19-03-06: G&G selectiewedstrijd KC Scheldezoom

KC Scheldezoom ligt bij Bergen op Zoom, dus dat is erg ver weg. Een lange autorit is gelukkig op de zondag nog wel te doen. De verwachte 9 graden liet wel op zich wachten. Het bleef lang nevelig en met een straf windje erbij was het behoorlijk koud. Met startnummers 4 en 5 was het natuurlijk duidelijk dat Thea bij één van de twee niet op tijd in de ring kon verschijnen. Aangezien Dasha's klasse maar klein is en uit 1 startgroep bestond en Sicco's klasse uit 3 groepen, ging Thea met Dasha van start en meldde even dat Sicco in de laatste startgroep zou aantreden. Dat begrepen ze uiteraard wel.

In de G&GB werd gewoontegetrouw begonnen met het voor en achterlangs volgen. Dasha volgde slecht, maar dat wordt niet beoordeeld, het gaat om het gedrag naar andere honden. En dat was vriendelijk, dus scoorde ze volle bak. Daarna verwachtte Thea de af-blijf, maar die kwam pas later. Eerst werd het staan-en-betasten en gebit gedaan. Dat wordt meestal in het individuele deel gedaan en dat is ook handiger als je nog met een andere hond de ring in moet. Maar goed. Dasha ging keurig staan en liet zich netjes betasten, hoewel ze wel wat meedraaide en achter de ringmeester aan keutelde. Daar kreeg ze puntenaftrek voor, maar dat vindt Thea niet zo belangrijk. Deze oefening komt in hogere klasses niet terug en het is geen angstgedrag, maar juist toenadering. En dat ziet Thea graag bij Dasha, dus dan maar een puntje minder.
Hierna kwam dan toch eindelijk de af-blijf. Althans, bijna. Eén hond schoot er ineens als een haas vandoor, op de voet gevolgd door een tweede. Samen gingen ze op konijnenjacht. De tweede was snel terug, maar nummer een liet even op zich wachten. Terug in de ring gebeurde hetzelfde nog een keer, met dezelfde honden, maar dan de andere kant op. De aanstichter kon gaan, nummer twee mocht nog wel de ring in. En toen begon de blijf dan toch eindelijk. Dasha vond het maar lang duren. Ze snuffelde wat, schoof wat onrustig van de ene bil op de andere en kefte bijna aan het eind een keer haar "dwingeland-kefje". Nu is het genoeg, nu ben ik het zat, leek ze te zeggen. Zal best, meid, maar je blijft maar mooi liggen. En dat deed ze. Wonder boven wonder kreeg ze toch volle bak.

En toen snel Dasha de auto in en Sicco eruit. Nog even "warmlopen" en toen was Thea zelfs nog netjes op tijd voor de derde startgroep. Dat waren 6 honden, net als bij Dasha's groep bijna alleen maar Belgen. Sicco zat op een hoek. Voor aanvang van de zit-blijf keek hij een keer naar de grond. Thea kneep hem daarvoor een keer in zijn nek, om hem duidelijk te maken dat er niet gesnuffeld moest worden (dan gaat hij nl. liggen). Blijkbaar was de boodschap overgekomen, want als enige (!) van zijn startgroep bleef Sicco keurig zitten. Hij zette er zijn lodderige berenhoofd bij op, maar dat mag. Ook de af-blijf deed hij feilloos, dus dat begon goed. Als dank mocht hij de auto weer in, want Dasha was bijna aan de beurt. Die hoefde alleen nog maar een stukje te volgen. Dat deed ze erg matig. Veel snuffelen, veel correcties, heel weinig aandacht. Nog geen fractie van wat ze in de training laat zien. Zucht. Het was zowaar nog een 7 waard.

Sicco had duidelijk meer zin om te volgen. Hij kefte er zelfs bij! Dat leverde hem helaas wel puntenaftrek op, zodat hij nog maar een 7 voor het volgen kreeg, terwijl Thea het idee had dat hij toch echt wel een 8 verdiend had. De posities om het vak begonnen deze keer vanuit zit halverwege de bollen. Waarschijnlijk gaf dat Sicco het idee dat hij de zit al gedaan had, dus hij ging bij het commando Zit keurig liggen en bij de af weer. In de training doet hij ook altijd maar één zit en daarna niet meer, wat je ook doet. Dus deed Thea meestal de oefening maar één keer. Dus: in de training dan ook maar vanuit het midden starten en meer op de zit oefenen. Het afstoppen ging gelukkig wel weer als vanouds: Sicco kwam in vliegende vaart en had behoorlijk goede remmen. Hij kwam iets voor het commando, maar dat zag de keurmeester blijkbaar niet, want hij kreeg volle bak.

Omdat het allemaal best snel ging, mocht Dasha haar middagprogramma al vóór de middagpauze doen. Het ging allemaal met hangen en wurgen. Het volgen leek nergens op en werd terecht met een nul beloond. Het volgen met zit ging wel, mede dankzij een weekje trainingsarbeid hierin en het tevoren nog goed oefenen. Bij het hierkomen uit het vak presteerde madam het om eerst lekker konijnenkeutels te gaan staan vreten... Een tweede (dringend) commando bracht haar wel op andere gedachten. Het terug-plaats ging matig, met drie extra commando's en ze ging voortijdig half zitten en toen weer liggen. Die 7 is dus wel wat geflatteerd! Het vlak apport deed Thea voor het eerst met het grote houten blok van Sicco. Dat gooit ze minder ver achterin de keel en daardoor kauwt ze er minder op. En hoewel ze deed alsof het heel zwaar was, het ding nog een keer liet vallen en op een meter afstand ging zitten, kreeg ze toch een 8. Klein loeder...ze springt in de training met hetzelfde blok fluitend over een 70 cm hoge sprong!

Sicco mocht kort na de middagpauze aantreden. Hij liet zowaar zijn kef achterwege. Tevoren had Thea het vak nog even geoefend in een poging nu toch eindelijk eens punten op dit onderdeel te scoren. Dat ging bijna lukken. Na veel commando's lag hij zowaar in het vak. Net toen Thea naar hem terug wilde lopen, schoot hij overeind en ging op dezelfde plek staan scharrelen als waar Dasha eerder had staan vreten... Dus alsnog een nul, zucht! Het hoog-apport ging goed, zowaar zonder kauwen en met een nette bijna rechte zit. Wel ging Sicco te snel aan de voet, maar dat werd hem niet aangerekend. Het metaal apport liet hij echter weer eens vallen. Al rommelend raapte hij het op en kwam daardoor scheef voor. Het sorteerhoutje bracht hij vlot terug met slechts enkele tandafdrukjes erin. Al voorzittend kauwde hij echter niet en dus viel het de keurmeester niet op dat hij gekauwd had. Op dat punt gaat hij echt vooruit! Appèl op afstand ging goed, maar hij hij is een van de weinige honden die bij het staan iets naar achteren loopt. Dat doet hij altijd, maar vaak compenseert hij dit bij de af door iets naar voren te gaan. Dat deed hij nu niet en dus kreeg hij puntenaftrek voor verplaatsing naar achteren.

De eindscore was voor Sicco lang niet slecht: 250,5. Zijn een-na-beste score van dit seizoen. We gaan vooruit! Dasha presteerde ondermaats met slechts 228 punten. Dit keer scoorde ze niet laag door onzekerheid, maar gewoon door botte snuffeligheid. Een schrale troost was dat veel honden zich daartoe lieten verleiden. Maar het is niet waarvoor je zo'n eind in de auto gaat zitten!

G&GB-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 10 20  
Staan en betasten 2 9 18 beweegt
Gebit tonen 2 10 20  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 10 30  
Volgen aan de lijn 5 7 35 RE strakke riem, hond wat afgeleid door ringmeester, rok uitzwaai, EC
Los volgen 5 X X EC's R achter, lok + links achter, veel praten
Zit tijdens volgen 3 10 30  
Komen op bevel 4 7 28 EC, snelheid -2
Terugzenden plaats 3 7 21 EC, zitten
Vlak apport 2 8 16 vallen -2
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   228  

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Dirk Belder)
(3e plaats, 6 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 10 20  
3 Minuten liggen 2 10 20  
Los volgen 4 7 28 Blaffen, rok wijd, soms wat scheef
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 6,5 19,5 af i.p.v. zit, scheef af -½
Komen met staan 4 10 40 vlot staan
Vak zenden met af 3 X X EC, opnieuw, verlaat vak
Apport over de horde 3 10 30  
Vlak apport (metaal) 2 6,5 13 vallen, scheef voor
Sorteren 4 10 40  
Appèl op afstand 4 7,5 30 ½ lengte naar achteren
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   250,5  

(Keurmeesters Monique Barten & Ton Hoffmann)
(6e plaats, 19 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames