05-03-06: G&G-selectiewedstrijd HSV de Nevelhorst

Vanwege de kans op sneeuw en gladheid vertrok Thea erg vroeg richting Dronten, om daar samen met Hans Hoop verder te rijden naar Didam. het viel erg mee met de weersomstandigheden, zodat ze ruim op tijd aankwamen.

Dasha mocht weer beginnen met het volgen om de groep. Dat deed ze netjes. Daarna kwam de Af-blijf. Die werd vlakbij de rand van de ring gedaan, waarbij de honden met de rug richting een looppad tussen twee ringen lagen. Daar liep van alles en er hadden nog twee honden ruzie. Moeilijke omstandigheden dus. Daarbij lag één van de honden ook nog onophoudelijk te blaffen en ging een andere staan. Dasha vond het blijkbaar teveel gedoe. Ze bleef liggen, maar kefte haar bekende nijdige "dwingeland-kefje". Die laat ze ook horen als ze vindt dat je moet opschieten en blijkbaar vond ze dat deze oefening maar klaar moest zijn. Dat kostte haar wel een puntje, maar Thea vond het best knap dat ze bleef liggen. het is alleen te hopen dat het keffen geen gewoonte wordt.

Sicco mocht een zit-blijf en af-blijf gaan doen. De vorige keer was hij gaan liggen bij de zit, dus Thea hield een beetje haar adem in. Dat was niet nodig, want Sicco deed het foutloos. Als dank mocht hij de auto weer in, want Dasha was daarna weer aan de beurt.

Dasha liet een leuk volgparcoursje zien, hoewel ze wel wat afgeleid en wat snuffelig was. De ring was echter een stukje paardenwei, dus het rook er ongetwijfeld lekker. Bij het staan en betasten ging ze zoals gebruikelijk scheef staan en kwam ze wat naar de ringmeester toe. De ringmeester, die haar als pup gezien had, vond haar een stuk vrijer dan destijds en dat is belangrijker dan het puntje wat ze verloor!

Sicco moest in een ring volgen, waar de grond erg ongelijk was en bovendien nog flink bevroren. Dat liep dus voor Thea niet lekker en wellicht daardoor voor Sicco ook niet. Het volgparcours was daarbij nog vrij lang. Hij maakte er dus weer een potje simultaan-lopen van. Ook liep de ringmeester naar zijn zin te dichtbij, waardoor hij steeds argwanend omkeek. Bij de posities om het vierkant maakte Thea een fout door alleen Zit te zeggen en Sicco's naam te vergeten. Hierdoor ging hij erg traag zitten. De af deed hij wel snel, maar daarbij was de grond toch wel erg aantrekkelijk. Bij het afstoppen kwam Sicco heel snel, maar remde vrij traag. Ook dit was waarschijnlijk het gevolg van het vrij dichtbij staan van keurmeester en ringmeester. Thea was al expres wat meer opzij gaan staan dan de ringmeester bedoeld had (je moet af en toe even wat "smokkelen"). Toch was een deel van zijn hersens bezig met de ring- en keurmeester, waardoor hij minder strak op het commando reageerde. Tja, zo is Sicco nu eenmaal.

Het middagprogramma begon voor Dasha weer in dezelfde ring. Het vak stond vrij dicht langs de rand van de ring en Thea hield er al rekening mee dat ze daar niet naar toe zou gaan. Als ze de plaats niet veilig vindt, gaat ze niet en dit was toch behoorlijk dicht langs het doorgangspad, waar veel honden en mensen liepen. Het eerst moest Dasha los volgen. Dat ging niet heel goed, maar ook niet slecht. Thea vond het niet veel meer dan een 6,5 waard, maar daar dacht de keurmeester duidelijk anders over. Het volgen met zit ging de mist in. Dasha lette meer op de keurmeester en ringmeester en was weer even lekker in een muts-bui. Dus liep ze mee. Thea maakte er maar een training van. Vervolgens kwam de plaats-oefening. Het begon ondertussen te hagelen. Dat zorgde ervoor dat er geen mensen over het doorgangspad liepen. En hoewel Dasha dus heel zielig de oogjes dichtkneep voor de hagel, ging ze wel netjes terug plaats. Er was een Af-commando voor nodig om haar te laten liggen, maar dat is toegestaan. Toen kwam het vlak apport. En ook dat deed ze zowaar netjes. Natuurlijk ging ze weer heel scheef zitten en kauwde ze op het blok. Daar zijn we mee bezig, maar dan kun je nog niet verwachten dat het al meteen goed gaat.

Sicco begon zijn middagprogramma met een min of meer ingecalculeerde nul op het vak. Hij liep er wel heen, liep erdoor en kwam vervolgens vrolijk terug. Thea stuurde hem opnieuw, maar in het vak reageerde hij niet op tijd op het blijfcommando van Thea. Dat zit er ook nog onvoldoende in. Uiteindelijk lag hij met zijn kot achter het vak uit. Bij het apporteren en sorteren had hij weer veel last van de ringmeester en keurmeester, waardoor hij week, scheef ging zitten en andere fratsen uithaalde. Bij het afstands-appèl reageerde hij goed op de zit, was vervolgens even afgeleid en reageerde daardoor laat en pas op het tweede Sta-commando en ging vervolgens wel weer netjes liggen. Al met al waren het echter teveel aftrekpuntjes in het middagprogramma.

Na een behoorlijk koud dagje met regelmatig een hagel- of sneeuwbui, viel de uitslag voor Sicco dus weer tegen. Weer geen goede score. Dasha evenaarde haar beste score. Die heeft ze in de vorige wedstrijd gehaald en het lijkt erop dat ze minder mutserig gaat worden en beter gaat presteren. Het wordt nog wel eens wat met dat kleine ding!

In de loop van de dag was de bevroren bodem ontdooid en veranderde het terrein én de omgeving in één grote modderpoel. Thea kwam dus onder de modder thuis met twee bruine modderzwijntjes, die door de baas weer netjes afgepoetst werden tot ze weer op Groenendaelers leken.

G&GB-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 10 20  
Staan en betasten 2 9 18 scheef, verplaatst
Gebit tonen 2 10 20  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 9 27 blaffen
Volgen aan de lijn 5 8,5 42,5 Vlot vrolijk volgende hond, soms wat snuffelen
Los volgen 5 8 40 Re ec. Hond attent, goed tempo, ec.
Zit tijdens volgen 3 X X Geen zit, hulp
Komen op bevel 4 9,5 38 traag zit
Terugzenden plaats 3 8 24 traag
Vlak apport 2 7 14 zelf aanpakken, scheef voet, kauwen
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   253,5  

(Keurmeesters Dirk Belder & Ton Hoffmann)
(3e plaats, 6 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 10 20  
3 Minuten liggen 2 10 20  
Los volgen 4 6,5 26 Goed tempo, attente hond, rok erg wijd, versn. pas wijd, langzame pas wijd+2ec, slalom wijd
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 7 21 erg traag zit+scheef, snuffelen bij af
Komen met staan 4 7 28 erg snel, wat ver door
Vak zenden met af 3 X X teveel ec en eruit
Apport over de horde 3 7 21 bijt, ec
Vlak apport (metaal) 2 10 20  
Sorteren 4 7 28 EC los, bijten
Appèl op afstand 4 7 28 te laat sta
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   222  

(Keurmeesters Monique Barten & Dirk Belder)
(11e plaats, 22 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames