15-10-06: G&G-selectiewedstrijd KC Rotterdam

Voor een G&G-selectiewedstrijd moet je vroeg of zeer vroeg op pad. Dit keer was het zeer vroeg, want Rotterdam ligt niet naast de deur. Thea toog op pad voor haar eerste G&G-selectiewedstrijd van het nieuwe seizoen. Sicco loopt weer in de G&G2 en Dasha loopt nu in de G&G1.
Het zou een redelijk mooie dag worden. Dit viel uiteindelijk wat tegen. Het bleef droog, maar het was wel een stuk kouder dan voorspeld.

Dasha mocht dit keer beginnen. Bij een van de laatste wedstrijden was Dasha erg aan het rommelen met alles wat iets met blijven te maken had. Omdat dit puur onder de categorie "geen zin"viel, heeft Thea daar in de training een aantal keren zeer resoluut tegen opgetreden. Nu weet ze dat dit niet op prijs wordt gesteld en gaat het een stuk beter. Wel heeft ze nog moeite met de zit-blijf, maar dat wordt ook steeds beter. Of dat er in een wedstrijd ook uit komt is bij Dasha altijd maar de vraag.
Ze liet echter een hele leuke zit-blijf zien. Slechts één keer aarzelde ze wat om te gaan liggen. Een klein opgestoken vingertje (niet opgemerkt door de keurmeester) was genoeg om haar op andere gedachten te brengen. De af-blijf ging wel wat wiebelig, maar ook daar bleef ze liggen. Dat begon goed!
Sicco begon ook goed met een keurige zit-blijf. De af-blijf die hij erna liet zien was minder fraai. Toen Thea weer in zicht kwam, zag ze dat hij een kwart slag gedraaid was. Snuffelbeest!

Hierna mocht Dasha haar individuele ochtendprogramma doen. Het volgen ging niet echt goed, ze was regelmatig wat afgeleid en op het laatst liep ze steeds in de strakke lijn. Af tijdens volgen ging op zaterdag nog erg vlot en netjes, maar vandaag bestond hij niet. Thea moest tot twee keer toe af geven. De nul stond toen al genoteerd, maar als oefening deed Thea nog even het rondje. Daarbij bleef Dasha wel netjes liggen. De sprong over de horde deed ze erg netjes. De keurmeester noteerde een extra commando, wat niet terecht is. Als geen blok gebruikt wordt mag dit immers bij het terugspringen!

Sicco liet weer een rommelig stukje volgwerk zien. Hij kreeg er toch nog een nette score voor, maar hij was een aantal keren behoorlijk wijd. Het volgen met Zit en Af ging goed, hoewel hij wat traag af ging. Maar hij ging tenminste en dat is wel eens anders geweest. De extra aftrek voor inhouden vond Thea onterecht. Maar zo werkt het nu eenmaal bij een juriesport. Komen met staan ging erg goed, maar doordat Sicco scheef voor kwam zitten verloor hij een punt. Al met al geen slecht ochtendprogramma.

Hoewel Thea gezien het aangelijnd volgen weinig vertrouwen had in het los volgen van Dasha, bleek het tijdens het middagprogramma mee te vallen. Het was ongeveer gelijk aan het aangelijnd volgen, dus de scores kloppen wel aardig. Daarna kwam het plaatssturen met het komen op bevel. Komen deed ze snel, maar ze ging scheef naast zitten. Terug plaats ging in een rustig drafje, maar in één keer. Thea had tevoren gevreesd dat Dasha in verwarring zou komen met de oranje linten om het vak, omdat haar riem ook oranje is. Ze had daarom expres de riem op een hoopje gelegd, zodat die wat uitstak en op afstand goed zichtbaar was. Blijkbaar werkte dat.
Bij het vlak apport ging het bijna mis. Dasha vond het raar dat er een keurmeester én een ringmeester stonden te kijken en begon te snuffelen. Een extra commando hielp niet, maar na opnieuw inzetten ging het uiteindelijk wel. Het appèl op afstand ging half, d.w.z. Dasha ging half zitten. Dat vond de keurmeester eigenlijk niet zo goed en ze vroeg later waarom Thea geen tweede commando Zit gegeven had. Dasha luistert echter meer naar DAT je iets zegt, minder naar WAT je zegt. Ze zou dan dus zijn gaan liggen, dus dan maar een halve zit. Niet helemaal tevreden, maar toch ook niet ontevreden nam Thea Dasha weer mee naar de tent.

Uiteindelijk mocht Sicco ook zijn kunsten vertonen. Hij ging als een speer naar het vak, remde er prima af, stond stil en draaide zich naar Thea om... en ging vervolgens staan snuffelen en vreten. Vijf (!) commando's waren er nodig om hem uiteindelijk te laten liggen. Hij had nu weliswaar punten op het vak, maar het had een tien kunnen zijn! De apporten erna gingen best goed, hoewel hij wat ver van Thea af ging zitten en het houten blok niet direct los wilde laten. Maar hij wachtte netjes op het commando voet. Het sorteren ging zoals gewoonlijk. De keurmeester kwam nog controleren of het juiste houtje was teruggebracht. Thea gaf aan dat ze dat nooit controleert, omdat Sicco nooit met de verkeerde terugkomt. Dat vond hij wel mooi: vertrouwen hebben in je hond! Als laatste kwam nog het afstands-appèl. Dat ging weer ouderwets: zitten? Wat is dat? Staan? Wat is dat? Zucht, nog wel puntjes, maar met hangen en wurgen.

Uiteindelijk was he resultaat niet goed, maar ook niet slecht. Dasha haalde met 213 punten weliswaar een lage score, maar vergeleken haar vorige twee G&G1-scores (160 en 165,5) was het wel een stuk beter. Sicco haalde met 250,5 punten een aardig begin van het seizoen. Wel onder de vereiste 256 (die gemiddeld gehaald moet worden voor kwalificatie voor het NK), maar niet ver ervan af.

G&G1-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
1 Minuut zit (in zicht) 2 10 20  
3 Minuten liggen (in zicht) 2 9 18 traag af
Volgen aan de lijn 3 6,5 19,5 fig OK, versnel. OK, slalom ruim, langz. Ok Rechtsom achter, riem correctie
Los volgen 4 6,5 26 Attente hond, li even achter, volgt beetje wijd, slalom achter, rok achter, laatste stuk slordig, snuf, ec
Af tijdens volgen 3 X X blijft zitten
Sprong over horde 3 9 27 ec
Komen op bevel (20m) 3 9,5 28,5 scheef voet
Terugzenden plaats 3 8 24 traag, kan sneller
Vlak apport (10m) 4 5 20 snuf, ec, opnieuw inzetten, snuf, licht bijten, springt voet
Appèl op afstand (15m) 4 5 20 half zit
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   213  

(Keurmeesters Jan Mulder & Monique Barten)
(17e plaats, 25 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 10 20  
3 Minuten liggen 2 5 10 snuf, kruipt, draait 90°
Los volgen 4 7 28 hond volgt attent, soms wat wijd en scheef, rok wijd, slalom rechts wijd
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 8,5 25,5 inhouden + traag zit
Komen met staan 4 9 36 scheef voor
Vak zenden met af 3 5 15 snuf, 3 ec
Apport over de horde 3 8 24 ver voor
Vlak apport (metaal) 2 9 18 inwerken bij aan voet
Sorteren 4 10 40  
Appèl op afstand 4 6 36 draait, snuft bij af, ec zit, ec sta
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   250,5  

(Keurmeesters Dirk Belder & Jan Mulder)
(10e plaats, 26 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames