14-05-06: G&G-Selectiewedstrijd HDG Zoete Lieve

Op zaterdag een Agilitywedstrijd en op zondag voor de G&G aan de bak, Dasha had het dit weekend druk! Thea had er daarom niet direct hoge verwachtingen van. Sicco mocht uiteraard ook weer aantreden. Hij had zaterdag een heel rustig thuis-dagje gehad, dus bij hem zou de batterij vol moeten zijn.

Dasha mocht beginnen met het volgen om de groep. Dat ging gewoontegetrouw rommelig, met slecht volgwerk en enige interesse in de zittende honden. Op zich viel dat laatste erg mee. Door de keurmeesters wordt dit onderdeel (hond-hond-relatie) heel wisselend beoordeeld. De ene kijkt puur of de hond sociaal is, de andere beoordeelt het volgen mee. Vandaag werd het volgen meegeteld en dus kreeg Dasha slechts een 8. De af-blijf leek ook niet echt goed, want Dasha zat te snuffelen en wat kluiten te vreten. Blijkbaar mocht dat vandaag van de keurmeester, want ze kreeg volle bak.

Dasha ging vervolgens de auto weer in en Sicco mocht aantreden. Even leek hij een mooie zit-blijf te gaan doen, maar helaas, hij ging weer snuffelen en plofte vervolgens neer. Weer een nul. Shit, dat is nu de derde wedstrijd dat hij dat flikt, terwijl hij het in de training nooit doet. Lastig te verhelpen dus. Gelukkig deed hij de af-blijf wel weer goed. Maar beginnen met een nul is geen prettige start.

Sicco weer de auto in en Dasha er weer uit. Hoewel ze op de training laat zien dat ze prachtig kan volgen, is het in de wedstrijd meestal niks waard: geen aandacht, snuffelen. Ze weet dat er dan geen beloningsbrokjes komen en dan is ze snel de interesse in de oefening kwijt. Thea is daarom bezig om Dasha te leren dat de beloning bij de tent staat en dat ze dus wl wat lekkers krijgt. Hoewel Dasha dat nog niet begrijpt, probeerde Thea vandaag toch maar eens of dit zou kunnen werken. Een doosje Frolic kwam eraan te pas. Om het extra aantrekkelijk te maken deed Thea daar nog wat stukjes kaas bij (van de plakjes die tussen har brood zaten). Ook hield ze wat kaas in de handen tot vlak voordat ze de ring in moest. Dasha had mogen ruiken wat er in het doosje zat en ze kreeg ook nog een stukje kaas vlak voordat ze de ring in ging. Nou, dat werkte! Ze liep als een plaatje! Neusje keurig omhoog, bijna net zo goed als in de training. En zowaar, dat leverde een 8 op. Het staan en betasten vond ze weer eng, maar ze liet het toe. Wel draaide ze weer een heel stuk, dus de score was niet zo hoog. Toen Dasha de ring uit ging, mocht ze lekker het doosje met Frolic en kaas leegeten en dat vond ze erg interessant en ze liep naar het doosje alsof ze het zich nog herinnerde dat die er stond. Experiment geslaagd, wordt vervolgd!

Sicco mocht vervolgens aantreden. Hij liet een heel behoorlijk stukje volgwerk zien. Niet briljant, maar langzaamaan wordt hij wel steeds beter. Altijd prettig als je inspanningen vruchten afwerpen. het volgen met zit en af ging niet zo vlekkeloos: Sicco ging heel traag zitten en snuffelde bij de af. het komen met staan deed hij iets minder strak dan anders, maar toch zeker niet slecht. Al met al zeker geen slecht optreden.

Voor het middagprogramma mocht Dasha al vr de lunch aantreden. Nu moest ze in een andere ring en die was een beetje ver van de tent. Gelukkig waren er genoeg bekenden vlakbij de ring, die even over haar doosje Frolic/Kaas wilden "waken". Weer even de vingers met Kaas en een klein stukje voordat ze de ring in moest. En zie, het wonder geschiedde: ze liep weer als een plaatje. En ook de stop-en-zit, die vaak heel traag gaat, ging nu lekker vlot. Waar ze de vorige twee wedstrijden een nul voor het los volgen haalde, kreeg ze nu een 8! En dat voelt goed aan! Daarna moest ze het volgen met Zit doen, maar daar maakte Thea een foutje. Normaal zegt ze "Dasha zit" en nu zei ze alleen "Zit". En dat maakte Dasha onzeker en dus ging ze niet zitten, bleef even staan en liep toen naar Thea toe. Die deed de oefening even als training over en toen ging het wel goed. Maar de nul stond natuurlijk al op de lijst. Stom foutje. Dan maar een terug plaats. Eerst het hier roepen. Dat ging super en ze ging eindelijk ook lekker snel zitten (met haar neusje tegen Thea's kaas-vingers aan). Toen het terugsturen. Dat ging wat trager, maar ze liep wel door. Ze ging niet direct liggen en er was een extra af-commando nodig. Vervolgens mocht ze apporteren en dat deed ze heel netjes. Ze rommelde even bij het oppakken, maar anders dan eerdere keren. Meestal is ze dan afgeleid en gat eerst wat snuffelen, maar nu had ze het blok gewoon even niet goed vast. Kost je een puntje, maar dat kan gebeuren. Ze bracht het verder netjes terug en ging daarna keurig aan de voet. Nou, Dasha's dag kon niet meer stuk. Als beloning mocht ze buiten de ring het doosje leegeten en dat hoefde Thea geen twee keer te zeggen. Vreetbeertje!

Na de middag was Sicco aan de beurt. Vooraf had Thea nog even op het vak geoefend, want daar had hij dit seizoen nog geen punten voor gehaald en dat moest er toch eindelijk eens van komen. Hij deed het netjes en dus had Thea toch weer wat hoop. In de ring begint het altijd met het vak. Ze stuurde Sicco er heen en hij vertok zoals gewoonlijk in volle vaart. Bij het vak vertraagde hij, maar hij liep er goed in. Thea riep hard "Af". In de training reageert hij daar goed op, maar in de wedstrijd meestal slecht. Dit keer ging hij ook niet direct liggen, maar hij bleef gelukkig wel staan en draaide zich naar Thea om. Die riep nog een keer nadrukkelijk "Af". En jawel, meneer ging liggen en bleef liggen. Thea ging naar hem terug, helemaal in haar nopjes: eindelijk punten. Helaas ging Sicco vervolgens niet direct op commando zitten, maar bleef tot twee keer toe liggen. Dat kostte dus nog wat punten, maar er bleven er toch nog 7 over. Eindelijk! De beide apporten deed hij naar behoren, beetje te enthousiast (blaffen) en beetje kauwen en bij het metaal ging hij wat ver weg zitten (wat overigens andere keren niet tot puntenaftrek leidt). Maar hij ging na het loslaten van het blok niet voortijdig aan de voet en daar gaat hij dus ook vooruit. Het sorteren ging goed, maar met wat kauwen. Niet eens zoveel, maar het kostte wel twee punten. En toen kwam het afstands-appl. Sicco heeft de vreemde gewoonte om dit periodiek niet te doen. Dan blijft hij liggen en komt niet tot zit. Op de laatste training had zich weer zo'n periode aangekondigd, dus Thea had er al een beetje rekening mee gehouden. En inderdaad, hij ging niet zitten. In de training helpt een foei dan wel eens en zowaar in de wedstrijd ook. Hetzelfde herhaalde zich bij het staan. En dan heb je teveel commando's en dus een nul. En met twee nullen scoor je niet hoog. Toch had Thea er geen slecht gevoel over: eindelijk het vak, een gestage vooruitgang in het volgen en enkele andere details. Er is nog een hoop werk aan de winkel voordat Sicco werkelijk hoog scoort, maar zolang er vooruitgang is, blijft het leuk.

G&GB-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 8 16 corr lijn, EC
Staan en betasten 2 7 14 erg scheef sta, terughoudend
Gebit tonen 2 10 20  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 10 30  
Volgen aan de lijn 5 8 40 hond volgt in goed tempo, strakke lijn bij 2e start, arm stil, zit scheef
Los volgen 5 8 40 EC, attent volgende hond
Zit tijdens volgen 3 X X staat, loopt mee
Komen op bevel 4 9 36 traag af+EC
Terugzenden plaats 3 8 24 EC
Vlak apport 2 9 18 rollen bij oppakken
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   252  

(Keurmeesters Els de Jonge & Dirk Belder)
(5e plaats, 10 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 X X gaat af
3 Minuten liggen 2 10 20  
Los volgen 4 7 28 Goed tempo, attente hond; langzame + versnelde pas OK, links hinderen, rechts wat achter
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 8 24 loopt wat mee + scheef zit, snuffelt bij af
Komen met staan 4 9,5 38 pasje bij staan
Vak zenden met af 3 7 21 EC af, 2x Zit
Apport over de horde 3 8 24 blaffen, piepen, kauwen
Vlak apport (metaal) 2 8 16 blaffen, zit ver voor
Sorteren 4 8 32 kauwen
Appl op afstand 4 X X snuf bij af, EC+foei bij zit, idem bij sta
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   211,5  

(Keurmeesters Monique Barten & Els de Jonge)
(13e plaats, 26 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames