23-10-05: Gockinga-bokaal bij de KC Gooi & Eemland

Nadat onze vereniging vorig jaar voor de eerste keer had meegedaan met de Gockinga-bokaal in Hilversum en daar leuke resultaten behaald had, werd dit jaar weer een team op de been gebracht en togen we in een lange colonne auto's naar dit evenement. André deed met Sicco mee in de Agility en Thea mocht met Dasha in de G&G-Beginnes meelopen. Thea en Dasha hadden de dag ervoor weliswaar een vermoeiende (maar erg leuke) trainingsdag bij de KC Hoogeveen gehad, maar Dasha oogde na een verfrissend nachtrustje wel weer aardig fit.

Thea en Dasha hadden zowaar startnummer 1! Begonnen werd met het volgen om de groep. Dasha had wel wat belangstelling voor de andere honden, maar deed het verder netjes. Toen Thea Dasha liet afgaan voor de blijfoefening zag ze zo'n 10 centimeter vóór Dasha een worm over het gras kronkelen. Snel bukte ze zich, pakte de worm en smeet hem een eind weg. Dat moet je met een nog niet zo stabiel hondje niet hebben! Hoewel Thea dacht dat de keurmeester dit niet zag, heeft hij het waarschijnlijk wel gezien, want in het keurverslag stond een half puntje aftrek voor een extra commando Af, dat Thea echt niet gegeven heeft. Het bukken kan hij dus als extra commando gezien hebben. Dasha lag vervolgens erg instabiel, want de tent stond vlakbij en Sicco was om de tent heen gelopen en stond zowat op de eerste rij als toeschouwer. Maar het kleine meisje bleef liggen en dat is netjes.

De individuele oefeningen gingen weer wat aarzelend. Het volgen ging niet echt slecht, maar het parcours was vrij lang voor de G&GB en Dasha had best wat aanmoediging nodig. Het staan ging pas op het derde commando, waarbij Thea ook een handgebaar maakte, anders had ze het nog niet gedaan. Betasten liet ze netjes toe en tandjes kijken is nooit een probleem. En een ochtendscore van 130 punten was zeker niet slecht.

André en Sicco gingen wat houterig over hun Vast Parcours. Of het nu kwam doordat André het wat in de rug had, het liep niet echt soepel. Sicco bakte er dan ook geen banaan van: hij mistte het raakvlak van de schutting, gooide er een paar latten af en sprong een verkeerde sprong. Een Disk dus.

Tijdens de middagpauze begon het flink te regenen. Dit druppelde nog wat na toen Thea met Dasha het middagprogramma in moest. De ringmeesters waren niet echt vlot (zacht uitgedrukt...) en ze moesten het vak nog uitzetten. Dit duurde een tijdje en Thea en Dasha begonnen langzaamaan wat nat te worden. Ondanks dat Thea probeerde om Dasha wat op te peppen, stond ze er wat mutserig en bedremmeld bij. Dat werd in de ring niet beter. De ringmeester had ook weinig feeling om zich wat minder opvallend op te stellen. Verder ergerde Thea zich aan het trage gedoe van de ringmeester, die duidelijk nauwelijks wist wat het middagprogramma inhield en wat wel en niet moest. Maar goed, dat hoort bij deze sport en dat is geen excuus. Je moet in feite onder alle omstandigheden kunnen lopen, dus dit was weer een nuttige ervaring voor Dasha. Daar dacht ze zelf echter niet helemaal zo over. Het los volgen leek nergens op: erg afgeleid, erg snuffelig. Thea dacht eigenlijk een nul te krijgen, dus de vijf was goed bedeeld. Het volgen met Zit ging vervolgens ook de mist in, want Dasha liep door. Thea deed het als training nogmaals en dat ging beter, maar leverde natuurlijk geen punten op. Hierna kwam de plaatsoefening. De ringmeester had dat zelf niet zo door, dus ging Thea alvast naar het vak. Alleen was niet duidelijk welke kant de oefening uit ging. Dat wist de keurmeester te vertellen. Dasha ging netjes af, bleef netjes liggen en kwam keurig op bevel. Thea haalt normaal haar hand aan de linkerkant iets omhoog op het moment dat de hond om haar heen loopt, omdat die anders met de neus tegen haar hand aan komt. Dit keer deed ze dat niet met het idee om vooral niet de indruk te wekken dat ze inwerkte op de hond. Uiteraard kwam Dasha dus met haar neus tegen Thea's hand en die trok dus alsnog haar hand weg. Dit werd als inwerken genoteerd, dus voortaan maar meteen weer die hand weg (of een kleiner ras kopen, maar dat is ook zowat...). Het terug plaats ging wat aarzelend en Dasha ging eerst zitten na het af-commando. Maar ze ging en dat is de laatste tijd al heel wat. Toen was het apporteren aan de beurt. Dasha bleef netjes zitten, maar op het commando Apport, kwam ze niet verder dan halverwege het apporteerblok. Daar begon ze te snuffelen. Dit is volgens een gedragstherapeut overspronggedrag voor haar onzekerheid en dat zou heel goed kunnen. Omdat Thea weet dat het dan echt niets meer wordt, liep ze Dasha een eindje tegemoet en maakte er een training van. Zo bracht Dasha het apport toch nog netjes terug.

Vervolgens was het de beurt aan André en Sicco voor de Jumping. Deze was voor snelle honden erg lastig, omdat ze dan heel snel de verkeerde sprong konden nemen. En het ging dus ook al heel snel mis, want Sicco vloog na twee of drie hindernissen al over de verkeerde sprong. Daarna ging het eigenlijk erg goed. Zelfs de keurmeester zei "zonde", want het tweede deel van het parcours zag er erg soepel en vloeiend uit. Jammer, maar weer een Disk.

Als laatste werd bij de Agility nog een Spel gedaan, wat echter voor de eindscore van het team niet meer meetelde. Dit spel bestond uit vier tunnels met daaromheen sprongen. De honden moesten telkens een tunnel., dan een sprong en dan de volgende tunnel. De moeilijkheid zat in het feit dat de in- en uitgangen van de tunnels tegen elkaar aan lagen en dat de kans op een verkeerde tunnel dus erg groot was. En als de hond de verkeerde tunnel in ging, moest je een extra rondje sprongen nemen. André en Sicco gingen heel soepel door dit parcours, zonder foutjes op de tunnels. Wel tikte Sicco een latje, maar dat telde niet mee. Ook maakte André een moeilijke, wat onnodige wissel, waar hij Sicco even uit het oog verloor. Die sprong vervolgens opzij een extra sprong en kwam niet lekker uit bij de finish. Dit was echter allemaal zonder strafpunten toegestaan, het kostte alleen extra tijd. Dus toch nog een leuke toegift.

Al met al deed onze vereniging het, op de vijfde prijs voor Dick met de Cocker Derrick na, niet echt briljant. Dit mocht de pret echter niet drukken. Zowel toeschouwers als deelnemers hadden de stemming er prima in. En met de barbecue erbij wordt het natuurlijk al snel gezellig! Na nog een stevige regenbui aan het eind van de dag toog iedereen huiswaarts, waarbij Dasha en Thea toch wel erg moe waren...

G&GB-puntenlijst Dasha

Oefening Coef. Punten Totaal Opmerkingen
Omgang hond-hond 2 10 20  
Staan en betasten 2 7 14 2EC+ hulp
Gebit tonen 2 10 20  
2 Minuten liggen (in zicht) 3 9,5 28,5 EC af
Volgen aan de lijn 5 7,5 37,5 Attent volgende hond, 2x ROK cor, versnelde pas achter+wijd
Los volgen 5 5 25 Hond wat afgeleid van ringsecretaris, scheef zitten, veel hulp
Zit tijdens volgen 3 X X oefening
Komen op bevel 4 9,5 38 + inwerken bij naast
Terugzenden plaats 3 6,5 19,5 traag, EC, EC af
Vlak apport 2 X X training
Omgang baas / hond 1 10 10  
  32   212,5  

(Keurmeesters Dirk Belder & Ton Hoffmann)
(8e plaats, 10 deelnemers)

G&G

Resultaten Sicco

Onderdeel

SPT MPT Plaats Tijd WAF Punten Opmerking
Spel     ... ... 40 pnt  .  
Vast parcours 47 ... Disk x x   verkeerde sprong
Jumping 34 ... Disk x x   Verkeerde sprong

(Keurmeesters Jan Langius)
(25 deelnemers)

Agility


Laatst gewijzigd op:

frames