17-04-06: G&G Selectiewedstrijd KC Oss

Tweede Paasdag een wedstrijd, een mooi moment om weer eens een kijkje bij een G&G-wedstrijd te nemen, dacht André. Dus ging hij mee. Het weer zat mee, aanvankelijk nog een beetje frisjes, maar later was het prima met regelmatig de zon.

Dasha mocht beginnen. Het volgen om de groep was een slalom door de groep. Dat ging wonderwel, ze had niet eens zoveel aandacht voor de andere honden. Vervolgens kwam het staan en betasten. Dasha stond lekker te mutsen toen de ringmeester erg aarzelend op haar af kwam. Thea pakte Dasha vast, maar de ringmeester durfde haar niet meer te betasten onder het mom "dat is niet goed voor je hond". Toen de keurmeester zei dat de kop van de hond vastgehouden mocht worden, moest de ringmeester er toch aan geloven. En toen ging het natuurlijk best goed.
De Af-blijf leek even redelijk te gaan, maar toen kwam Dasha's onrust, die ze de laatste tijd heel erg heeft weer boven (loopsheid op komst). Ze ging wat draaien, snuffelen en kwam in zit. Vervolgens ging ze weer liggen en bleef een tijdje liggen. Toen kwam ze weer in zit en bleef zo zitten tot het eind. Door een foutje heeft ze er echter wel een 10 voor gekregen.

Voordat Sicco begon met zijn blijf-oefeningen begon ook hij met snuffelen. Thea greep hem even in zijn kladden en toen bleef hij netjes zitten. Tijdens de zit-blijf ging het echter halverwege toch nog fout. Meneer rook wat lekkers, ging snuffelen en 15 seconden voor tijd plofte hij op zijn buik. En dan heb je dus een nul. De af-blijf ging wel heel goed, zonder enig gesnuf.

Dasha moest nog aantreden voor haar volgprogrammaatje. Nog nooit heeft Thea zoveel correcties moeten geven! Ze lette totaal niet op en liep steeds rond te kijken naar de baas. Ze moest een achtje lopen en dat deed ze wel weer heel leuk. Ze scoorde een zesje.

Na heel lang wachten was eindelijk Sicco weer aan de beurt. Hij deed zijn los volgen weer erg slordig, vloog bijna uit de bocht bij de slalom en liep weer behoorlijk wijd. Bij het vierkant ging hij zo laat zitten, dat hij daarvoor geen punten scoorde. De af deed hij wel netjes, maar weer met het nodige gesnuffel. Het hierkomen met afstoppen deed hij netjes, hoewel hij het nog strakker kan. Wel prettig was dat hij redelijk netjes voor kwam zitten. Voorheen ging hij direct aan de voet, maar Thea heeft hier de laatste tijd op getraind dat hij voor komt. En dan is het fijn als je ziet dat je training vruchten afwerpt.

Na de lunch kwam eerst een aantal G&G1-ers en daarna pas weer de G&GB. Dus het was even wachten voordat Dasha aan de beurt was. De vraag was even waar André moest gaan staan. Omdat ze anders wellicht zou gaan zoeken en ook om het eens uit te testen, bleef hij bij de ingang van de ring staan. Bij het inlopen had André er ook bij gezeten en dat ging goed. Dus proberen maar. Maar Dasha vond het maar raar dat hij niet mee de ring in kwam. Na de eerste bocht in het volgparcours wilde ze al naar André toe. Thea wist haar terug te roepen, maar de rest van het volgparcours was een drama. Veel roepen, veel praten, veel op het been kloppen en dan een hondje dat alle kanten op zwalkt en totaal niet oplet. Zucht, een terechte nul. Het volgen met zit ging buiten de ring prima, maar in de ring was ze teveel afgeleid en bleef staan. Thea probeerde haar wat te richten op de plaats door de riem wat nadrukkelijk te laten zien voordat ze bij haar wegliep. Dat had geen effect. Hierkomen deed ze wel, maar terug naar de plaats niet en het apporteren ging met hangen en wurgen.

Toen bijna iedereen al klaar was mocht Sicco nog aantreden. Hij heeft wat minder last van André's aanwezigheid, dus die had wat achteraf, bij de hoek van de ring zijn stoeltje neergezet. Thea had goede hoop dat Sicco deze keer punten zou gaan halen op het vak: de trainingen gingen goed en hij reageerde goed op een af-commando. Ze stuurde Sicco naar het vak. Hij rende er heen, remde vervolgens af en kwam wat aan de zijkant het vak in. Meteen riep Thea "af", maar meneer hoorde niks, rommelde door en kwam na het tweede af-commando terug met een kop van "riep je me?". Zucht. Maar weer heen gestuurd. Hij kwam zowaar in het vak. Daar ging hij staan snuffelen en reageerde pas na herhaaldelijk aandringen op het af-commando. Een schrale troost was dat 19 (!) van de 25 combinaties een nul op het vak scoorden. Vervolgens mocht Sicco apporteren. Het hoog-apport deed hij keurig, zonder kauwen. Het metaal liet hij helaas vallen en hij toen hij het weer oppakte kwam hij uit de lijn en dus scheef voor. Het sorteren deed hij goed, met zo weinig kauwen, dat de keurmeester het niet zag. Vervolgens mocht hij het afstandsappèl doen. Daarbij ging hij opzij richting André zitten kijken, waardoor het eerste "zit"-commando hem ontging. De tweede volgde hij wel op. Bij het staan reageerde hij ook niet direct op het eerste commando. Volgens André was hij wel bezig met te gaan staan toen Thea het commando herhaalde, maar dat had zij niet gezien. De af ging goed en de keurmeester vond hem niet verplaatst, dus had hij nog een nette score op dit onderdeel.

Tja, en dan kom je dus met een prutscore uit. Sicco haalde zo'n beetje zijn gemiddelde, maar dat is al beneden zijn kunnen. Dasha haalde precies de helft van het totaal aantal punten en scoorde haar absolute dieptepunt.

G&GB-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 10 20  
Staan en betasten 2 6 12 scheef, loopt, vasthouden
Gebit tonen 2 10 20  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 10 30  
Volgen aan de lijn 5 6 30 EC slalom, rechts, EC lok, soms wat praten
Los volgen 5 X X Hond even weg bij start, rok stilstaan, scheef zit, veel comm. + veel stilstaan, teveel hulp
Zit tijdens volgen 3 X X blijft staan
Komen op bevel 4 7 28 EC af + traag, met riem inwerken, traag voet, lang staan
Terugzenden plaats 3 X X helpen
Vlak apport 2 5 10 loopt voorbij, traag oppakken, praten, traag voet
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   160  

(Keurmeesters Dirk Belder & Monique Barten)
(14e plaats, 16 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 X X Snuf+draai, af bij 1.45
3 Minuten liggen 2 10 20  
Los volgen 4 6 24 HV wijd, rok uitzwaaien+inwerken geleider, EC, slalom wijd
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 6,5 19,5 loopt door + zeer traag zit, af+snuf
Komen met staan 4 9 36 1e af + snuffelen, scheef voor
Vak zenden met af 3 X X na af loopt uit vak
Apport over de horde 3 10 30  
Vlak apport (metaal) 2 7 14 laat vallen, schuin voor
Sorteren 4 10 40  
Appèl op afstand 4 8 32 EC comm. Zit, EC comm. Sta
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   225,5  

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Piet v.d. Meulengraaf )
(11e plaats, 25 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames