16-09-06: VZH-examen Jelle en Dasha

Ter voorbereiding op respectievelijk het examen IPO en Speurhond moeten Jelle en Dasha het diploma VZH halen. Voor beide is dit geen moeilijk examen, maar Dasha is natuurlijk erg "wiebelig" als het gaat om examens of wedstrijden. Het is altijd maar afwachten hoe haar petje staat. Drie weken voor het examen dreigde het ook nog mis te gaan met Jelle. Hij bleek niet schotvast te zijn en wilde zelfs het veld af vluchten als hij dacht dat er geschoten ging worden. En de schotproef is een verplicht onderdeel, dus als je hond daardoor een zielig hoopje wordt, zak je. Ondersteund door Bach-bloesem trainde Thea dagelijks met Jelle op het blijven liggen tijdens het schot. Omdat hij laar leek voor het examen deed ze mee.

Jelle mocht beginnen met het volgparcours. Voor Thea was het allemaal nieuw, dus dat maakte het toch wel wat lastig. Jelle liep gelukkig als een plaatje te volgen. Bij het los volgen werden de eerste twee schoten gelost. Daar schrok hij flink van en hij sprong wel een meter opzij. Gelukkig sloot hij snel weer bij Thea aan en vervolgde zijn volgparcours. De keurmeester trok er wat puntjes voor af en ook iets voor het feit dat hij daarna wat achter bleef lopen. Het volgen met zit deed hij perfect. Volgen met af deed hij ook goed, maar hij ging via zit naar af. Daarvoor kreeg hij iets aftrek, omdat hij in één keer af had moeten gaan. Hierna mocht Jelle de af-blijf doen. Tijdens de twee schoten die daarbij gelost werden bleef hij keurig liggen, zonder dat Thea een extra commando nodig had. Wat een vooruitgang heeft hij op dit punt in drie weken geboekt! Thea was apetrots op hem. Hij kwam daarmee op een prachtige score van 56 punten.

Dasha begon met een erg wiebelig volgparcours. Ze zag van alles en vond alles raar. Het los volgen ging dan ook erg slecht. Bij het schot tijdens het volgen schrok ze net zoveel als Jelle, terwijl ze er normaal nooit op reageert. Vreemd! Bij het volgen met zit verwachtte Thea eigenlijk dat ze het niet zou doen, maar ze deed het keurig. Helaas kwam ze naar Thea toe, toen die terug kwam lopen. En dat kostte haar alle punten op dat onderdeel. Het volgen met af doet ze normaal beter dan het volgen met zit, maar vandaag bleef ze helaas zitten. Verder wilde ze direct aan de voet gaan en moest Thea dit corrigeren door opzij te stappen. Ook deze oefening leverde geen punten op. De af-blijf deed ze wel netjes, maar in totaal kwam ze slechts op 38 punten, hetgeen te weinig is. Helaas gezakt.

Jelle moest 's middags nog onderdeel B doen, maar dat stelde nauwelijks iets voor. De vreemde hond was een Groenendaeler-teefje. Dat had hij snel door, dus dat vormde geen probleem. Hierna was hij dan officieel geslaagd! Op naar IPO I !

(Keurmeester I. van Welie)


Laatst gewijzigd op:

frames