog niet. Verder is hij nog niet zo schotvast. Jelle is dat ook nog niet zo, maar hij heeft er minder problemen mee dan Sicco. Verder kan Jelle heel mooi appèl lopen en is het de bedoeling om met hem verder in de IPO te gaan. Dus de keus was toch nog vrij eenvoudig, Jelle mocht mee.

En dus togen Thea en Jelle vroeg op pad. Thea zat immers in de organisatie, dus ze wilde er vroeg zijn om de kantine te openen, alvast koffie te zetten en de papieren alvast in orde te maken. Het weer zat mee, hoewel het 's nachts wel gevroren had. Voor het eerst na de zomer lag er een flinke laag rijp op het veld.

De wedstrijd werd geopend door de voorzitter van de NVBH. Dit was tevens de opening van de nieuwe kantine. Om dit evenement een beetje ludiek te doen, was bedacht om een speurhond een spoor uit te laten werken op het trainingsveld en die dan de voorzitter te laten vinden. Dat ging heel goed, de voorzitter opende de wedstrijd en toen kon het blok VZH van start gaan. Er waren 4 combinaties, dus twee koppels. Thea zat met Jelle in het tweede koppel samen met Angela Pos en Saphire.

In het eerste koppel liep een Duitse combinatie mee, die een zeer mooi appèl liep, met maar liefst 58 punten. Thea wist dat dit niet haalbaar is voor Jelle, omdat hij van nature traag is en daar aftrek voor krijgt én omdat hij reageert op het schot.

In het tweede koppel mocht Thea met Jelle beginnen met het loopparcours. Jelle had er echt zin in en was helemaal blij dat er wat ging gebeuren. Bij het aanmelden bij de keurmeester sprong hij daar al enthousiast tegenop. Oeps, dat was een niet de bedoeling… Bij het aangelijnd volgen liep hij netjes, maar wel wat teveel om zich heen te kijken. Ook was hij wat springerig. Hij had duidelijk door dat het anders was dan anders. Het groepje ging heel goed, hij weerstond de neiging om iedereen te begroeten en liep netjes mee. Ook bij het los volgen ging hij zeer netjes door de groep. Toen kwam het lange eind, waarbij twee schoten klinken. Daar schrok hij van en sprong opzij. Daarna liep hij ook iets wijder. Dit was niet heel duidelijk, aan de kant hadden veel mensen niet eens gezien dat hij reageerde. Bij het volgen hinderde Jelle Thea wat in de linkerbochten, maar daar zei de keurmeester later niet van, dat vond hij blijkbaar wel OK. Het volgen met zit ging goed en ook het volgen met af deed Jelle keurig. Het hierkomen met voorzitten ging keurig en hij ging vlot aan de voet. Uiteraard had de keurmeester er wel wat aanmerkingen op, omdat hij deze oefeningen niet snel genoeg uitvoert. Maar zo is Jelle, snelller is hij niet.

Vervolgens werden de rollen omgedraaid en mocht Jelle de af-blijf doen terwijl de andere combinatie het volgparcours deed. Hij ging netjes liggen, maar bij het schot kwam hij overeind. Wat later ging hij wel weer liggen, maar vlak erna ging hij toch weer zitten. Dat is Thea eigenlijk niet van hem gewend, doorgaans ligt hij als een rotsblok. Waarom hij dat vandaag niet deed is niet duidelijk. Misschien het koude, met rijp bedekte gras? Jelle is niet kou-gevoelig, hij vindt het zelfs wel lekker. Toch het schot? Waarschijnlijk, dus daar moeten we dan maar wat meer op trainen.

Hij kreeg uiteindelijk toch een nette 48 punten voor zijn prestatie. Daarmee werd hij 2e. Nummer 3 en 4 hadden respectievelijk 44 en 43 punten, dus die liet hij toch nog vrij ruim achter zich. Thea was er heel tevreden mee.
De rest van de dag verliep ook vlotjes, zonder enige wanklank. Tevreden keek Thea terug op een geslaagd evenement, zowel voor de Kringgroep Randmeren als voor haar en Jelle.

(Keurmeester A. Broekhuizen)
(2e plaats, 4 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames