09-04-07: G&G-selectiewedstrijd KC Maas & Waal

Op tweede paasdag is er altijd een G&G-wedstrijd. Dit keer was het bij de KC Maas&Waal. Geen bekende club, dit was pas hun eerste G&G-wedstrijd. De vereniging bleek te beschikken over twee ruime velden, ruime parkeergelegenheid, veel ruimte voor de tenten en een leuk bos tegenover het veld, waar je de honden prima kon uitlaten. Afgezien van het geluid van diverse luid gakkende ganzen die overvlogen was het een rustige stek met een gemoedelijke sfeer. Zeker een locatie om nog eens een wedstrijd te lopen.

Sicco had nummer 1 in de G&G2 en Dasha was met nummer 23 een van de laatste in de G&G1. Sicco begon dan ook met de blijf-oefeningen. Thea had hem vooraf nog even een zit-blijf naast de ring laten doen. Als hij zou gaan snuffelen, kon ze hem nog even corrigeren. Maar hij trapte daar niet in en bleef keurig zitten. Gelukkig deed hij dat in de wedstrijd ook op een klein snuffeltje na. Eindelijk weer eens punten op de zit-blijf! Ook de af-blijf ging goed, dus dat begon prima.
Na enige tijd mocht ook Dasha haar kunsten laten zien, maar die is de laatste tijd niet zo in -zit-blijf-stemming. En ook vandaag stortte ze weer in. Gelukkig was dat na een halve minuut, zodat ze toch nog punten kreeg. De af-blijf deed ze wat wiebelig, maar verder netjes.

Nadat alle blijf-oefeningen afgerond waren, mocht Sicco beginnen met zijn individuele programma. HIj begon met een enigszins slordig stukje volgwerk, niet echt slecht, maar ook niet briljant. Hij werd nog enkele keren afgeleid door de ganzen die overvlogen (vond hij reuze interessant), maar verder deed hij het netjes. De posities om het vierkant deed hij traag, maar correct. Dit keer mocht bij het afstoppen voor de laatste keer zowel een stemcommando als een handgebaar gebruikt worden. Hoewel Sicco de oefening ook op alleen een stemcommando kan, maakte Thea het handgebaar er nog bij: het kostte nu nog geen punten en het zorgt doorgaans voor een strakkere uitvoering van de oefening. Sicco bleef keurig staan, hoewel hij wel een stuk doorschoot. Maar met de vaart die hij heeft is dat ook niet anders mogelijk. Thea was dus in totaal zeer tevreden met zijn ochtendprogramma.

Vervolgens was na flink wat wachttijd Dasha aan de beurt. Ze liet een leuk stukje volgen zien. Niet zo goed als op de training, maar toch heel attent. De positie om het vak mistte ze, ze bleef zitten. Vervolgens mocht ze de sprong over de horde doen. Die deed ze met blok. Dat ging een beetje kauwerig, maar verder OK. De keurmeester vond het wat traag, maar dat is nu eenmaal Dasha's tempo bij dit werk. Ook voor Dasha's ochtendprogramma was Thea niet geheel ontevreden. Weliswaar twee nullen, maar minder gemuts dan normaal.

Na de middag werd het wat warmer en brak het zonnetje uit. Voor Sicco maakt dat weinig uit, althans, hij laat het niet zien. Hij ging als een speer naar het vak, reageerde prima op het Sta-commando en ging keurig op commando liggen. Thea schrok even, omdat het leek alsof hij met zijn kont op het lint lag en dus nul punten zou krijgen. Toen ze dichterbij kwam, zag ze dat hij alleen zijn staart deels buiten het vak had, maar zijn billen er keurig in had liggen. En de staart telt niet mee, die mag er buiten. Dus lag hij perfect. Helaas vond hij het nog even nodig om flink te snuffelen en daarbij wat te draaien, maar hij bleef liggen. Hierna mocht hij het hoog-apport doen. Dat ging weer ouderwets enthousiast, met een kefje en een kontje dat opwipt als je het blok gooit (hij wil er dan meteen achteraan, maar houdt zich in, helaas volgens de keurmeester niet voldoende). Natuurlijk vond hij het nodig om op het blok te kauwen en wilde hij hem niet van harte inleveren. Ook tikte hij de sprong even aan. De score viel daardoor niet hoog uit. Het metaal-apport deed hij netjes, maar ook met een wipje en hij zat scheef. Bij het sorteren lagen de houtjes erg dicht bij elkaar. Dat vond Sicco blijkbaar raar, want hij zocht rondom de houtjes de omgeving ook nog wat af op houtjes. Uiteindelijk kwam hij uiteraard met de goede terug.
Bij het afstands-appèl leek het erop dat de training van de laatste tijd vruchten af begint te werpen. Sicco heeft de neiging om bij het staan achteruit te lopen. Thea heeft daarom in de training de laatste tijd steeds iets achter hem gezet, om te voorkomen dat hij achteruit loopt. Dat deed hij nu inderdaad niet. Hij ging wat traag af, maar lag verder exact weer op zijn plek.

Tja, en toen werd het nog wat warmer en Dasha werd lekker loom. En probeer haar dan maar weer aan de praat te krijgen. Ze vindt de wedstrijden toch eigenlijk bar weinig aan en als ze dan loom is, dan kun je het vergeten. Ze mocht beginnen met een vlak-apport. Daar wilde ze al meteen niet achteraan. Een tweede commando was nodig, maar toen deed ze het netjes. Bij het los volgen was ze er niet bij te houden. Een beetje gek doen helpt slechts zolang je gek doet, daarna zakt ze weer in. Thea probeerde het eens met een wat strenge en boze "Dasha, volg!". Daar schok ze eigenlijk alleen maar van en ze ging zelfs een meter opzij lopen. Dat helpt dus ook niet. Bij het hierkomen vanuit de plaats kwam ze netjes aan, maar ging scheef aan de voet. Wellicht hierdoor vertrok ze scheef terug naar het vak en kwam dus heel ergens anders uit. Dat zal haar in de training niet zo snel overkomen, maar in een wedstrijd let ze totaal niet op en doet maar wat. Thea riep haar terug en stuurde haar opnieuw. Dat ging ook niet en Thea liep dus maar gezellig mee en deed een wedstrijdje wie het eerste bij de riem was. Dat vond Dasha dan wel weer grappig, maar direct erna kakte ze weer in. Het afstands-appèl ging daarna nog verrassend goed. Thea was al bang dat ze er totaal niet op zou reageren, maar bij de tweede Zit kwam ze keurig overeind en ze ging vlot af op commando. En dat alles strak op de plaats. Toch nog wat puntjes. Maar dit madammetje is duidelijk niet op haar plaats in een G&G-wedstrijd. We maken dit seizoen nog af, dat is gezien de planning van haar nestje niet zo lang meer. Dan kijken we na het nestje of de vlag er beter voor staat en als dat niet zo is, dan hoeft ze wat Thea betreft geen wedstrijden meer te doen. Dan mag ze lekker gaan speuren, daar ligt haar hart.

Uiteindelijk was de score voor Dasha uiteraard prut. Sicco had echter geen enkele nul, dus Thea dacht dat het wel een aardig hoge score kon worden. Dat viel enigszins tegen, hoewel 259 best leuk is. De vorige wedstrijd had Sicco echter wel een nul en toen had hij in totaal zelfs een punt meer, terwijl Thea het gevoel had dat hij nu vergeljikbaar gelopen had. Maar ja, zo gaat dat nu eenmaal, de ene keer wordt er strenger gekeurd dan de andere keer.

G&G1-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 5 10 gaat af, na 30 sec.
3 Minuten liggen (in zicht) 2 9 18 snuf
Volgen aan de lijn 3 7,5 22,5 Hond volgt attent, looppas wijd, rechterbocht slordig (langs publiek afgeleid)
Los volgen 4 X X in fig 8 r achter + ec volg, rok achter, VP wijd + ec
Af tijdens volgen 3 X X ec + stilstaan
Sprong over horde 3 7,5 22,5 traag heen en terug + scheef voor
Komen op bevel (20m) 3 8,5 25,5 traag af in vak, scheef voet
Terugzenden plaats 3 X X ec, terugroepen, opnieuw inzetten, ec, meelopen
Vlak apport (10m) 4 9 36 ec apport
Appèl op afstand (15m) 4 7 28 ec zit
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   172,5  

(Keurmeesters Dirk Belder & Ton Hoffmann)
(23e plaats, 25 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 9 18 snuf bij start
3 Minuten liggen 2 10 20  
Los volgen 4 7 28 loopt wat door na halthouden, rok wijd, rw
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 8 24 traag zit, traag af
Komen met staan 4 8 32 snelheid (-2)
Vak zenden met af 3 9 27 half zitten bij oplopen
Apport over de horde 3 5 15 kontje omhoog bij gooien, aantikken hindernis, bijten, scheef voor
Vlak apport (metaal) 2 8,5 17 kontje omhoog, scheef voor
Sorteren 4 7,5 20 bijten, scheef voor
Appèl op afstand 4 9,5 38 traag af
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   259  

(Keurmeesters Dirk Belder & Monique Barten)
(6e plaats, 18 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames