17-05-07: G&G-selectiewedstrijd HSV De Nevelhorst

Nu Thea met Dasha gestopt is met G&G-wedstrijden, toog ze alleen met Sicco op pad. Zijn blessure was nog niet helemaal weg, althans, hij moet nog een rustig aan doen. Maar G&G is niet heel erg belastend voor een hond, dus vonden Thea en André het wel verantwoord. En dus stonden Thea en Sicco om half 7 bij Hans op de stoep en togen ze op weg naar Didam.

Voor aanvang van de wedstrijd oefende Thea nog even de zit-blijf, omdat Sicco daarbij in de wedstrijden steeds gaat liggen. Dus had ze hem even langs het lint van de ring gezet. Hij bleef als een standbeeld zitten. Dus begon Thea met redelijk goede moed aan de wedstrijd. De zit-blijf begon, Thea stapte bij Sicco weg en … hij lag… Zucht, wat is dit toch! Later wist iemand echter te vertellen dat Hans in de ring ernaast Af had geroepen naar Beer. Aangezien Thea helemaal aan de zijkant van de ring stond, en Hans in de andere ring ook, stonden ze dus bijna naast elkaar. Tja en dan klinkt er een bekende stem die Af zegt, dus plof je neer. Rotte pech dus.
De af-blijf ging zoals altijd goed.

Het individuele programma begon met een stukje volgen, dat Sicco redelijk netjes deed. Wel vond de keurmeester dat Thea de slalom wat te krap nam, maar een andere keurmeester wil nu juist dat je ze krapper neemt, dus dan weet jeals loper ook niet meer wat het nu werkelijk is. Dus laat dan maar kletsen.
Daarna kwamen de posities om het vierkant. Helaas bleef hij bij de Zit staan. Thea bleef op de hoek staan om hem te corrigeren. Ze dacht: ik ben de punten voor die positie toch al kwijt, dus kan ik hem wel even corrigeren. Wat ze niet wist was, dat je niet stil mag blijven staan, dan wordt het gezien als training en dan krijg je een nul voor de oefening. Dus ondanks dat Sicco de Af wel goed deed, stond er toch een nul op papier. De tweede al.
Het afstoppen mag tegenwoordig niet meer met zowel een stem- als een handgebaar. Sicco reageert beter op het handgebaar dan op alleen de stem, dus gaf Thea hem een stop-gebaar. Dat ging goed, hoewel hij nog wat sneller had kunnen stilstaan. Bij het voorkomen gaat Sicco regelmatig direct aan de voet. Dat mag, dus dat is geen probleem. Wat hij vandaag had is niet duidelijk, maar meneer ging rechts naast Thea staan en drukte zijn neus tegen haar hand. Tja, hij moest toch echt links gaan zitten, dus dan maar een commando Voet. En dat deed hij vervolgens braaf. Gekke hond. Nog gekker was de score: ondanks zijn niet helemaal strakke stilstaan en zijn gedoe aan de rechterkant had hij toch nog een 9!

Voor het middagprogramma liep Thea een tijdje goed in met Sicco, zodat zijn spieren warm zouden zijn. In het middagprogramma gaat hij immers altijd meer rennen en dat was voor zijn blessure niet helemaal goed.
Sicco begon met het vaksturen. Hij rende er vlot heen en reageerde vrij vlot op het Sta-commando van Thea. Helaas had ze die net wat te laat gegeven. In combinatie met zijn niet supersnelle reactie kwam hij dus achter het vak terecht. Daar bleef hij heel keurig als een blok staan wachten op het volgende commando. Thea gaf hem nog een keer het commando Vak en hij schommelde het vak in. Op de juiste plek gaf Thea een Af en hij lag zowaar netjes in het vak. Bij het vak liet Thea Sicco zitten en blijkbaar vond de keurmeester dat ze daarbij een hoofdbeweging maakte. Dat kan nooit veel geweest zijn, maar goed.
Het hoog-apport ging goed, hoewel Sicco wel een hupje maakte bij het gooien en op het blok beet. Vlak apport ging perfect en hij zat zowaar ook nog recht voor. Bij het sorteren kwam hij gigantisch kauwend op het houtje terug. Hij ging wel recht zitten en ook wel voor Thea, maar dan ruim een meter opzij, dus bijna naast haar. "Dat doet hij anders nooit…" Bij het appèl op afstand moesten de honden direct uit af naar sta en die positiewisseling is voor Sicco nog steeds lastig. Inderdaad had Thea twee commando's nodig voor het staan, maar verder ging het wel goed. Helaas dacht de keurmeester daar blijkbaar anders over, want die gaf slechts een magere 5.

Uiteindelijk had Thea wat gemengde gevoelens over deze wedstrijd: sommige onderdelen ware mild beoordeeld, maar anderen in haar ogen veel te streng. Het eindtotaal was ook bepaald niet goed en suggereerde dat Sicco slecht gelopen had. Dat had hij eigenlijk niet eens, maar hij had wel veel slordigheidfoutjes gemaakt. De laatste tijd heeft Thea weinig met hem getraind en dan vervalt hij weer in oude fouten. Toch maar weer eens de touwtjes aantrekken!
Gelukkig lijkt de blessure goed te herstellen, dus kan Sicco weer rustig aan gaan trainen. Tijdens de wedstrijd liet hij niet blijken last te hebben, hoewel het soms leek alsof hij wat scheef ging zitten om zijn poot te ontlasten. Maar dat deed hij op andere momenten weer niet. Hoewel het dus nog wel oppassen is, lijkt deze wedstrijd hem geen kwaad gedaan te hebben.

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 X X direct af
3 Minuten liggen 2 10 20  
Los volgen 4 7,5 30 goed tempo, vrolijke hond, rok wat wijd, slalom wat ruimer nemen, re wendingen wijd
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 X X blijft staan, geleider staat stil, omdraaien is oefening ervan maken; traag af, snuf
Komen met staan 4 9 36 slordig voet, lang stan snuf aan hand
Vak zenden met af 3 7,5 22,5 ec vak, snuffelt, zit -1 hoofd
Apport over de horde 3 7 21 verzitten -1, bijten -2
Vlak apport (metaal) 2 10 20  
Sorteren 4 5 20 bijten, out of center, ec voet
Appèl op afstand 4 5 20 traag af, ec sta
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   199,5  

(Keurmeesters Monique Barten & Dirk Belder)
(9e plaats, 14 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames