20-01-07: Agility-wedstrijd NVBH Heteren

Zeer dik aangekleed togen André en Thea op pad voor de NVBH WK-selectiewedstrijd Agility in Heteren. De ervaring leert dat het doorgaans erg koud is in de manege waar de wedstrijd gehouden werd. Verder slaat dat WK-selectie alleen op de 3e graad, de overige niveaus streden gewoon voor Utjes of de dagprijs.

Het bleek erg mee te vallen met de kou, alleen aan het eind van de dag werd het wat kouder. Met de honden in de auto en alleen de stoeltjes en de tas in de manege hadden we een aardig goed systeem. Er was een waar "kamp" met de andere KC NOP-ers en dat maakte het erg gezellig.

Dasha was als eerste aan de beurt op het eerste Vast Parcours. Ze liep een heel net parcours, hoewel ze niet erg vlot was. Als laatste stond de kattenloop, erachter de breed en daarachter de laatste sprong. André probeerde haar het hele parcours al wat op te jutten. Na de kattenloop maakte hij ook een geluid of beweging (dat is niet helemaal meer na te gaan) om haar op te jutten voor de eindsprint. Hoe dan ook, Dasha schrok om een of andere reden van hem en dook wat zijwaarts weg. Ze herstelde direct en ging verder met het parcours, maar toen zat ze al vlak op de breed, die ze door het schrikmomentje niet had zien aankomen. Ze kon er dus niet meer goed overheen komen en stapte er middenin. Dat deerde haar niet erg en ze ging door en pakte netjes de laatste sprong. Maar de regels geven aan dat het middenin de breed belanden een Disk is. En dus had ze die te pakken. Helaas.

Sicco deed het op zijn eerste Vast parcours weer prima. Hij had er veel zin in en dat was te horen! Eén van de KC NOP-ers vroeg aan Thea wanneer Sicco aan de beurt was. Op dat moment hoorde Thea het bekende gil-gekef boven alles uitkomen. "Volgens mij is hij nu aan de beurt" zei ze en inderdaad, daar betraden André en Sicco de ring...
Sicco vloog als een razende rond en André stuurde hem perfect langs alle lastige punten. Helaas ging André bij een scherpe draai finaal onderuit. Gelukkig ging Sicco niet door en kwam hij even kijken wat de baas aan het doen was. Die was ondertussen aan het opkrabbelen en samen konden ze het parcours weer vervolgen. De rest ging prima, op het raakvlak van de kattenloop na. Daar sloot Sicco minder dicht aan bij André, waardoor hij het afloop-raakvlak mistte. Helaas een foutje en natuurlijk tijdsoverschrijding door de val van André.

Het tweede Vast Parcours leverde voor een aantal KC NOP-ers Utjes op, dus dat was feest.
Dasha liep een heel net parcoursje, maar wel heel traag. Evenals in haar eerste Vast Parcours vond ze het maar raar dat die keurmeester daar zo meeliep. André en Thea hielden hun hart vast, want in de palen vertraagde ze helemaal en was ook steeds wat aan het loeren. Maar ze kwam erdoor en sloot het rondje foutloos af. Uiteraard wel weer met tijdsoverschrijding, want in deze klasse moet het nu eenmaal veel sneller.

Sicco heeft nooit problemen met snelheid. Dat laat hij aan André over, want die moet maar zien hoe hij die hond bij houdt en zorgt dat hij overal op tijd is om Sicco het juiste parcours te laten lopen. Gelukkig is André snel en is Sicco steeds beter op afstand te handelen. Samen liepen ze weer een prachtig rondje. Dit keer bleef André (zij het met enige moeite) op de been. Helaas had Sicco aardig de gekte in de bol en vergat hij even om bij de schutting het afloop-raakvlak aan te raken. Blijkbaar interpreteerde hij André's hard gebrulde "touch" als jump, want hij vloog met een forse sprong over het raakvlak heen. Helaas dus een foutje.

Als laatste was de Jumping aan de beurt. Dasha liep weer op haar eigen manier: nogal traag, maar foutloos. Doordat ze langzaam is, kan André haar goed bijhouden en door alle lastige stukken loodsen. Tja, foutloos is belangrijk, maar met tijdsoverschrijding kom je er ook niet, want dat wordt ook als fout gerekend. Ach, we zien wel hoe Dasha zich verder ontwikkelt.

De Jumping van Sicco leek makkelijker dan hij was. Een rijtje van slurf - breed - sprong lijkt niet moeilijk, maar is het wel. De eerste twee toestellen geven de hond zoveel vaart, dat het latje van de sprong er snel af ligt. En als dan direct na de sprong de palen in een haakse hoek liggen, dan praat je over een hele lastige insteek. En zo waren er meer lastige stukken, met tussen sprongen door halen en tunnels waarvan de minst logische ingang genomen moest worden. André wist Sicco er fantastisch doorheen te loodsen. Alle lastige stukken waren foutloos gepasseerd. Nu moest er alleen nog een tunnel en drie sprongetjes genomen worden. Op dat moment herinnerde Sicco zich een oefening die André de laatste weken veel met hem heeft getraind. Daarbij staan sprongen op een lijn en moet de hond deze al slalommend nemen, dan weer van de baas afspringend, dan weer naar de baas toe springend. Drie sprongen in het parcours stonden precies zo opgesteld. De eerste moest Sicco hebben, maar daarna moest hij rechtdoor naar de tunnel. Tot André's stomme verbazing (zelf stond hij al bij de tunnel) vloog Sicco over de tweede sprong, die helemaal niet logisch in zijn lijn stond. Dat was dus een disk. Achteraf erover nadenkend, heeft Sicco de trainingssituatie herkend en deed hij keurig wat hij dacht dat weer moest gebeuren... Conclusie: stap 2 in de training moet worden ingezet, nl. het kan ook wel eens anders zijn.

Achteraf overheerste bij André een zeer tevreden gevoel over de prestaties van Sicco. Dit was pas de tweede wedstrijd in de derde graad. Voor André is dit niveau nieuw en hij wist niet goed wat hij kon verwachten en of hij en Sicco klaar waren voor dat niveau. Vandaag bleek overduidelijk dat ze de parcoursen prima aankunnen. Ook was er een duidelijk verschil met een jaar terug te zien. Sicco kan steeds beter op afstand gehandeld worden en André kan hem ook steeds beter uit/van een voor hem "logisch" toestel als bijvoorbeeld een tunnel houden. Deze duidelijke vooruitgang belooft wat voor de toekomst!

Resultaten Dasha

Onderdeel

SPT/MPT Plaats Tijd WAF Punten Opmerking
Vast parcours 1 43/65 Disk      - Schrok van André, zag daardoor de breed niet aankomen en belandde er middenin; verder foutloos
Vast Parcours 2 40/65 9 48:45 0 0 0    
Jumping 35/55 18 40:49 0 0 0    

(Keurmeesters Carl de Rouck)
(32 deelnemers)

Resultaten Sicco

Onderdeel

SPT/MPT Plaats Tijd WAF Punten Opmerking
Vast parcours 1 40/60 27 45:30 0 0 1  - afloop-raakvlak kattenloop gemist en André ging onderuit (alleen tijdsverlies)
Vast Parcours 2 42/63 23 38:37 0 0 1   afloop-raakvlak schutting gemist
Jumping 35/55 Disk       verkeerde sprong

(Keurmeesters Carl de Rouck)
(43 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames