02-04-06: G&G-selectiewedstrijd Apeldoornse KC

De dag begon iets later dan gepland, doordat Thea finaal door haar wekker geslapen was. Even de turbo erop en uiteindelijk kwamen zij en Hans toch nog netjes op tijd in Apeldoorn. Daar was het droog toen ze de ten opzette, maar later regende het toch nog vrij regelmatig. Niet heel hard, maar wel zodanig dat je er nat van werd.

Dasha mocht beginnen. Toen ze de ring in liep zag ze Djenga en die vindt ze erg leuk. Hoewel ze dat bij het volgen om de groep niet liet blijken en keurig haar rondje deed en ook keurig bleef zitten, vond de keurmeester blijkbaar toch dat ze wat teveel aandacht gehad had. Tja, zoveel keurmeesters zoveel verschillende beoordelingen... Thea was wel tevreden over Dasha.
Direct daarna werd het staan en betasten en het tandjes laten zien gedaan. Dasha staat altijd scheef en loopt tegenwoordig achter de ringmeester aan. Dat kost haar meestal een punt, vandaag was de keurmeester streng en kostte het haar twee punten. Maar dat is een ingecalculeerd verlies, daar traint Thea verder niet op. Het komt later niet meer terug in de wedstrijden en het is toch prima dat een hondje vriendelijk nieuwsgierig naar mensen is.
De blijf-oefening leek bij voorbaat al gedoemd te mislukken, want Dasha lag naast Djenga, die ze dus heel leuk vindt. Ze lag er ook heel nadrukkelijk naar te kijken en na een halve minuut besloot ze maar eens poolshoogte te gaan nemen. Ze ging zitten, maar voordat ze echt besloot van haar plaats te gaan, stond de ringmeester erbij. Toen ging ze (gelukkig) maar weer liggen. Maar dus wel de helft van de punten kwijt.

Sicco mocht hierna de blijfoefeningen doen. Hij ging in de ring meteen al liggen en snuffelen, maar aangezien de oefening nog niet begonnen was, kon Thea hem even (letterlijk) in zijn nek vatten. Daarna deed hij keurig netjes de Zit-blijf. Bij de af-blijf vond hij het blijkbaar toch nodig om zijn eerdere snuffelpraktijken af te gaan maken. Verder reageerde hij op het zit-commando van degene naast Thea. Dus kreeg hij een hele lage score, waar hij normaal volle bak haalt.

Hierna mocht Dasha weer aantreden. Ze hoefde alleen een stukje aangelijnd te volgen. Dat ging niet slecht, met slechts hier en daar een kleine correctie. Voor een wedstrijd was dat lang niet verkeerd.

Sicco mocht aantreden voor zijn volgprogramma. Dat begon wat eerder dan gepland, want degene voor Thea liep nog in de andere ring met een van haar honden. Dus viel dat nummer er even tussenuit. Na even wat korte bochtjes gevolgd te hebben vond Thea Sicco wel klaar om de ring te betreden. Daar liet hij voor zijn doen een heel behoorlijk stukje volgwerk zien. Het gaat langzaam maar zeker vooruit! Het volgen rond het vierkant was weer wat minder, met een heel trage zit en een snuffel-af. Dat Thea nog punten voor de Zit kreeg was mazzel, want Sicco zat nog niet helemaal toen ze al bij de hoek was. Het afstoppen ging perfect, in vliegende vaart kwam Sicco aan en hij stond met gierende remmen stil, bleef keurig stil staan tot hij het commando kreeg om door te komen. Volle bak!

Na de middag mocht Thea met Dasha in de druilende regen lopen. Dasha is de laatste tijd toch al in muts-stemming en dat overdreef ze nog een beetje door de regen. Met zielig toegeknepen oogjes teutte ze door de ring. Het volgen ging moeizaam, met veel hulp en ondanks dat met matige aandacht en nogal achter. Dit bleek naderhand toch nog een 7 waard, wat Thea enigszins overdreven vond. Leuk als je een hoge score krijgt, maar als je het gevoel hebt dat dit de werkelijkheid niet weergeeft, dan heb je er toch een vreemd gevoel bij... Het volgen met Zit deed ze weer heel traag, maar ze deed het. Hetzelfde kan gezegd worden van het plaatssturen, waar ze door het gesnuffel niet direct reageerde op het af-commando en vervolgens niet op het zit-commando reageerde. Bij het apporteren deed ze weer alsof het blok heel zwaar was en ze liet het ook nog een keer vallen. Nou ja, in ieder geval geen nullen, maar daar was het dan ook mee gezegd.

Sicco was weer iets eerder aan de beurt dan Thea verwachtte, dus van inlopen kwam niet veel. Dat doet ze echter meestal niet, dus dat maakte niet zoveel uit. In de middagpauze had ze nog even het vaksturen geoefend en dat was goed gegaan. Probleem bij eerdere wedstrijden was, dat het lastig is te bepalen wanneer je hem het commando Af moet geven. In een aantal wedstrijden waar Thea het gaf zodra hij ter plekke was, reageerde hij slechter op het commando dan wanneer ze hem eerst even liet gaan en omkeren. Dus gaf ze nu ook niet direct het Af-commando. Helaas liep Sicco direct door het vak en met een boog weer terug naar Thea. Die zette hem nogmaals in. Hij ging weer netjes naar het vak en ging ook keurig liggen op het af-commando. En hij lag erin! Dan denk je toch eindelijk punten te hebben, gaat dat loeder ineens staan en staan snuffelen... Weg punten...Knap balen, maar het lichtpuntje is dat hij de oefening weer gaat begrijpen.
Toen kwam het hoog-apport. Gaat me dat loeder toch ongeremd zitten kauwen op het blok! Vervolgens wilde hij het ook slecht teruggeven en zou direct na het inleveren van het blok aan de voet gegaan zijn. Thea greep hem in zijn kladde en verloor daarbij alle punten. Bij het metaalapport én bij het sorteren haalde hij dezelfde grappen uit: niet los willen laten en dan direct aan de voet. Dat wordt dus trainen op het voorzitten! En het niet kauwen en het loslaten, maar daar werkt Thea al heel lang aan en daar zat wel verbetering is. Behalve vandaag dan... Als laatste was het afstands-appèl en dat ging prima, behalve dat Sicco weer teveel naar achter liep bij het staan. Dat is zijn handelskenmerk. Maar waar hij een half jaar terug nog heel moeizaam op de commando's reageerde, doet hij het nu vlot en foutloos. Dus ook hier gaan we vooruit!

Tja, met twee nullen wordt het niet wat, dus Sicco eindigde vrij roemloos als 14e met slechts 216,5 punten. Dasha had weliswaar 240 punten, maar Thea vond haar eigenlijk slechter en minder geïnspireerd lopen dan Sicco. Wat gedrag betreft lijkt ze op de loopsheid af te gaan. Volgens planning moet ze dat pas in mei worden, maar afgaande op haar gemuts kan het wel eens eerder komen!

G&GB-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 9 18 afgeleid
Staan en betasten 2 8 16 staat erg scheef, lopen
Gebit tonen 2 10 20  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 5 15 zit na 1 minuut en weer af
Volgen aan de lijn 5 7 35 Hond is afgeleid op ringmeester. zit scheef, snuf, EC
Los volgen 5 7 35 Goed tempo, rechts wijd, EC
Zit tijdens volgen 3 6 18 inhouden, traag zit
Komen op bevel 4 9,5 38 scheef voet
Terugzenden plaats 3 7 21 Traag af+EC, EC zit+ Handklop
Vlak apport 2 7 21 scheef voor, slordig voet, 1x vallen
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   240  

(Keurmeesters Els de Jong & Dirk Belder)
(4e plaats, 5 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 10 20  
3 Minuten liggen 2 6 12 snuf, kruip, veel snuf, verliggen, zit voor comm.
Los volgen 4 7 28 Hond volgt iets wijd, hond reageert bij herstart op comm Ringmeester, ROK uitzwaaien, hond dringt iets voor
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 7,5 22,5 traag zit, scheef+snuf, af+snuf
Komen met staan 4 10 40  
Vak zenden met af 3 X X opnieuw inzetten, com. blijf, af OK, gaat weer staan
Apport over de horde 3 X X bijten, oefening maken
Vlak apport (metaal) 2 8,5 17 scheef voor, voor commando aan voet
Sorteren 4 5 20 ver voor, voor commando aan voet
Appèl op afstand 4 9 36 stuk naar achteren
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   216,5  

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Monique Barten)
(14e plaats, 21 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames