11-03-2007: G&G-selectiewedstrijd KC Scheldezoom

Om half 5 's morgens je bed uit voor je hobby...dan spoor je niet echt. Maar goed, als je naar Bergen op Zoom moet en je moet ook nog iemand ophalen, dan moet je dus zo vroeg opstaan. De eerste G&G-selectiewedstrijd van 2007, dus dan ga je maar weer. Sicco nog in de G&G2 om te kijken of hij zich voor het NK kan kwalificeren en Dasha in de G&G1. Gelukkig zat het weer mee en was het eindelijk eens een dagje droog.

Dasha mocht beginnen met de zit-blijf. Nou, met wat gehoest en gekuch van Thea bleef ze krapaan zitten. De af-blijf gaat meestal beter, maar vandaag dus niet. Madam zat al voordat Thea op afstand stond. Kassa, de eerste nul is binnen.
Vervolgens mocht Sicco zijn blijfoefeningen doen. Nou, die had nog sneller de nul binnen. Nog voordat Thea op afstand stond, was hij bij de zit-blijf al gaan liggen. Hoe krijgt hij het verzonnen! In geen enkele training gaat hij liggen, maar in de wedstrijden wordt het bijna standaard... Gelukkig deed hij de af-blijf wel goed.

Het duurde vervolgens eg lang voordat het individuele gedeelte van start ging, omdat de blijf-oefeningen van de G&G3 pas heel laat konden beginnen vanwege de G&GB die eraan vooraf ging. Thea begon met Dasha met het aangelijnd volgen. Dat deed ze zowaar heel erg netjes. Ook het af tijdens volgen deed ze netjes, maar daar kreeg ze wel wat aftrek voor traag werken. Verder bleef ze keurig liggen zonder mee te draaien. De sprong over de horde doet Thea normaal zonder apporteerblok. Door de G&G2-training van de afgelopen maanden had ze dit echter niet meer getraind. Omdat ze bang was dat Dahsa ofwel niet zou springen ofwel haar blok zou gaan zoeken, besloot ze om deze oefening met apporteerblok te doen, dus net zoals in de G&G2. Maar laat nu vanmorgen Dasha's apporteerblok spoorloos zijn! Dus moest ze dit nu met Sicco's blok doen. Op zich vindt ze het geen punt om een ander blok te pakken, maar die van Sicco vindt ze doorgaans te zwaar. Maar ja, er was nu even gen keus. Tot Thea's verbazing pakte ze het heel vlot op en kwam ermee terug. Thea had het blok echter niet ver genoeg over de sprong gegooid, zodat Dasha bij het terugspringen wat raar uitkwam en scheef kwam te zitten. Ook zat ze wat te kauwen op dat rare blok. Nou ja, toch helemaal niet slecht.

Sicco deed zijn individuele ochtendprogramma ook goed. Hij liep heel behoorlijk te volgen. Thea had eigenlijk verwacht dat hij bij het vierkant met de posities de sta zou doen in plaats van de zit (door de G&G3-training), maar het ging zowaar helemaal goed. Wel ging het weer minder vlot dan in de training en kon hij het snuffen weer niet laten. Het afstoppen deed hij heel goed, maar met de snelheid die hij daarbij heeft kan hij niet ineens stilstaan. Hij kreeg dus een puntje aftrek voor een pasje teveel.

Na weer heel erg lang wachten was het eindelijk middagpauze en na nog langer wachten begon eindelijk het middagdeel. Dasha moest met los volgen beginnen. Ze startte heel er netjes. Helaas was het volgparcours, net als in de ochtend, extreem lang. Ze hield het nog heel lang vol, maar toen ging het kaarsje uit en verviel ze in haar oude gesnuf en geslof. Thea dacht dat het een nul zou worden, maar het was zoweer toch nog een 6 waard. Het komen vanaf de plaats ging vervolgens prima. Ook terug plaats ging goed, hoewel ze er een snuffeltje tussendoor had en dus wat traag was. Toch was het voor haar doen voor een wedstrijd best vlot. Ook nu moest ze het vlak-apport met het zware blok van Sicco doen en ook nu deed ze dat heel behoorlijk, zei het een beetje rommelig. Bij het afstandsappèl kwam ze, zoals Thea al verwacht had, een stuk naar voren bij de zit. Op afstand is dan moeilijk te zien hoe ver dat is, dus Thea vreesde dat het weer een nul zou zijn, maar dat bleek gelukkig niet zo.

Sicco had weer eens goede zin bij de start van zijn middagprogramma. Vol ongeduld zat hij alweer te wippen op zijn billen om naar het vak te mogen gaan. Thea had er wel vertrouwen in, want ook de week ervoor met het examen had hij het superstrak gedaan. Hij ging ook vlot naar het vak, stond er op commando in stil, maar ging vervolgens pas bij het tweede commando en heel traag af. Vervolgens sloeg hij aan het snuffelen. Tot overmaat van ramp stond hij ook nog op toen Thea terug liep. Met een brul ging hij weer liggen, maar eigenlijk had dit een nul moeten zijn. Bij het apporteren ging het rommelig en zat hij weer ver voor te kauwen op het blok. Het vlak apport ging beter, maar ook daarbij zat hij ver voor en scheef. Bij het sorteren dreigde het nog bijna mis te gaan. Sicco had door dat Hans met Bengel in de ring ernaast liep. Hij zat er helemaal gebiologeerd naar te kijken. Thea gaf daarom voor het commando heel duidelijk ook zijn naam. Gelukkig lukte het daarmee om hem naar de houtjes te krijgen. Hij was echter nog niet helemaal met zijn hoofd erbij en tikte het eerste het beste houtje met de bek aan. Dat had dus een nul op kunnen leveren. Vervolgens ging hij over tot zijn taak en met het juiste houtje terug. Tenslotte moest nog het appèl op afstand gedaan worden. Daarbij liep hij gewoontegetrouw weer te ver naar achteren, maar het bleef binnen acceptabele grenzen, omdat hij bij het liggen wat naar voren compenseerde.

Al met al had Thea geen goed gevoel over Sicco's prestatie. Van Dasha had ze wel het idee dat het goed gegaan was, ook al had die flink wat punten laten liggen. Een goede prestatie voor Dasha is als ze boven de "diplomagrens" loopt. Dat is wellicht niet veel, mar wel realistisch bij Dasha om als goed te bestempelen. En dat haalde ze zowaar vandaag. Dus over haar was Thea dik tevreden. Van Sicco bleek de einduitslag mee te vallen, omdat er soepel beoordeeld was. De prestatie was niet goed, maar de eindscore was nog wel redelijk.

Na wat een eindeloosheid leek en na verschillende wandelingen met de honden, was het eindelijk tijd voor de prijsuitreiking. Daarna haalde Hans snel de boekjes op en werd de reis naar huis aanvaard. Het was ondertussen al zo laat, dat het eten thuis niet meer te halen was. Dan maar onderweg wat eten. Uiteindelijk was het heel laat en was het dus een erg lange dag geworden. Volgende keer graag een vlottere afhandeling, want dit is niks als je nog twee uur moet rijden!

G&G1-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 10 20  
3 Minuten liggen (in zicht) 2 X X zit, af
Volgen aan de lijn 3 8 24 Vlot en attent volgende hond, soms wat wijd, figuur iets achter
Los volgen 4 6 24 attente hond, evan achter lopen (3x), paar keer snuf, vp OK, rok achter (2x), halt scheef zitten, aan eind steeds meer achter lopen.
Af tijdens volgen 3 8 24 traag (-2)
Sprong over horde 3 7 21 licht kauwen, scheef voor en naast
Komen op bevel (20m) 3 10 30  
Terugzenden plaats 3 9 27 kan wat sneller terug
Vlak apport (10m) 4 6,5 26 scheef voor, kan sneller, kauwen
Appèl op afstand (15m) 4 5 20 ec af, bijna hondlengte verplaatst
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   229  

(Keurmeesters Dirk Belder & Monique Barten)
(15e plaats, 25 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 X X direct af
3 Minuten liggen 2 10 20  
Los volgen 4 7,5 30 Attente hond, loopt wat scheef + soms wijd, rok wat wijd (2x), vp OK, lp scheef, re wending even los (2x)
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 8,5 26 traag zit, traag af + snuf
Komen met staan 4 9 36 pasje door
Vak zenden met af 3 6 18 ec af + traag, ec
Apport over de horde 3 7,5 22,5 scheef voor + ver
Vlak apport (metaal) 2 9 18 scheef naast
Sorteren 4 9,5 28 scheef naast
Appèl op afstand 4 7,5 30 1/2 hond
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   248  

(Keurmeesters Monique Barten & Ton Hoffmann)
(8e plaats, 19 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames