06-10-07: VZH-examen bij de NVBH Kringgroep Randmeren

Hoewel Sicco nog steeds geblesseerd is, vond Thea het wel verantwoord om VZH-examen met hem te doen. Alleen het onderdeel, waarbij hij over 30 meter naar de geleider moet komen is wat belastend (want dan rent hij stevig door), maar de rest is voor hem geen probleem. Trainen had ze eigenlijk alleen op het schot gedaan, want daar is Sicco niet dol op. Dat was hij ten tijde van het examen nog steeds niet, maar hij kon tenminste blijven liggen en blijven volgen. En verder kan Sicco in principe alle oefeningen, omdat ze allemaal in iets andere vorm ook in het G&G-programma zitten.

Thea mocht beginnen met het volgparcours. Het aangelijnd volgen ging aardig, hoewel Sicco beter kan. De groep vond hij niet bedreigend. Daarna kwam het los volgen. Ook eerst weer door de groep. Daar was hij wat afgeleid, maar hij volgde voor zijn doen niet verkeerd. Toen wkam het lange stuk van 50 passen, waarbij ook de twee schoten komen. Daar schrok Sicco flink van en het volgen werd er daarna niet beter van. Het tweede schot liet hem ook wel weer schrikken, maar niet zo erg meer. De rest van het volgwerk deed hij wat bedremmeld. Gaandeweg kwam hij echter weer terug, dus toen Thea met het volgen met zit begon was hij er weer redelijk bij. Deze oefening ging goed. Bij het volgen met af ging hij echter zitten. Daarna voerde hij geheel tegen de verwachting van Thea in een perfecte hier met voorkomen uit. Normaal (bij de G&G) gaat hij direct aan de voet en dat had Thea nu ook verwacht. Maar hij deed het perfect zoals het voor VZH hoort. Helaas had hij al een onvoldoende vanwege de gemiste af.
Na het volgen mocht Sicco de af-blijf doen. dat kan hij heel goed, maar met het schot erbij wist Thea niet zeker of hij zou blijven liggen. Ze had in de training nog niet verder dan op een afstand van 20 meter geoefend. En nu moest ze officieel 30 meter weg (dat werd slechts zo'n 25). Gelukkig bleef Sicco bij beide schoten liggen. Hij lag er weliswaar enigszins gestresst bij, maar hij bleef. De combinatie die aan het volgen was ging enigszins de mist in. De hond was na het schot niet meer in toom te houden en bleef maar blaffen en om de baas springen. Hoewel het wat later wel weer ging, waren al teveel punten verloren om nog voldoende te kunnen scoren. Ondanks al het gedoe met de andere combinatie bleef Sicco keurig liggen. En zo scoorde hij 49 punten.

Nadat ook de IPO-honden hun appel gelopen hadden was afdeling B van VZH aan de beurt. Het bestond uit wat volgen om elkaar, het lopen op straat en het elkaar passeren. Ook werd het insluiten gedaan. Daarbij bleef Sicco rustig naast Thea zitten. Met het ouder worden is hij ook stabieler geworden en dit soort zaken deert hem niet meer zo. Vervolgens moest hij nog aan een paal gebonden worden en ging Thea uit zicht. Een Groenendaeler-teef kwam vervolgens langs lopen. Sicco vond het best. Toen Thea bij hem terug kwam zat hij nog steeds keurig naast de paal en had zijn grote "droef-hoofd" opgezet, alsof hij wilde zeggen "wat moet ik hier nu aan die paal? ".

Al met al verliep het examen voor Thea en Sicco naar wens, het diploma is binnen.

(Keurmeester Ineke van Welie)


Laatst gewijzigd op:

frames