27-11-05: G&G-selectiewedstrijd HSV Dronten

De eerste thuiswedstrijd voor de HSVD-ers. Net op tijd van haar loopsheid af mocht Dasha nu eens op eigen veld laten zien wat ze waard was in de G&G. Sicco maakt het niet veel uit waar hij loopt. Tevoren waren er veel verontruste telefoontjes en mailtjes van wedstrijdlopers geweest, omdat een groot deel van het land door sneeuw en gladdigheid getroffen was. In Dronten was echter niets aan de hand, dus de wedstrijd ging gewoon door. Hoewel het koud was, waren de omstandigheden verder prima. Dat kon van andere delen van het land niet gezegd worden, waardoor er veel afmeldingen waren. In Dasha's klasse deden er maar 8 van de ingeschreven 12 mee en in Sicco's klasse slechts 14 van de 21 ingeschrevenen.

Dasha begon vrij slecht met een gigantisch snuffelig rondje om (door) de groep. Dat werd haar niet aangerekend en ze kreeg toch volle bak. Ze had immers op een vriendelijk kwispeltje na niet op de andere honden gereageerd en daar gaat de oefening om. Het af-blijf deed ze keurig en daarmee was haar groepsdeelklaar. Vervolgens moest ze even in de auto, omdat Sicco aan de beurt was. Die deed zijn zit-blijf bloedstollend: halverwege ging hij bijna liggen om te snuffelen. Hij bleef een hele tijd in die houding, maar kwam tot Thea's opluchting toch weer overeind. Slechts een half punt aftrek. De af-blijf deed hij prima. Toen moest hij razendsnel de auto in, omdat direct hierna Dasha aan de beurt was. Gelukkig liep de ring met de G&G3 iets uit, zodat Thea wat tijd had.

Dasha liep een heel net volg-parcoursje, bijna zoals ze het ook tijdens de training doet. Het staan moest weer in drie commando's. Dat wordt zo'n beetje standaard bij wedstrijden, terwijl ze het thuis in één keer doet. Betasten was geen probleem en gebit tonen ook niet.

Sicco begon zijn volgparcours weer enigszins wijd (zijn beruchte simultaanlopen), maar zakte niet veel verder af. Thea vond het niet slecht, maar ook niet goed. De keurmeester vond het echter meer waard dan Thea dacht. Bij de posities om het vak ging hij traag en snuffelde heel veel. Dat kostte hem 3 punten. Het komen met staan deed hij vervolgens keurig, maar hij leverde punten in op de start (af met zeer veel snuffelen en draaien) en het eind (hij ging naast, maar wilde niet gaan zitten, net of er iets vies lag).

Dasha begon het middagprogramma zeer slecht. Ze volgde weer op-zijn-wedstrijds, ofwel niet. Om een of andere reden werd ze behoorlijk afgeleid door de ringmeester. Na een zeer slecht stuk ging het echter beter en volgde ze even heel netjes. Achter op het veld was het echter nogal snuffelig en daar ging ze weer flink de fout in. Slechts een 5 waard (en terecht). Het volgen met zit ging wel, zij het met enige inwerking. Vak sturen ging iets aarzelend, maar zeker niet slecht. De ringmeester gaf Thea echter pas heel laat het seintje om terug te lopen. Achteraf begreep Thea dat dit was omdat Dasha niet helemaal lag, maar dat had ze niet gezien. Helaas kwam Dasha Thea tegemoet lopen bij het teruglopen naar de hond, dus dat werd een nul voor deze oefening. Het apporteren ging leuk, met wat kauwen op het blok, maar wel met snelheid.

Als een-na-laatste was Sicco aan de beurt. Het vak stond diagonaal, maar dat is voor Sicco geen punt waarop hij de zaak verprutst. Thea rekende op een nul, omdat het vak de laatste tijd erg slecht gaat. Sicco liep zoals altijd in volle vaart naar het vak. Daar aangekomen remde hij af en liep vervolgens (zoals elke wedstrijd) door het vak er weer uit. Daar draaide hij om en liep na enige aarzeling terug. Gelukkig ging hij op het tweede af-commando van Thea nog net in het vak liggen. Yes, punten! Toen kwam het hoog-apport. Sicco ging over de sprong, pakte het blok en wilde vervolgens een rondje gaan maken. Daarbij zou hij bijna langs de sprong gaan. Iedereen (inclusief Thea) dacht ook dat hij er langs ging, maar op het allerlaatst bedacht hij zich, draaide scherp bij en sprong bijna zijdelings over de sprong en ging voor zitten. Dat kan alleen Sicco maar bedenken! De donder beet vervolgens nog even lekker op het blok, terwijl hij dat in de training bijna niet meer doet. Ook het sorteerhoutje moest er behoorlijk aan geloven, je hoorde het kraken op afstand! Verder spuugde hij het ook nog eens vlak voor Thea's voeten op de grond. Het appèl op afstand is al een tijdje een drama: hij doet het met moeite of hij doet het totaal niet en blijft liggen. Ook in de training is dat zo. Dit keer ging hij op het tweede commando zitten en op het tweede commando staan, maar verder ging het redelijk. In ieder geval ook punten en daarmee hand hij geen enkele nul.

Bij de prijsuitreiking had Thea al wel het vermoeden dat Dasha of Sicco beste HSVD-er zou zijn, want Hans en Bengel hadden een erg slechte wedstrijd gelopen en de rest van de HSVD-ers hadden nogal wat nullen gescoord. Totaal verrast was ze echter toen Sicco bij de prijsuitreiking de vijfde prijs bleek te hebben. Dat leverde een mooie beker op. Vervolgens bleek hij ook nog beste HSVD-er. Hij had Dasha met 1,5 punt net verslagen. Dasha had ondanks haar niet al te beste middagprogramma toch nog haar record in punten gelopen. Uiteindelijk ging Thea dus erg tevreden met twee bekers naar huis.

G&GB-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 10 20  
Staan en betasten 2 8 16 3xec staan
Gebit tonen 2 10 20  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 10 30  
Volgen aan de lijn 5 9 45 soms na wending iets achter
Los volgen 5 5 25 Bij start 2x ec, rwijd, handklap, com zit, soms erg wijd
Zit tijdens volgen 3 7 21 veel inw, inhouden + omkijken
Komen op bevel 4 10 40  
Terugzenden plaats 3 X X niet geheel af, gaat zitten, loopt uit vak
Vlak apport 2 9 18 scheef voor
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   245  

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Dirk Belder)
(5e plaats, 8 deelnemers)

G&G2-puntenlijst Sicco

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
2 Minuten zitten 2 9,5 19 snuf
3 Minuten liggen 2 10 20  
Los volgen 4 8 32 re+rok wijd, HV iets wijd, attent
Zit en Af (tijdens het volgen) 3 7 21 tr+snuf+draaien bij beide posities
Komen met staan 4 8,5 34 snuffelen+draaien bij af, ec naast
Vak zenden met af 3 9 27 ec af
Apport over de horde 3 8,5 25,5 bijten
Vlak apport (metaal) 2 7 14 valt 1x
Sorteren 4 5 20 bijt, valt
Appèl op afstand 4 6 24 ec zit, ec sta, 20 cm naar achter
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   246,5  

(Keurmeesters Ton Hoffmann & Dirk Belder)
(5e plaats, 14 deelnemers)


Laatst gewijzigd op:

frames