03-03-07: G&G-examen KC Noordoostpolder

Begin november 2006 besloot Thea met Sicco de trainingen van G&G2 op G&G3 te gaan richten. Met Dasha was ze al iets langer gedeeltelijk met G&G2-oefeningen bezig. Toen bekend werd dat er bij de KC NOP begin 2007 een examen zou zijn, besloot Thea met beide daaraan mee te gaan doen. Hoewel beide honden er nog niet klaar voor waren, schatte ze in genoeg tijd te hebben om ze bij te spijkeren. Dat lukte prima met Sicco, maar bij Dasha viel het kwartje bij een paar oefeningen maar niet. Met name het afstoppen snapte ze niks van en doordat Thea hier veel op ging trainen, ging haar afstands-appèl drastisch achteruit. Dat ging gelukkig wel weer redelijk ten tijde van het examen, maar afstoppen was nog steeds een niet-bestaande oefening voor Dasha.

Op 3 maart was het dan zover. In de stromende regen moesten 7 G&G-Beginners hun kunnen tonen. Harrie de Vries keurde en er was een aspirant keurmeester, die meeliep. Helaas wilden veel honden niet gaan liggen in de blub, waardoor veel oefeningen de mist in gingen. Ook was er een kleine witte Maltezer, die normaal uit het vak prima bij de bazin komt, maar nu blijkbaar vastgezogen zat in de modder en het vak niet meer uit kwam... Hierna kwamen 9 G&G1-ers. Daarbij werden de blijf-oefeningen in twee groepen gedaan. Omdat Dasha de enige G&G2-kandidaat was, mocht ze bij de tweede groep aansluiten voor haar blijfoefeningen. Normaal sluit de G&G2 aan bij de G&G3, maar daar liep Thea al met Sicco, dus dat ging niet. Gelukkig ws het ondertussen zo goed als droog geworden. De zit-blijf van Dasha ging een tijdje goed. Ineens kreeg ze echter in haar kop om te gaan liggen. Ze ging zeer doelbewust naar beneden. Op dat moment haalde Thea een trucje uit door razendsnel haar zakdoek te pakken en haar neus te snuiten. Dasha staakte haar neerwaartse beweging en ging weer netjes zitten. Dat was precies de bedoeling geweest, maar of de keurmeester erin zou trappen... Thea dacht eigenlijk dat hij een 0 gegeven had, want ze mocht tegelijk met de G&G1-ers terug naar haar hond. Eigenlijk moest ze een minuut langer, maar als je al een 0 hebt is dat onzinnig, dus dacht ze "pech". Harry de Vries was vandaag echter in een goede stemming, liet het oogluikend toe gaf Dasha zelfs de volle score. Hierna mocht Dasha weer de auto in, omdat de G&G1-ers eerst hun individuele programma liepen. Dat ging vanwege het zeer blubberige veld ook niet bij alle combinaties vlekkeloos.

Eindelijk was het dan zover dat Dasha haar kunnen mocht vertonen. Een probleempje was nog dat men vergeten was om de sorteerhoutjes uit de viezer te halen. Die moesten in allerijl nog op de verwarming gelegd worden. Dasha liep dus haar programma, vervolgens was er een kleine pauze, waarin de keurmeesters de resultaten van de G&G1 gingen verwerken en daarna mocht ze sorteren. Een nadeel was daardoor wel dat Thea slechts kort het houtje kon vasthouden.

Het begon met het volgen. Dasha loopt tijdens examens en wedstrijden zo ver achter, dat Thea haar niet kan zien. Ook nu was ze continu uit beeld. Ze scheen een paar keer ver achter geweest te zijn en in een paar bochten was ze te wijd. Op een recht stuk, waar Thea recht op de keurmeester af moest lopen, schoot Dasha helemaal in de stress van hem en deinsde met veel gewoef achteruit. Tja, daar kon de keurmeester niet veel van bakken, dus dat werd een 0.
Hierna kwam het volgen om het vierkant. Dasha mistte de zit en bleef staan. Thea moest het commando herhaaldelijk geven voordat ze ging zitten. Toen bleef ze het hele rondje zitten. De af deed ze verder keurig, beter dan in de training. Verder kreeg ze nog wat puntenaftrek voor het slechte volgwerk bij deze oefening.
De volgende oefening was het afstoppen. Dat kan ze nog niet, dus Thea verwachtte hier een 0 en kreeg die ook. Wel stond Dasha zowaar stil op enige afstand van Thea. Dat is al meer dan ze anders doet, dus Thea was ondanks de 0 niet ontevreden.
Het vaksturen kan Dasha goed, maar ze vervalt soms wel eens in gesnuffel en strandt dan halverwege. Dit keer liep ze vrij netjes naar het vak. Helaas had Thea 3 commando's nodig voordat ze lag, want madam had een interessant luchtje geroken van een van haar voorgangers.
De apporteeroefeningen gingen eigenlijk keurig. Bij het hout kreeg ze wat aftrek voor kauwen, maar verder deed ze beide oefeningen vlot en foutloos.
Bij het afstandsappèl mocht Thea op een ruime 10 meter gaan staan, wat dus erg weinig is en redelijk gunstig voor Dasha. Op het eerste commando reageerde ze meteen met een redelijk vlotte zit, maar ze deed er nog een pasje bij naar voren en kwam dus al tever naar voren uit. Thea kon op afstand niet zien of het nog binnen acceptabele grenzen was, maar dat was het dus niet. De sta en de af deed ze daarna perfect, beter dan Thea verwacht had. Dus wel een 0, maar toch geen ontevreden gevoel over deze oefening.
Vervolgens werd er een kleine pauze gehouden, warin de keurmeesters hun papieren gingen bijwerken. Daarna was het de beurt aan Dasha om te gaan sorteren. De houtjes waren ondertussen op een normale temperatuur. Nadat Thea het houtje even had vastgehouden en de keurmeester het tussen de andere houtjes had gelegd, mocht Dasha gaan sorteren. De houtjes lagen om zo'n 15 meter, wat vrij ver is en verder weg dan dat Thea met Dasha getraind heeft. Gelukkig ging ze er goed heen, begon heel netjes het rijtje af te snuffelen en pakte een houtje. Die liet ze vervolgens weer vallen, snuffelde door, pakte een ander houtje, liet die vallen, ging weer terug naar haar oorspronkelijke houtje en nam die mee terug. Verkeerd houtje pakken is een 0, dus helaas geen punten.
Tja, en de optelsom van dit alles was dus fors onvoldoende. Ach, dat was tevoren al enigszins ingecalculeerd. En op een aantal puntjes ging het helemaal niet slecht, dus dat gaat vast wel een keer lukken.

En toen was het tijd voor "onze grote vriend" zoals we Sicco vaak noemen. Hij begon met een perfecte zit-blijf, ondanks dat de andere kandidaat (ook een Groenendaeler) er een perfecte sta-blijf van maakte. De af-blijf ging bij beide honden goed. Hierna mocht eerst de andere Groenendaeler haar kunsten vertonen. Als hekkensluiter was Sicco aan de beurt.
Bij het volgen zat hij scheef, vloog wat uit de rechterbochten en liep wat wijd. Toch was de keurmeester wel onder de indruk, want hij vond het een 9 waard. Tja, daarbij zal hij de foutjes wel gecompenseerd hebben met Sicco's vrolijke, actieve en attente wijze van volgen...
Bij het vierkant ging Sicco scheef staan, maar dat doet hij altijd, daar moet nog op getraind worden. Ook snuffelde hij daar wat. De zit tijdens het volgen bestond vandaag niet en werd een af. De af deed hij wel heel keurig.
Vervolgens kwam het afstoppen. Sicco kwam als een speer, ging hard in de remmen en bleef als een standbeeld staan. Vervolgens kwam hij weer als een speer en ging perfect af. Daarop kwam hij weer snel en ging netjes voorzitten en aan de voet. Thea had ervoor gekozen om bij de sta zowel een handgebaar als een commando te geven, omdat ze er niet zeker van was of hij anders niet tever door zou schieten. Beter een aftrekpuntje dan een 0. De keurmeester gaf echter toch een 10. Het had er ook inderdaad zeer vlot, strak en perfect uitgezien.
Hierna was het pion-vak sturen aan de beurt. Sicco is gek op een vak en wil dan de pion wel eens vergeten. Het vak stond nu nar rechts. Thea zag Sicco al loeren nar het vak. Alvorens te beginnen met de oefening deed ze dus een klein stapje naar voren, zodat Sicco's zicht op het vak geblokkeerd werd. Dat hielp, want hij ging perfect naar de pion. Vervolgens ging hij vol gas naar het vak, reageerde prima op de sta en op de direct erna gegeven af. Het ontlokte de keurmeester zelfs een opmerking "keurig". Het aansluiten ging vervolgens ook goed, hoewel Sicco weer wat scheef ging zitten. Met recht een oefening waar de vonken vanaf spetterden, wat een show!
Hierna was het richting-apport aan de beurt. De assistent-keurmeester mocht de blokken neerleggen. Die had blijkbaar nul-komma-nul ervaring met G&G3, want hij wilde ze veel te ver wegleggen. De keurmeester liet hem ze dichterbij leggen. Ze lagen nu nog op zo'n 15 meter, maar ook zo'n 7 à 8 meter uit elkaar. Thea stuurde Sicco naar de pion en hij ging er weer heel strak heen, draaide zich prachtig om en bleef als een blok staan. Met een armgebaar en een "apport" vloog hij de juiste richting op en pakte het juiste blok. Vervolgens kwam hij in volle vaart terug en ging voorzitten. Dat was wel een beetje ver weg en hij kauwde ook wat op het blok. Verder deed hij het keurig en wachtte keurig op het commando alvorens aan de voet te gaan.
Het metaal-apport was het volgende onderdeel. Dat is een makkie voor Sicco en hij deed het dan ook foutloos. Volle bak!
Bij het sorteren gaat er eigenlijk ook nooit wat fout. Thea was dan ook vol vertrouwen. Tot haar verbazing echter liet Sicco het houtje eerst een keer vallen, zocht door, pakte het houtje weer en kwam terug. Blijkbaar was hij niet helemaal zeker. Heel vreemd, want Ook verrassend was dat de keurmeester er een 10 voor gaf. Hij vond dat de hond duidelijk aan het sorteren was en dat liet hij blijkbaar zwaar doortellen.
Als laatste oefening was het afstands-appèl aan de beurt. Daar gaat Sicco meestal naar achteren bij het staan. De ene keer is het meer dan de andere keer. Dit keer was het veel. Hij deed alle posities snel en vlot, maar hij eindigde een hondlengte naar achteren. De keurmeester ging er eens demonstratief met zijn voet bij staan. "Tja" zei hij en trok een pijnzend gezicht. "Het is een grote hond..." zie Thea. "Nou, vooruit, een vijf" zei de keurmeester. "Daar doen we het voor" zei Thea. "Daar was ik al bang voor" antwoordde de keurmeester. Dat was dus een mazzeltje.
Uiteindelijk kwam Sicco op een schitterende score uit en was meteen dagwinnaar. Thea was apetrots op hem. Het is fantastisch om met deze hond te werken: zo'n positieve instelling, zoveel werklust en zoveel bereidheid tot samenwerking. Gewoon een topper!

G&G2-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zit (in zicht) 2 10 20 na ca. 45 seconde "neussnuit-truc", waardoor ze bleef zitten
3 Minuten liggen (uit zicht) 2 10 20  
Los volgen 4 X X ver achter, snuffelen, 3x weg, wijd in ROK, teveel commando's
Zit en af tijdens volgen 3 6 18 traag volgen en snuffelen, geen zit
Komen met staan 4 X X tever door
Vak zenden met af 3 8 24 2x EC
Apport over de horde 3 9 27 kauwen
Vlak apport metaal 2 10 20  
Sorteren 4 X X tussendoor verkeerde houtje opgepakt
Appèl op afstand 4 X X Tever naar voren bij Zit
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   139  

(Keurmeester Harry de Vries)

G&G3-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten (uit zicht) 3 10 30  
3 Minuten liggen (uit zicht) 2 10 20  
Los volgen 3 9 27 wat wijd in ROK
Sta, Zit en Af (tijdens het volgen) 3 6 18 Scheef staan + snuf, af i.p.v. zit
Komen met staan en liggen 4 10 40  
Pion-vak zenden met aansluiten 4 10 40 "keurig"
Apport met richting 3 9 27 kauwen, ver voor
Hoog apport (metaal) 3 10 30  
Sorteren 3 10 30 ondanks 1x laten vallen houtje
Appèl op afstand 4 5 20 1 hondlengte naar achteren
  32   282 Uitmuntend

(Keurmeester Harry de Vries)


Laatst gewijzigd op:

frames